αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣταματήστε να εργάζεστε αμισθί | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Σταματήστε να εργάζεστε αμισθί | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, στα οποία κατά καιρούς αναζητούσα εργασία (συγκεκριμένα στο πεδίο της δημοσιογραφίας), έβλεπα το εξής φαινόμενο, όπως το έβλεπαν κι άλλοι: Αγγελίες, είτε σε έντυπη μορφή είτε online, οι οποίες ζητούσαν ανθρώπους για να εργαστούν, χωρίς αμοιβή. Η δικαιολογία μπορεί να ήταν ότι «πρόκειται για ένα νέο project» ή ότι «πρέπει να υπάρξει αμισθί δοκιμαστική περίοδος» ή κάτι παρόμοιο.

Πάντα, είχα την απορία για το πως γίνεται τέτοιες αγγελίες να βρίσκουν ανταπόκριση, και άνθρωποι να πηγαίνουν για να «εργαστούν» εκεί. Εντάξει, σίγουρα υπάρχουν οι φοιτητές οι οποίοι θα είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν κάτι τέτοιο, στα πλαίσια της πρακτικής τους. Προσωπικά το είχα κάνει, παράλληλα με τις σπουδές μου, πριν κάποια χρόνια. Αν και πιστεύω, ότι ακόμα κι η πρακτική θα πρέπει να αμείβεται, έστω με ένα μικρό χρηματικό ποσό. Αυτό είναι όμως μια ξεχωριστή συζήτηση.

Πόσοι όμως είναι οι πρόθυμοι φοιτητές, για να καλύψουν τόσες «αμισθί αγγελίες»; Σίγουρα όχι πολλοί. Ερώτημα δεύτερο: Πως λοιπόν βρίσκουν «εργαζομένους» όσοι βάζουν τέτοιες αγγελίες; Την απάντηση την έχω δει με τα μάτια μου, από τότε που δημιούργησα το It’s Possible και για αυτό γράφω τις γραμμές που διαβάζετε αυτή τη στιγμή.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να εργαστούν χωρίς αμοιβή. Ναι, αυτό ακριβώς. Κατά καιρούς, στο email του site, φτάνουν αρκετά βιογραφικά. Το οποίο δεν είναι κακό από μόνο του. Αλλού είναι το πρόβλημα. Όταν ενημερώνεις τους ανθρώπους αυτούς, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα για προσλήψεις και για να πληρωθούν νέοι μισθοί, η απάντηση είναι συνήθως κάπως έτσι: «Εντάξει, δεν θέλω κάποια χρηματική αμοιβή. Θέλω απλά να γράφω άρθρα».

Σκεφτείτε το: Θα ήταν εύκολο για το It’s Possible (όπως κάνουν άλλα ενημερωτικά sites), να μαζέψει 2,3 ή 10 συντάκτες, οι οποίοι θα γράφουν εθελοντικά (αφού το… θέλουν και οι ίδιοι), και την ίδια στιγμή το site να εισπράττει τα όποια κέρδη.

Προσωπικά είμαι κατά της αμισθί εργασίας, άρα η απάντηση σε κάτι τέτοιο είναι (και θα είναι πάντα) αρνητική. Σκεφτείτε όμως, να θέλαμε να μαζέψουμε όλους αυτούς του «εργαζόμενους- εθελοντές». Εδώ πρέπει να δούμε τα πράγματα ξεκάθαρα: Σε αυτό το θέμα, δεν φταίνε μόνο οι εργοδότες που ζητούν εργαζομένους χωρίς αμοιβή, φταίνε -κυρίως- οι άνθρωποι που προθυμοποιούνται να «δουλέψουν» με αυτόν τον τρόπο.

«Μα καλά, τότε γιατί κάποιος να γίνει startupper;» θα αναρωτηθεί κάποιος. Αφού, όντως, και ένας startupper λογικά δεν αμείβεται, για ένα μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στο ξεκίνημα της διαδρομής του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι εντελώς διαφορετικό. Όταν δημιουργείς ένα καινούργιο project, και άρα είσαι εργοδότης του εαυτού σου, μπορείς να εργαστείς με μεγάλη, μικρή ή καθόλου αμοιβή για όσο θέλεις και όσο αντέχεις. Δουλεύεις για τον εαυτό σου και για το όραμα που έχεις.

Είναι τελείως διαφορετικό, να εργάζεσαι αμισθί για κάποιον άλλο εργοδότη, εταιρία ή Όμιλο. Και ενώ εσύ παράγεις ένα αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα αυτό να αξιοποιείται για να εισπράττει κέρδη κάποιος άλλος ή να χτίζει το brand του κάποιο άλλος. Είναι λυπηρό, ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που είναι πρόθυμο να εργαστεί με τα συγκεκριμένα δεδομένα. Και, ομολογώ, δεν ξέρω το πως μπορεί να αλλάξει άμεσα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − seven =