αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτην Αθήνα η ενοικίαση γραφείων είναι πλέον πιο φθηνή από ότι στα Τίρανα

Στην Αθήνα η ενοικίαση γραφείων είναι πλέον πιο φθηνή από ότι στα Τίρανα

Ιδιαίτερα ανταγωνιστική κρίνεται πλέον η Αθήνα, ως προορισμός για την ενοικίαση γραφειακών χώρων, καθώς η σημαντική πτώση των τιμών των ενοικίων τα τελευταία χρόνια, σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει προσεγγίσει ακόμα και το 50%, έχει αναδείξει την ελληνική πρωτεύουσα σε μία από τις φθηνότερες αγορές τόσο της Ευρώπης όσο και των Βαλκανίων, καθώς πλέον η «ψαλίδα» με τις γύρω χώρες έχει κλείσει τελείως. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Colliers, στο τέλος του 2016, η μέση τιμή ενοικίασης γραφειακών χώρων σε κτίρια Α΄ Κατηγορίας (σύγχρονα κτίρια) στην Αθήνα διαμορφώθηκε σε 13 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, τη στιγμή που στα Τίρανα της γειτονικής Αλβανίας, το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται σε 18 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στο Βελιγράδι, η μέση τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 15,5 ευρώ/τ.μ., στο Βουκουρέστι τα 14 ευρώ/τ.μ. και στην Κωνσταντινούπολη τα 26 ευρώ/τ.μ. Πιο ανταγωνιστικές τιμές από την Αθήνα προσφέρουν μόνο η Σόφια με 11,5 ευρώ/τ.μ. και το Ζάγκρεμπ με 12,5 ευρώ/τ.μ.

Η πτώση των τιμών των ενοικίων στην ελληνική αγορά γραφείων αποδίδεται σε μία σειρά παραγόντων, αρχής γενομένης από τον σημαντικό περιορισμό της επιχειρηματικότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των κενών γραφειακών χώρων, ιδίως σε παλιότερα κτίρια που στερούνται προσβάσεων και είναι χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Arbitrage, το ποσοστό κενών γραφείων στην Αθήνα εκτιμάται ότι κινείται μεταξύ 20% και 40%, με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα να εντοπίζεται σε λιγότερο ποιοτικά ακίνητα, που βρίσκονται σε μη προνομιακά σημεία.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν ενεργές στην αγορά, είτε αναζήτησαν μικρότερες επιφάνειες γραφείων με χαμηλότερο ενοίκιο είτε προχώρησαν σε επαναδιαπραγμάτευση ενοικίου προς τα κάτω στο υφιστάμενο κτίριο όπου έχουν παρουσία. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες γραφειακών χώρων είναι πλέον διατεθειμένοι να προσφέρουν σημαντικά οικονομικά κίνητρα στους ενοικιαστές, προκειμένου να προσελκύσουν χρήστες για τα ακίνητά τους, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουν απογειωθεί και οι φόροι που σχετίζονται με την κατοχή ακινήτων. Μάλιστα, εκτός από το μειωμένο ενοίκιο, για πρώτη φορά παρέχονται και κίνητρα ανάλογα άλλων ευρωπαϊκών αγορών, όπως π.χ. η παροχή δωρεάν διαμονής για 1-2 μήνες, ως ένα είδος «μπόνους» για την υπογραφή ενός νέου μισθωτηρίου συμβολαίου.

Τέτοιου είδους παροχές είναι λιγότερο συνηθισμένες στα λιγοστά διαθέσιμα σύγχρονα κτίρια γραφείων, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της περιορισμένης ζήτησης. Γι’ αυτό άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Colliers, η συγκεκριμένη κατηγορία γραφείων είναι και η μόνη που πλέον έχει αρχίσει να καταγράφει τις πρώτες ανοδικές τάσεις, με τα ενοίκια να ανέρχονται σε 16 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο. Η βελτίωση αυτή, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί εν πολλοίς και φέτος, οφείλεται τόσο στην υψηλότερη ζήτηση όσο και στην έλλειψη προσφοράς, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει εκμηδενιστεί η ανάπτυξη νέων κτιρίων γραφείων, πέραν εκείνων που δημιουργούνται με αποκλειστικό στόχο την ίδια χρήση, όπως για παράδειγμα το νέο κτίριο της ναυτιλιακής εταιρείας Anangel Maritime, του ομίλου Αγγελικούση στην Καλλιθέα (Λ. Συγγρού), ένα ακίνητο της τάξεως των 30.000 τ.μ. και συνολικής επένδυσης άνω των 45 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς που επικαλείται η Καθημερινή, οι προοπτικές για το 2017 δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, καθώς η ζήτηση θα εξακολουθήσει να κινείται σε «ρηχά νερά» και να αφορά τα πλέον ποιοτικά ακίνητα στις πιο προνομιακές τοποθεσίες. Ετσι, στα συγκεκριμένα ακίνητα θα συνεχιστεί η υφιστάμενη τάση ανόδου των τιμών των ενοικίων, ενώ στα υπόλοιπα ακίνητα που αποτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο του αποθέματος των γραφειακών χώρων, οι τιμές ενοικίασης θα συνεχίσουν την καθοδική πορεία που διαγράφουν τα τελευταία χρόνια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + three =