αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι είδα στην business κρουαζιέρα του CruiseInn (Μέρος Β’)

Τι είδα στην business κρουαζιέρα του CruiseInn (Μέρος Β’)

Επιστροφή στην Αθήνα. Το CruiseInn 2018 ολοκληρώθηκε πριν από λίγα 24ωρα. Πέντε summer προορισμοί (Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Ηράκλειο, Κουσάντασι), 9 workshops εν πλω, αρκετοί μέντορες, ακόμα περισσότεροι συμμετέχοντες στον επιχειρηματικό διαγωνισμό. Ωραία. Όλα αυτά τα διαβάζουμε λίγο- πολύ και στα Δελτία Τύπου. Πάμε να δούμε τώρα το πως είναι να βιώνεις το CruiseInn «από μέσα».

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Φέτος είχα την τύχη να βρεθώ σε αυτή την ιδιαίτερη κρουαζιέρα ως δημοσιογράφος, μετά την πρόσκληση της οργανωτικής ομάδας του CruiseInn. Κάπως έτσι, ανέβηκα και εγώ στο πλοίο της Celestyal Cruises (η οποία είναι συνδιοργανώτρια του project).

Όπως έγραφα και στο Α’ Μέρος του αφιερώματος μου στο φετινό CruiseInn, από τις πρώτες στιγμές που ξεκινά το ταξίδι, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα μύξη ανθρώπων. Είναι αυτοί που έχουν έρθει με κάποια έτοιμη ιδέα στο μυαλό τους, εκείνοι που είναι λίγο πιο έμπειροι και έχουν ξανά «τρέξει» κάποια επιχείρηση ή startup, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που δηλώνουν ότι ήρθαν… πιο πολύ για την εμπειρία. Μια μύξη «εκρηκτική», που έχει ενδιαφέρον να την βιώνεις ως ενεργός συμμετέχοντας στον διαγωνισμό ή να την παρατηρείς ως δημοσιογράφος (όπως έκανα εγώ). Πως μπορούν να συνεργαστούν, άραγε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι και να παράξουν ένα business αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ παράλληλα ταξιδεύουν; Και μέσα σε όλα αυτά, σημειώστε ότι τα περισσότερα από αυτά τα άτομα, δεν γνωρίζονταν πριν το ταξίδι.

Νομίζω ότι το CruiseInn, πέρα από τις γνώσεις που σίγουρα σου προσφέρει, δοκιμάζει και κάτι ακόμα: Το πως μπορείς να διαχειριστείς τον χρόνο που «τρέχει».

Και το πως θα τον μοιράσεις ανάμεσα στην διασκέδαση (επισκέψεις στους καλοκαιρινούς προορισμούς) και στην δουλειά που γίνεται στο πλοίο. Είναι εύκολο; Όχι δεν είναι. Δεν είναι εύκολο να ξέρεις ότι πρέπει να δουλέψεις, ενώ είσαι μέσα σε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, και ακριβώς απέναντι σου βρίσκεται η Σαντορίνη. Αλλά κάπως έτσι δεν είναι και η πραγματική ζωή; Πρέπει να βάλεις έναν στόχο και να εργαστείς σκληρά για να τον πετύχεις. Ανεξάρτητα από τους περισπασμούς. Νομίζω πάντως, ότι το σωστότερο (αν υπάρχει «σωστό» σε αυτά τα πράγματα) είναι να προσπαθήσεις να τα συνδυάσεις όλα, με την κατάλληλη αναλογία. Δουλειά, αλλά και στιγμές διασκέδασης.

