αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως να απορρίψεις μια επαγγελματική πρόταση, όταν ένας φίλος σε έχει… ήδη βάλει μέσα στην εταιρία

Πως να απορρίψεις μια επαγγελματική πρόταση, όταν ένας φίλος σε έχει… ήδη βάλει μέσα στην εταιρία

Την απάντηση σε ένα ενδιαφέρον επαγγελματικό ερώτημα, θέλει να δώσει το αμερικανικό The Muse. Ίσως έχεις βρεθεί και εσύ σε αυτή τη θέση: Έχεις μια επαγγελματική πρόταση. Εσύ είσαι έτοιμος να την απορρίψεις, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Ένας φίλος σε έχει… ήδη βάλει μέσα στην εταιρία. Ναι, με απλά λόγια έχει μεσολαβήσει, έχει ενημερώσει τους πάντες και θεωρεί δεδομένο ότι εσύ θα πεις το μεγάλο «ναι». ΄

Φυσικά σε αυτή την περίπτωση, αν απορρίψεις την πρόταση, από την μία θα χαλάσεις μάλλον τις σχέσεις σου με το συγκεκριμένο άτομο. Από την άλλη, ο φίλος σου θα «φθαρεί» εντός της εταιρίας. Αφού έχει παρουσιάζει μια υπόθεση ως «κλεισμένη» ενώ αυτή τελικά θα «ναυαγήσει». Πως λοιπόν πρέπει να κινηθείς; Υπάρχουν 3 βασικές κινήσεις. Έτσι ώστε να αρνηθείς χωρίς να έρθει η καταστροφή.

1# Να είσαι ειλικρινής και συνεπής. Ο φίλος σου πρέπει να γνωρίζει την απόφαση σου, ταυτόχρονα με το υποψήφιο εργοδότη. Μην βρεθεί… προ εκπλήξεως. Επίσης φρόντισε να παραθέσεις τα ίδια επιχειρήματα και στις δύο πλευρές.

2# Ναι είσαι ευγενικός. Όταν απορρίπτεις την προσφορά, ξεκίνα εκφράζοντας την εκτίμησή σου στον υποψήφιο εργοδότη και στη συνέχεια δώσε έναν ή δύο λόγους για την απόρριψή σου. Για παράδειγμα, μπορείτε να πεις: «Σας ευχαριστώ για την προσφορά, αλλά αυτή η δουλειά δεν είναι η κατάλληλη για μένα γιατί…» και στη συνέχεια πες λεπτομερώς το σκεπτικό σου. Όποια και αν είναι η αιτία, πρώτα μοιράσου την ευγνωμοσύνη σου. Μην ξεχάσεις να δώσεις τα credits και στον φίλο σου για την σύσταση.

3# Επαγγελματισμός. Όταν ξανά δεις το φίλο σου, παρέθεσε τα ίδια επιχειρήματα. Και σε καμία περίπτωση μην μιλήσεις με αρνητικά λόγια για τον ίδιο ή την εταιρία. Δεν χρειάζεται να πεις κάτι του στιλ: «Μα καλά πως να αποδεχτώ την πρόταση, όταν οι μισθοί στην εταιρία σας είναι χάλια;». Και ίσως δεν πρέπει να μοιραστείς τις πληροφορίες που αφορούσαν τη συγκεκριμένη πρόταση, ούτε με άλλους ανθρώπους στον επαγγελματικό χώρο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − six =