αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε πιο στάδιο βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις- Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο

Σε πιο στάδιο βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις- Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο

Restart στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αναζητούν οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, έπειτα από την απώλεια του momentum που προκάλεσαν οι αλλαγές στο Δ.Σ. ελέω υπουργοποίησης του Στ. Πιτσιόρλα, η μίνι διοικητική κρίση που ακολούθησε και οι ευρύτερες κυβερνητικές ανισορροπίες στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, το επόμενο διάστημα αναμένεται – εκτός απροόπτων, σε πολιτικό επίπεδο – να επανέλθει το πρόγραμμα σε τροχιά, δεδομένου ότι το 2016 κλείνει με σημαντική υστέρηση εσόδων από παραχωρήσεις κρατικών συμμετοχών και περιουσιακών στοιχείων. Το 2016 τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μετά βίας ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ (από πρόβλεψη για 2,6 δισ.), ενώ ο στόχος για το 2017 τοποθετήθηκε στα 2,5 δισ. Ευρώ.

Με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, έσοδα αναμένονται από:

-Την πώληση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων στη γερμανική Fraport 1,23 δισ. ευρώ + 22,9 εκατ. ευρώ από το ετήσιο τέλος παραχώρησης

-Την αξιοποίηση Ελληνικού (πρώτη εκταμίευση) 300 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό σχήμα της Lamda Develoment

-Την πώληση του 66% ΔΕΣΦΑ 188 εκατ. ευρώ

-Από διάφορα ακίνητα 100 εκατ. ευρώ

-Την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ 45 εκατ. ευρώ

-Τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων 37,7 εκατ. ευρώ

-Το ψηφιακό μέρισμα 31,1 εκατ. ευρώ

-Το Ιπποδρομιακό στοίχημα (δεύτερη εκταμίευση) 22,2 εκατ. ευρώ

Σε επίπεδο νέων παραχωρήσεων, κομβικός για την επανεκκίνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι ο διαγωνισμός για τον ΟΛΘ. Η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προφορών των υποψήφιων επενδυτών για την παραχώρηση του 67% αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να οριστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Φεβρουαρίου 2017.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − one =