αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσα χρήματα έχει δανειστεί συνολικά η Ελλάδα μέσα από τα μνημόνια; Ένα γράφημα δίνει την απάντηση

Πόσα χρήματα έχει δανειστεί συνολικά η Ελλάδα μέσα από τα μνημόνια; Ένα γράφημα δίνει την απάντηση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκέντρωσε σε έναν πίνακα τα δεκάδες δισ. ευρώ των ελληνικών προγραμμάτων.  Τα ποσά που εγκρίθηκαν για τα τρία προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, καθώς και τα κεφάλαια που εκταμιεύτηκαν από το 2010 ως το 2018, συγκέντρωσε σε έναν πίνακα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αφορμή το κρίσιμο Eurogroup που θα σηματοδοτήσει το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Συμβουλίου, τα ποσά που εγκρίθηκαν για κάθε ένα από τα τρία προγράμματα, ήταν 80 δισ. ευρώ, 144,7 δισ. και 86 δισ. Δηλαδή, συνολικά εγκρίθηκαν δανειακά προγράμματα ύψους 310,7 δισ. ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά, στο πρώτο πρόγραμμα εκταμιεύτηκαν τα 52,9 δισ. ευρώ, στο δεύτερο τα 141,8 δισ. και στο τρίτο -ως τις 21 Ιουνίου 2018- τα 46,9 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα από τα τρία μνημονιακά προγράμματα φτάνουν τα 241,6 δισ. ευρώ.

Το προφίλ κάθε δανείου από τα αυτά που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα, ήταν διαφορετικό. Στο πρώτο πρόγραμμα, τα χρήματα προήλθαν από διακρατικές δανειακές συμβάσεις της Ελλάδας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το δεύτερο πρόγραμμα αποτέλεσε ένα τεράστιο κεφάλαιο που εκταμιεύτηκε από τον EFSF, ενώ το τρέχον πρόγραμμα αποτελεί αποτέλεσμα της συμφωνίας με τον ESM.

Όπως επίσης τονίζεται στον πίνακα του Συμβουλίου, από το 2010 ως το 2018 εγκρίθηκαν από την ελληνική βουλή 15 μεγάλα μεταρυμιστικά πακέτα, για όλους του οικονομικούς τομείς: την υγεία, την αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φορολογική πολιτική, τη δημόσια διοίκηση, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις.

Τονίζεται, επίσης, η πολύ μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων, τα οποία από το 15,1% του 2009 έφτασαν στο 0,8% το 2017. Τέλος, σημειώνεται επίσης η πορεία του ΑΕΠ όλα αυτά τα χρόνια, όπου από τη “βουτιά” του 9% και πλέον το 2011, έφτασε στο 2,3% τη φετινή χρονιά.

1806_greece-financial-assistance_final

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 3 =