αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Πόρτα» της Airbnb στο ελληνικό κράτος: Η εταιρία αρνείται να δώσει προσωπικά στοιχεία ιδιοκτητών ακινήτων

«Πόρτα» της Airbnb στο ελληνικό κράτος: Η εταιρία αρνείται να δώσει προσωπικά στοιχεία ιδιοκτητών ακινήτων

Σε παγκόσμιο επίπεδο το θέμα της Airbnb και εν γένει των αντίστοιχων πλατφορμών, έχει δημιουργήσει τεράστια ζητήματα.

Το μείζον ζήτημα δεν είναι τόσο ότι θίγονται τα ξενοδοχεία που χάνουν πελάτες, αλλά ότι πλήττονται τα κράτη από τη μη καταβολή αντίστοιχων φόρων. Κι ενώ το φαινόμενο ξεκίνησε με τη μορφή “διαμοιρασμού”, δηλαδή να ωφελούνται όλοι και οι ενοικιαστές σπιτιών και οι ενοικιαζόμενοι και οι πλατφόρμες αλλά και τα δημόσια ταμεία των κρατών, τελικά οι τρεις πρώτοι είναι περισσότεροι ωφελημένοι.

Στο εξωτερικό έχουν επιβληθεί αρκετές κυρώσεις και θεσπίζεται νομικό πλαίσιο κάτι ου επιχειρείται και στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχει μητρώο ενοικιαστών και να βεβαιώνονται οι φόροι, διότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με τα ξενοδοχεία που καταβάλλον φόρους, πληρώνουν υπαλλήλους και εν γένει έχουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα ου φορολογείται.

Η Airbnb, θέλησε να δώσει την δική της απάντηση σε όσα λέγονται και γράφονται στην Ελλάδα, χωρίς πάντως να δώσει στοιχεία για το πόσους φόρους έχουν καταβάλλει οι πελάτες της, ιδιοκτήτες σπιτιών, στο ελληνικό δημόσιο, ενώ αρνείται να δώσει τους καταλόγους με τους πελάτες της.

Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση:

“Οι οικοδεσπότες στην Airbnb θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους. Τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και θέλουμε να συνεργαστούμε με τον  καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε πολύ καλή συνεργασία στην Ελλάδα και με τη συνεργασία μπορούμε να συμβάλουμε στην τόνωση των οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών για όλους τους  ανθρώπους, να δημιουργήσουμε νέα φορολογικά έσοδα και να βοηθήσουμε στην εξάπλωση των τουριστικών παροχών στην κοινωνία.”

Επίσης, η εταιρεία αναφέρει ότι:

• Η Airbnb μοιράζεται πληροφορίες με την Ελλάδα σχετικά με τη μίσθωση κατοικιών. Τα προσωπικά δεδομένα μοιράζονται μόνο μέσω έγκυρης νομικής αίτησης σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους περί προστασίας δεδομένων. Η Airbnb λαμβάνει αυτά τα αιτήματα σοβαρά και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να ανταποκριθεί.

• Ξέρουμε ότι οι οικοδεσπότες θέλουν να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους και θέλουμε να βοηθήσουμε. Μέχρι σήμερα, η Airbnb έχει συνάψει συμφωνίες για την είσπραξη και την αποστολή ξενοδοχειακών και τουριστικών φόρων για λογαριασμό οικοδεσποτών με πάνω από 310 δικαιοδοσίες, καταβάλλοντας πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξενοδοχειακούς και τουριστικούς φόρους σε όλο τον κόσμο.

• Η Airbnb συμβάλλει στην ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουρισμού στην Ελλάδα, δημιουργεί νέες οικονομικές δραστηριότητες, επεκτείνει τα οφέλη σε περισσότερες οικογένειες και κοινότητες και υποστηρίζει τους κατοίκους που μοιράζονται τα σπίτια τους. Το 2016, οι οικοδεσπότες σε όλη την Ελλάδα καλωσόρισαν πάνω από 770.000 επισκέπτες στα σπίτια τους, με την τυπική λίστα να μοιράζεται για λιγότερο από τρεις ημέρες το μήνα και ο τυπικός οικοδεσπότης να κερδίζει $ 2.800 το χρόνο.

Καταλήγω με την επισήμανση ότι ναι μεν ο οικοδεσπότης κέρδισε αυτά τα χρήματα, εντούτοις δεν ανακοινώθηκε πόσο φόρο κατέβαλε για αυτά που εισέπραξε.

Πηγή: News247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − six =