αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 5 μεγάλα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις σε μια παρουσίαση

Τα 5 μεγάλα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις σε μια παρουσίαση

Για αρκετούς ανθρώπους, η παρουσίαση (π.χ. μια επιχειρηματική ιδέας) δεν είναι εύκολο πράγμα. Και όντως, αν θέλεις να κάνεις την «τέλεια παρουσίαση», χρειάζεται να είσαι προσεκτικός σε κάποια βασικά πράγματα.

Ο Leadership development και executive coaching expert, Jeff Black, λέει ότι η παρουσίαση είναι σαν να πραγματοποιείς μια σκηνή onstage. Πρέπει, δηλαδή, να κάνεις ένα καλό άνοιγμα, να έχεις κάτι για να πορευτείς στο ενδιάμεσο και στο τέλος να κάνεις ένα μεγάλο φινάλε. Όπως σημειώνει, για να κάνεις την παρουσίαση σου συναρπαστική, πρέπει να αποφύγεις 5 μεγάλα λάθη.

1- Αδύναμο ξεκίνημα: Πρέπει στην αρχή να τραβήξεις την προσοχή του ακροατήριο σου. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν είσαι στο γραφείο του αφεντικού σου ή αν είσαι μπροστά σε 100 άτομα σε ένα event. «Αν δεν τραβήξεις το ενδιαφέρον στα πρώτα 3 ως 5 δευτερόλεπτα, είναι δύσκολο να το κάνεις μετά, στον τρελό κόσμο τον οποίο ζούμε», λέει χαρακτηριστικά ο Jeff Black. Βάλε δυνατά στοιχεία στην αρχή, ίσως κάποια εντυπωσιακά στατιστική ή κάνε μια καλή ερώτηση.

2- Ανάγνωση κατευθείαν από το PowerPoint: Καλές οι διαφάνειες του PowerPoint, αλλά δεν χρειάζεται να υπερβάλεις. Αν διαβάζεις συνεχώς στοιχεία από εκεί, τότε η ομιλία σου σίγουρα θα γίνει πιο βαρετή, ενώ θα χάσεις και την άμεση επαφή με το κοινό. Επίσης, πρόσεχε να μην δώσεις… υπερβολικό όγκο πληροφοριών, τον οποίοι οι άλλοι δεν μπορούν να τον αφομοιώσουν άμεσα.

3- Βιασύνη για να ξεκινήσεις και να τελειώσεις: Δεν χρειάζεται να μιλάς γρήγορα, σαν να φαίνεται ότι θέλεις να τελειώσεις την παρουσίαση. Αυτό γίνεται συνήθως όταν είμαστε νευρικοί και αγχωμένοι. Αυτό που συμβουλεύει ο Jeff Black, είναι να επιβραδύνεις κατά 10% τον τρόπο που περπατάς ή μιλάς στη σκηνή. Έτσι θα μπορέσεις να δώσεις καλύτερες απαντήσεις.

4- Δεν έχεις οπτική επαφή με το κοινό: Η επαφή με τα μάτια, δείχνει εμπιστοσύνη. Μην κάνεις το λάθος να κοιτάς μόνο ένα άτομο ενώ μιλάς. Ακόμα κι αν κάποιος σας κάνει μια ερώτηση, εσείς απευθυνθείτε σε όλους ενώ απαντάτε. Η επαφή με τα μάτια θα τους κάνει επίσης να μη βαρεθούν.

5- Αδύναμο κλείσιμο: Όλα μπορούν να χαλάσουν στο τέλος. Αν κλείσεις την ομιλία με αδύναμο τρόπο, αυτό θα μείνει. Να έχεις στο μυαλό σου, ότι πρέπει το τελευταίο λεπτό να είναι πολύ «δυνατό» και εκεί θα αφήνεις το μήνυμα που θέλεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − nine =