αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως μπορείς να γίνεις ένας καλός leader, όταν είσαι ηλικιακά ο νεότερος της ομάδας

Πως μπορείς να γίνεις ένας καλός leader, όταν είσαι ηλικιακά ο νεότερος της ομάδας

Ακόμα και στην Ελλάδα, το ακούμε πολύ συχνά: «Είσαι πολύ μικρός για να είσαι εργοδότης ή προϊστάμενος ή διευθυντής». Μια άποψη μάλλον συντηρητική, αφού όπως έχουν αποδείξει τα μεγάλα διεθνή παραδείγματα, κάποιος μπορεί να δημιουργήσει ή/και να διαχειριστεί ένα μεγάλο project, ακόμα και σε ηλικία 19 ή 20 ετών.

Πάμε όμως στο πρακτικό κομμάτι. Ας υποθέσουμε ότι κατάφερες να φτάσεις εκεί που ονειρευόσουν: Έχεις το δικό σου project ή έχεις λάβει μόλις προαγωγή σε μια διευθυντική θέση εταιρίας. Τώρα πρέπει να ξεκινήσεις τη δουλειά. Υπάρχει όμως ένα… πρόβλημα. Σχεδόν όλα τα μέλη της ομάδας σου, είναι ηλικιακά μεγαλύτερα από εσένα. Πως πρέπει να κινηθείς; Το FastCompany.com, παραθέτει μερικές πρακτικές λύσεις.

Καταρχήν πρέπει να τους γνωρίσεις καλά. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα με την ηλικία. Είναι καλό να γνωρίσεις καλά τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστείς και να προσπαθήσεις να δεις τις ιδιαιτερότητες τους. Μπορείς να οργανώσεις ανεπίσημες συνεντεύξεις, στις οποίες θα γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις. Φυσικά, άσε και αυτούς να σε γνωρίσουν.

Mάθε τι τους κινητοποιεί και τους ενθουσιάζει. Για έναν υπάλληλο, είναι σημαντικό να ξέρει ότι εσύ επενδύεις στην επιτυχία του. Ρώτησε τους τι ακριβώς τους αρέσει πάνω στη δουλειά και με τι θα ήθελαν να ασχοληθούν.

Αξιοποίησε την εμπειρία τους. Ενημερώστε τα μεγαλύτερα μέλη της ομάδας, ότι εκτιμάτε την εμπειρία τους και ότι τους σέβεστε. Αν στην πορεία έχετε την ευκαιρία να ζητήσετε την άποψη τους για κάποιο project, κάντε το. Θα λειτουργήσει θετικά.

Σεβάσου τον… παραδοσιακό τρόπο. Θα το ακούσεις σίγουρα από παλιότερους εργαζομένους: «Αυτό γίνεται πάντα με αυτόν τον τρόπο».  Μια φράση που είναι ικανή να σταματήσει την καινοτομία και τις νέες ιδέες μέσα στην ομάδα. Ωστόσο, πριν κάνετε κάποιο σχόλιο, ακούστε την γνώμη του παλιού υπαλλήλου. Ρωτήστε τον τη γνώμη του, για το νέο σύστημα που έχετε. Αν κάποια από τα στοιχεία του παλιού συστήματος είναι καλά, τότε μπορείς να τα κρατήσεις.

Μη θεωρείς ότι οι παλιοί τα ξέρουν όλα. Πολλοί έμπειροι εργαζόμενοι θεωρούν ότι κατέχουν όλη τη γνώση. Από την άλλη, είναι μάλλον σωστότερη η άποψη που λέει ότι όσο ζούμε μαθαίνουμε. Το ίδιο προσπάθησε να κάνεις και με αυτούς, αλλιώς ενδεχομένως θα έχει πρόβλημα η ομάδα, αλλά και εσύ προσωπικά ως leader.

…Αλλά μην θεωρείς δεδομένο ότι «δεν ξέρουν», επίσης. Οι παλιότερες γενιές, δεν έχουν γεννηθεί μέσα στην τεχνολογία, όπως οι Millennials. Δεν ξυπνούν το πρωί και το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να μπουν στο Instagram. Κάποιοι όμως μπορεί και να έχουν μια καλή εξοικείωση. Για όσους δεν ξέρουν, άσε τους να ρωτήσουν. Και εξήγησε τους, ότι θέλουν να μάθουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + seventeen =