αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτον «πάγο» τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ταμεία- Ποιος είναι ο στόχος

Στον «πάγο» τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ταμεία- Ποιος είναι ο στόχος

Στον πάγο μπαίνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που θα επιδείξουν συνέπεια στην πληρωμή των τρεχουσών εισφορών. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, στόχος είναι να ενισχυθούν τα έσοδα των Ταμείων και να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι που χρωστούν.

Ένας στους δύο οφειλέτες του ΟΑΕΕ έχασε τη ρύθμιση των 100 δόσεων ενώ την ίδια ώρα αδυνατεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με αποτέλεσμα οι τραπεζικοί λογαριασμοί να δεσμεύονται. Οφειλές προς το ΕΤΑΑ έχει και το 60% των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Οι οφειλές προς τα Ταμεία συνολικά έχουν αγγίξει τα 25 δισ ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Προυπόθεση για το πάγωμα είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών εισφορών η οποία θα εξασφαλίζει στον οφειλέτη ασφαλιστική ενημερότητα. Η ενημερότητα θα είναι μικρής διάρκειας ( ίσως δίμηνη) ώστε να ελέγχεται αν καταβάλλονται χωρίς καθυστέρηση οι τρέχουσες εισφορές.

Οι οφειλές δε θα διαγραφούν αλλά θα παραμείνουν στο σημερινό τους ύψος μέχρι το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το Δεκέμβριο του 2018.

Όπως σημειώνει το Fortune Greece, το «πάγωμα» πέρασε από τους δανειστές αλλά ακόμα βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης , η νέα ρύθμιση για τις παγωμένες οφειλές η οποία θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο.

Η νέα ρύθμιση αν εγκριθεί από τους θεσμούς θα προβλέπει αριθμό δόσεων αλά κάρτ καθώς θα στηρίζεται στην εισφοροδοτική δυνατότητα και στο συνολικό προφίλ του οφειλέτη. Πιο συγκεκριμένα, θα λαμβάνεται υπόψη, για παράδειγμα, το πότε δημιουργήθηκαν τα χρέη και ποιες προσπάθειες διακανονισμού έχουν γίνει στο παρελθόν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 1 =