αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Τα 3 πράγματα που κρίνουν το αν θα λάβεις χρηματοδότηση»: Ένας άνθρωπος που έχει λάβει 100 εκατ. δολάρια παραθέτει την άποψη του

«Τα 3 πράγματα που κρίνουν το αν θα λάβεις χρηματοδότηση»: Ένας άνθρωπος που έχει λάβει 100 εκατ. δολάρια παραθέτει την άποψη του

Τη δική του άποψη, σχετικά με το τι κρίνει τελικά το αν θα λάβει ένας νέος επιχειρηματίας χρηματοδότηση, παραθέτει ο CEO της HackerOne, Μάρτεν Μίκος. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει «σηκώσει» 100 εκατ. σε χρηματοδοτήσεις. Και όπως εξηγεί σε άρθρο του στο Fortune, παίζουν ρόλο 3 πράγματα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του

Στις μέρες μας, είναι σχετικά εύκολο να ξεκινήσεις μια επιχείρηση και δεν κοστίζει και κάτι ιδιαίτερο. Όμως, η μετατροπή μιας επιχείρησης σε πρότζεκτ ταχείας ανάπτυξης είναι μια εντελώς άλλη ιστορία που απαιτεί εταιρική χρηματοδότηση.

Στην καριέρα μου, έχω συγκεντρώσει venture capital μισή ντουζίνα φορές, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια φορά, η χρηματοδότηση αφορούσε έναν γύρο Series A, αφότου η προηγούμενη εταιρεία μου είχε χρεοκοπήσει το 2001. Θυμάμαι πόσο αποφασισμένος ήμουν να ξεπεράσω την πρόσφατη αποτυχία μου. Οι επενδυτές το παρατήρησαν αυτό και η χρηματοδότησή τους με βοήθησε να δημιουργήσω έναν από τους πρώτους ευρωπαϊκούς μονόκερους, τη MySQL.

Πολλά χρόνια μετά, επρόκειτο για μια χρηματοδότηση γύρου Series C που τροφοδοτήθηκε από αισιόδοξες προβλέψεις ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση μάς έδωσε το «καύσιμο» που χρειαζόμασταν για να επιβιώσουμε δύο χρόνια σε δύσκολες συνθήκες αγοράς, προτού γίνουμε αποδέκτες μιας ελκυστικής πρότασης εξαγοράς από έναν κρίσιμο παίκτη στον χώρο.

Βάσει της εμπειρίας μου ως επιχειρηματίας και επενδυτής-άγγελος, μπορώ να σας πω ότι για να πείσετε τους επενδυτές να σας δώσουν τα λεφτά τους, πρέπει να εξασφαλίσετε τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

Η πρώτη προϋπόθεση είστε εσείς. Σε καθημερινή βάση, θα αντιμετωπίζετε καταστάσεις για τις οποίες δεν θα είστε προετοιμασμένος. Οι επενδυτές αναζητούν ιδρυτές που αντέχουν τα απρόοπτα και προσαρμόζονται εύκολα. Πρέπει να είστε δυνατός αλλά να είστε ανοιχτός και στην καθοδήγηση. Πρέπει, δηλαδή, να έχετε αυτοπεποίθηση αλλά να είστε και ταπεινός, και έτοιμος να διδαχθείτε νέα πράγματα. Ο σωστός συνδυασμός είναι πάθος μαζί με ορθολογικότητα και προσαρμοστικότητα.

Το δεύτερο πράγμα που χρειάζεστε είναι η ευκαιρία της αγοράς. Η ευκαιρία αυτή πρέπει να είναι μεγάλη και με προοπτικές ανάπτυξης. Και αυτές οι προοπτικές πρέπει να εκτείνονται σε βάθος χρόνου. Ιδανικά, η τεχνολογική καινοτομία θα επιτρέπει την ικανοποίηση μιας ανάγκης με τρόπο που θα είναι 10 φορές καλύτερος από οποιαδήποτε τρέχουσα μέθοδο.

Τέλος, χρειάζεστε το κατάλληλο μομέντουμ. Το να αναπτύξετε το πρώτο λογισμικό και το πρώτο προϊόν σας είναι σχετικά εύκολο και δίχως μεγάλο κόστος. Όμως, οι επενδυτές θέλουν να δουν ενδείξεις πραγματικής εξέλιξης – απτά δείγματα προόδου στην ανάπτυξη προϊόντος, την προσέλκυση πελατών και τη γνώση της αγοράς. Αν δεν έχετε τίποτα να επιδείξετε, δεν πρόκειται να βρείτε και επενδυτές.

Μόνο έτσι, με τα κατάλληλα προσωπικά χαρακτηριστικά, τη μεγάλη ευκαιρία αγοράς και το πραγματικό μομέντουμ, θα είστε σε θέση να μιλήσετε στους επενδυτές με τις πιθανότητες να είναι με το μέρος σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + 11 =