αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να μετατρέψεις την κριτική που δέχεσαι, σε ωφέλιμο feedback

Πως να μετατρέψεις την κριτική που δέχεσαι, σε ωφέλιμο feedback

Όλοι κάνουν κριτική σε όλους. Το βλέπουμε έντονα και στην Ελλάδα. Όσοι τολμούν να δράσουν, να δημιουργήσουν κάτι ή να κάνουν μια οποιαδήποτε προσπάθεια, αμέσως θα συγκεντρώσουν τα αιχμηρά σχόλια φίλων, συναδέλφων και «ειδικών». Αυτή η κατάσταση, πολλές φορές δημιουργεί εκνευρισμό στον πρωταγωνιστή της ιστορίας.

Υπάρχει όμως λύση. Το Forbes εξηγεί το πως μπορείς μετατρέψεις τα διάφορα σχόλια που ακούς, σε ωφέλιμο feedback. Αρκεί να κάνεις στον εαυτό σου 3 απλές ερωτήσεις.

Ποιος σου δίνει το feedback; Είναι βασικό να δεις ποιος σου κάνει κριτική. Αν είναι κάποιος διευθυντής, μέντορας, συνάδελφος ή κάποιος άλλος. Μετά σκέψου ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί όντως να θέλουν να σε βοηθήσουν, έτσι ώστε να τα πας καλύτερα. Δεν είναι όλοι «εχθροί» που να θέλουν να αποτύχεις. Βρες ποιοι σου δίνουν πραγματικά ωφέλιμες συμβουλές και κράτα τες.

Με τι σχετίζεται το feedback; Το επόμενο βήμα είναι να δεις τι λέει ο άλλος. Σου κάνει κριτική π.χ. για την προετοιμασία σου, το project, την ποιότητα της δουλειάς σου ή την ταχύτητα; Βάλε σε κατηγορίες τα σχόλια που ακούς από διάφορες πλευρές, έτσι ώστε να έχεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Και να κρατήσεις αυτά που τελικά ισχύουν για την περίπτωση σου.

Πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το feedback; Και φτάνουμε στην στιγμή που πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλα αυτά τα σχόλια, με δημιουργικό τρόπο. Μπορεί η κριτική να σου προκάλεσε έκπληξη ή αρνητικά συναισθήματα. Ειδικά αν δεν είσαι συνηθησμένος σε αυτό. Όμως, η κριτική μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθεις πράγματα ή για να δεις τα δεδομένα από μια άλλη οπτική. Είναι προτιμότερο να έχεις ανοιχτό μυαλό, να ακούσεις τα σχόλια και να τα αξιολογήσεις. Αντί απλά να θυμώσεις με αυτά και να τα αφήσεις στην άκρη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 1 =