αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣυμβαίνουν… και αλλού: Η Apple ακύρωσε επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην Ιρλανδία λόγω γραφειοκρατίας

Συμβαίνουν… και αλλού: Η Apple ακύρωσε επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην Ιρλανδία λόγω γραφειοκρατίας

H Apple ακυρώνει επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων για την κατασκευή κέντρου δεδομένων στην Ιρλανδία. Ο αμερικανικός κολοσσός, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ακύρωσε τα σχέδιά του, εξαιτίας καθυστερήσεων στη φάση της αδειοδότησης. Η Apple είχε ξεκινήσει την όλη διαδικασία τον Φεβρουάριο του 2015, και μέχρι σήμερα δεν έχουν τακτοποιηθεί όλες οι εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα κατασκεύαζε κέντρο δεδομένων στην πόλη Αθενράι, που βρίσκεται σε αγροτική περιοχή στη δυτική Ιρλανδία. Στόχος ήταν να εκμεταλλευθεί την παραγόμενη ήπια ενέργεια από αιολικά πάρκα σε παρακείμενες εγκαταστάσεις.

Τον Οκτώβριο του 2017, δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι μπορεί να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής, απορρίπτοντας την προσφυγή δύο ατόμων, τα οποία στη συνέχεια προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Παρότι κάναμε το καλύτερο δυνατόν, ήταν τέτοια η καθυστέρηση στη διαδικασία αδειοδότησης, ώστε αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε νέο σχεδιασμό και να εγκαταλείψουμε τον αρχικό», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Apple. «Παρότι είναι απογοητευτική η εξέλιξη, ο ενθουσιασμός μας για νέα εγχειρήματα στην Ιρλανδία παραμένει ζωηρός». Πρέπει να αναφέρουμε ότι την όλη διαδικασία κίνησαν τρία άτομα, τα οποία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του μελλοντικού έργου της Apple. Tο κέντρο θα καταλάμβανε έκταση όσο 40 γήπεδα ποδοσφαίρου και θα συνιστούσε τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη δυτική Ιρλανδία.

Η Αpple διατηρεί στη νοτιοδυτική κομητεία Κορκ τα κεντρικά της γραφεία για την Ευρώπη. Εκεί απασχολεί συνολικά 6.000 άτομα, τον αριθμό των οποίων επιδιώκει να αυξήσει. Το κέντρο δεδομένων, το οποίο σχεδίαζε να εγκαταστήσει στην Ιρλανδία, θα απασχολούσε περίπου 300 εργαζομένους για την κατασκευή του και 150 άτομα με την έναρξη της λειτουργίας του. Πρέπει να αναφερθεί ότι η Ιρλανδία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Apple, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε όλο το εύρος της οικονομίας, η μία στις δέκα θέσεις εργασίας δημιουργούνται από πολυεθνικές. Συν τοις άλλοις, η Ιρλανδία θεωρεί ότι οι μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτές για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων, είναι ένας τρόπος να διασφαλιστεί η παραμονή τους στη χώρα.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, ώστε και τα κέντρα δεδομένων να επέχουν θέση υποδομών στρατηγικής σημασίας. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η έγκριση των σχεδίων κατασκευής τους θα επιταχύνεται.

Πέραν τούτου, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι συνήψε συμφωνία με την Apple για την καταβολή αναδρομικών φόρων ύψους 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά την Κομισιόν, η Apple είχε έλθει σε συμφωνία με το Δουβλίνο για να εξασφαλίσει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, η οποία συνιστά κρατική βοήθεια – αυτό απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η ιρλανδική κυβέρνηση αρνείται τα παραπάνω, αλλά η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Apple φορολογήθηκε το 2014 με συντελεστή 0,005%, δηλαδή φόρο 50 ευρώ ανά 1 εκατ. ευρώ σε κέρδη.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − seven =