αρχικηVIRALΠως η Κόστα Ρίκα κατάφερε να χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια

Πως η Κόστα Ρίκα κατάφερε να χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια

Η Κόστα Ρίκα έχει κατορθώσει ένα ιστορικό ενεργειακό επίτευγμα, χρησιμοποιώντας 100% βιώσιμη ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές τις τελευταίες 77 ημέρες. Η εντυπωσιακή επίδοση ακολουθεί άλλες 150 ημέρες του τρέχοντος έτους αποκλειστικής χρήσης γεωθερμικής και υδροθερμικής ενέργειας. Εξάλλου, πέρυσι η Κόστα Ρίκα ήταν σε θέση να παράγει ενέργεια χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων για 300 ημέρες.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι η πρόσφατη βροχόπτωση στη χώρα, που ευνόησε τα υδροθερμικά φράγματα, αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα έχει καταστήσει πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, στοχεύοντας σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2021, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Η Κόστα Ρίκα είναι μια σχετικά μικρή χώρα με πρόσβαση σε μεγάλα δίκτυα ποταμών, γεγονός που ευνοεί ένα τέτοιο κατόρθωμα. Ο πληθυσμός των 4.870.000 κατοίκων σημαίνει επίσης ότι το ποσό ενέργειας που απαιτείται για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους είναι μικρότερη από ό,τι σε μεγαλύτερες χώρες. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας της Κεντρικής Αμερικής είναι επίσης σχετικά χαμηλό, στα 10.200 δολάρια ανά άτομο, και τα φτωχότερα κράτη τείνουν να απαιτούν και να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από ό,τι πιο πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες.

Ενδεικτικά, η Ισλανδία, μια πολύ πλουσιότερη χώρα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 47.500 δολάρια ανά άτομο, αλλά με πολύ μικρότερο πληθυσμό (μόλις 323.000 κατοίκων), είναι συγκρίσιμη με την Κόστα Ρίκα από την άποψη παραγωγής ενέργειας. Όπως η Κόστα Ρίκα, η Ισλανδία δεν έχει σχεδόν καμία ανάγκη για άλλες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής, πυρηνικής, βιομάζας και ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, στην Κόστα Ρίκα, όπως και την Ισλανδία, αν και προμηθεύεται το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στις μεταφορές και σε άλλους τομείς. Η νησιωτική χώρα διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, και ως εκ τούτου, το εισαγόμενο πετρέλαιο είναι υπεύθυνο για το ήμισυ των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Αυτό δείχνει πόσο ο τομέας των μεταφορών καθυστερεί την ενεργειακή μετάβαση. Η Κόστα Ρίκα παράγει 7,8 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του 2014. Ενδεικτικά η Βραζιλία παράγει 65 φορές περισσότερες εκπομπές, οι ΗΠΑ 713 φορές και η Κίνα 1.241 φορές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − three =