αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα «κολλήματα» στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων

Τα «κολλήματα» στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων

Συναγερμός έχει σημάνει στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στις εποπτικές καθώς δεν προχωρούν οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης με συνέπεια να έχουν μπλοκάρει κρίσιμες ενέργειες και να βαλτώνει το εγχείρημα της ενεργής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγές με γνώση των ανοικτών ζητημάτων υπογραμμίζουν στο Εuro2day.gr ότι όσο oι νομοθετικές εκκρεμότητες καθυστερούν, τόσο θα καθυστερεί και η παροχή των αδειών προς τις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ασκεί πίεση προς το οικονομικό επιτελείο με στόχο να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν στην διευκόλυνση της ενεργής διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Έως σήμερα έχει δοθεί μόνο μία άδεια, στην Aktua Hellas, ενώ πέντε ακόμη εταιρείες πληρούν τις προϋποθέσεις, ωστόσο ζητούν πρώτα να νομοθετηθούν όλα όσα απομένουν, με αιχμή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Πίεση, όμως, ασκούν και οι τράπεζες καθώς οι διοικήσεις τους βλέπουν τον χρόνο να περνά και σε δύο μήνες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον έλεγχο που θα διενεργήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) για τα αποτέλεσμα επίτευξης των στόχων.
Εξι «καυτές» εκκρεμότητες

– Το πλέον κρίσιμο ζήτημα είναι η νομοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου προχωρά, ωστόσο προσκρούει σε ορισμένες σοβαρές ενστάσεις που προβάλλονται από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά τα χρέη προς την εφορία, τα οποία θα μπορούν να κουρευτούν.

– Αλλαγές, πρέπει, να γίνουν και στον νόμο 4172/2013 με στόχο την άμβλυνση των υφιστάμενων φορολογικών αντικινήτρων ως προς τις διαγραφές δανείων.

– Μία ακόμη σημαντική εκκρεμότητα είναι η παροχή ασυλίας στα στελέχη των τραπεζών, αλλά και σε δημόσιους λειτουργούς που θα βάλουν την υπογραφή τους στις αναδιαρθρώσεις δανείων.

– Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων εκκρεμεί η αλλαγή του νόμου, βάσει της οποίας οι ξένες εταιρείες θα αναλαμβάνουν και την διαχείριση των ενεχύρων (ακινήτων) που αποτελούν εγγύηση στο μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

– Πρέπει να νομοθετηθούν οι απαραίτητες ενέργειες με στόχο την απλοποίηση της εξυγίανσης και της ειδικής εκκαθάρισης επιχειρήσεων.

– Νομοθετικές ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και στο καθεστώς που διέπει τις τιτλοποιήσεις δανείων.

– Τέλος, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί αρχής γενομένης από τα κόκκινα δάνεια των στρατηγικά κακοπληρωτών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + five =