αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα δύο επιδόματα που δικαιούσαι αν δεν σε πληρώνει ο εργοδότης σου

Τα δύο επιδόματα που δικαιούσαι αν δεν σε πληρώνει ο εργοδότης σου

Δυο επιδόματα – παροχές προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που μένουν απλήρωτοι από τους εργοδότες τους. Το money-money.gr παρουσιάζει αναλυτικά τα δυο επιδόματα – παροχές που δικαιούνται οι εργαζόμενοι – άνεργοι στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα και καθυστερημένοι μισθοί.

1. Επίδομα αφερεγγυότητας

Το επίδομα αφερεγγυότητας κυμαίνεται από ένα έως και τρία οφειλόμενα μηνιάτικα. Εάν δηλαδή ο εργοδότης οφείλει δυο μηνιαίους μισθούς, ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει δυο μηνιάτικα. Αν ο εργοδότης οφείλει πέντε μηνιαίους μισθούς, ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει τρία μηνιάτικα. Προσοχή, πρόκειται για ανεξόφλητες, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχές που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας (μισθωτή απασχόληση). Ο ΟΑΕΔ υποκαθιστά τον εργοδότη και καταβάλλει ανεξόφλητες αποδοχές και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

2. Επίδομα επίσχεσης εργασίας ή λόγω διακοπής εργασιών της επιχείρησης

Εάν ο εργοδότης καθυστερεί να καταβάλλει τις αποδοχές που οφείλει στο μισθωτό του σημαντικό χρόνο, τότε αυτός έχει δικαίωμα να προβεί σε επίσχεση της εργασίας του. Δηλαδή δικαιούται να δηλώσει στον εργοδότη ότι διακόπτει την εργασία του, μέχρις ότου να καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές του.

Ο εργοδότης υποχρεούται να του καταβάλει τις οφειλόμενες αποδοχές όπως επίσης και τις αποδοχές για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διαρκεί η επίσχεση της εργασίας. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, ο εργαζόμενος δεν υποχρεούται να παρουσιάζεται στην επιχείρηση, ενώ δύναται επιπλέον να απασχοληθεί σε άλλο εργοδότη, υπό την προϋπόθεση ότι είναι έτοιμος να προσφέρει την εργασία του, μόλις αρθεί η υπερημερία του πρώτου εργοδότη. Δεν μπορεί να ασκηθεί επίσχεση εργασίας με σκοπό τον εξαναγκασμό του εργοδότη για αυξήσεις αποδοχών ή άλλες παροχές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

Η επίσχεση γίνεται με αντίστοιχη δήλωση βούλησης που πρέπει να είναι σαφής και ατομική. Απλή άρνηση εργασίας δεν αρκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εκληφθεί ως παραίτηση. Προσοχή, η άσκηση του δικαιώματος δεν πρέπει να είναι καταχρηστική. Συνεπώς αν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν καταβληθούν οι αποδοχές στον μισθωτό μπορεί να προβεί σε επίσχεση εργασίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 9 =