Στο φετινό CruiseInn είδα το εξής: Ότι πήγαμε από… την διασκέδαση, στην έντονη δουλειά. Τι εννοώ: Τις πρώτες ημέρες στο πλοίο, η κατάσταση έδειχνε να είναι πιο χαλαρή από την μεριά των συμμετεχόντων. Οι συνολικά 5 ομάδες έδειχναν να αναπτύσσουν τις ιδέες τους με πιο αργούς ρυθμούς, ενώ η «εξερεύνηση» των νησιών καταλάμβανε μάλλον το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου. Δεν σας κρύβω, ότι κάπου εκεί έγινα και εγώ λίγο δύσπιστος με το όλο εγχείρημα. Πως θα μπορούσε π.χ. μια ομάδα που διασκέδαζε μέχρι αργά στην Μύκονο, να ανατρέψει τα δεδομένα και να παρουσιάσει μια καλή ιδέα στο τέλος της κρουαζιέρας;

Ωστόσο, όσο πέρναγαν οι ημέρες και φτάναμε προς την τελική παρουσίαση, το σκηνικό άρχισε να αλλάζει. Ίσως οι Έλληνες δουλεύουμε καλύτερα… υπό πίεση. Το τελευταίο βράδυ πριν την παρουσίαση, έβλεπες ανθρώπους να δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς, σχεδόν κάθε ώρα του 24ωρου. Με τους μέντορες να παρέχουν την απαιτούμενη καθοδήγηση στους διαγωνιζόμενους.

Τελικά το αποτέλεσμα επετεύχθη. Οι ομάδες παρουσίασαν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες. Μετά από την ψηφοφορία των κριτών, μεγάλοι νικητές αναδείχτηκαν τα projects «Dimitra» και «Celest(yal)»- θα ακολουθήσει άρθρο με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς κάνει το κάθε project, οπότε μείνετε συντονισμένοι στο It’s Possible. Ο κάθε ένας από τους δύο μεγάλους νικητές, πήρε χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ. Ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η ομάδα του «Dimitra» αποφάσισε να δωρίσει όλο το έπαθλο, έτσι ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί για κάποιους συμμετέχοντες που θα ήθελα να πάνε στο CruiseInn 2019, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Τι μένει από όλη την κρουαζιέρα, σε κάποιον που θέλει να γίνει μεγάλος επιχειρηματίας ή startupper: Το σημαντικότερο σε όλο αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν ήταν ούτε τα χρηματικά έπαθλα, ούτε τα workshops. Αυτά άλλωστε, μπορείς να τα βρεις π.χ. σε events που γίνονται σε κλειστές αίθουσες στην Αθήνα. Το σημαντικότερο πράγμα που θα βρεις στο CruiseInn, είναι η δικτύωση. Πιστέψτε με, είναι άλλο πράγμα να πας σε ένα networking event για 2 ώρες και να γνωρίσεις κάποιους ανθρώπους, και είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι πάνω σε ένα πλοίο, για 7 ημέρες, με τους ίδιους ανθρώπους (διαγωνιζόμενους, μέντορες, εκπροσώπους εταιριών και δημοσιογράφους). Να ζεις, να δουλεύεις και να συζητάς μαζί τους κάθε ημέρα. Με κάποια από τα άτομα που θα γνωρίσεις, θα περάσεις και ωραίες χαλαρές στιγμές- άρα θα δημιουργηθούν βαθύτερες ανθρώπινες σχέσεις.

Αξίζουν συγχαρητήρια και στην οργανωτική ομάδα του CruiseInn. Η οποία –με πολύ μικρό μέσο όρο ηλικίας μάλιστα- αποδεικνύει ότι ακόμα και ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Next step: Μετά από όλα αυτά, είναι σημαντικό βέβαια να δούμε κάποιες από τις ιδέες που «γεννήθηκαν» στο πλοίο, να γίνονται πραγματικότητα και να αναπτύσσονται. Να δούμε κάποια success stories. Τα έχουν ανάγκη οι συμμετέχοντες, τα έχει ανάγκη το CruiseInn, τα έχει ανάγκη το ελληνικό startup οικοσύστημα. Αρκεί οι ομάδες να δουλέψουν σκληρά και με πλάνο, προς τον τελικό τους στόχο. Άλλωστε, το CruiseInn δεν είναι το τέλος του «ταξιδιού». Είναι η αρχή.

 

*Τις παρακάτω photos καθώς και την κεντρική, τις έβγαλε ο φωτογράφος, Οδυσσέας Χλορίδης, το site του οποίου μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 11 =