αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως η εξάπλωση των drones έχει δημιουργήσει έναν «αντι-κλάδο» στις startups

Πως η εξάπλωση των drones έχει δημιουργήσει έναν «αντι-κλάδο» στις startups

Μια εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) έχει προκαλέσει την αντίστοιχη ανάπτυξη ενός «αντι-κλάδου» με νεοφυείς επιχειρήσεις που στόχο έχουν να αποτρέψουν τα drones από το να πετάνε εκεί που δεν πρέπει, θέτοντάς τα εκτός λειτουργίας ή καταρρίπτοντάς τα.

Δεκάδες startup αναπτύσσουν τεχνικές – από τη χρήση αρπακτικών πουλιών μέχρι τη χρήση …μπαζούκα – για την κατάρριψη drones που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά ναρκωτικών, τον βομβαρδισμό και την κατασκοπεία εχθρικών δυνάμεων, ή που απλώς πετάνε πάνω από δημόσιους χώρους.

Αυτή η «κούρσα εξοπλισμών» τροφοδοτείται εν μέρει από τον αργό ρυθμό εξέλιξης της κυβερνητικής ρύθμισης για τα drones.

Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, διάφοροι οργανισμοί ρυθμίζουν τα drones και τις τεχνολογίες εναντίων τους. «Προκύπτουν ζητήματα ιδιωτικότητας από τη λειτουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά ο ρόλος της Αρχής Ασφαλείας Πολιτικής Αεροπορίας περιορίζεται στην ασφάλεια. Η ιδιωτικότητα δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητές μας» ανέφερε η Αρχή στο Reuters.

«Υπάρχει και το ζήτημα του φόβου» λέει ο Κάιλ Λάντρι, αναλυτής στη Lux Research. «Μεγάλος αριθμός drones συν ρυθμίσεις που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις ίσον μια ανάγκη για προσωπική τεχνολογία κατά των drone».

Όπως σημειώνει το Fortune Greece, η καταναλωτική αγορά drone αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Tractica, με το μέσο drone στις Ηνωμένες Πολιτείες να κοστίζει πάνω από 500 δολάρια και να περιλαμβάνει μια σειρά λειτουργιών, από κάμερες υψηλής ευκρίνειας μέχρι ενσωματωμένα GPS, όπως αναφέρει η εταιρεία συμβούλων NPD Group.

Οι αυστραλιανές αρχές χαλάρωσαν τους κανόνες σχετικά με τα drones τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιτρέποντας στον οποιονδήποτε να πετάει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ζυγίζει έως και 2 κιλά χωρίς εκπαίδευση, ασφάλεια, εγγραφή, ή πιστοποίηση.

Αλλού, εκατομμύρια καταναλωτών μπορούν να πετούν εξελιγμένα drones – και το ίδιο κάνουν διακινητές ναρκωτικών, εγκληματικές συμμορίες, και αντάρτες. Όλο αυτό τροφοδοτεί τη ζήτηση για προωθημένη τεχνολογία για την κατάρριψη ή εξουδετέρωση ανεπιθύμητων drones. Για παράδειγμα, οι αστυνομικές αρχές της Ολλανδίας αγόρασαν πρόσφατα αρπακτικά πουλιά από μια startup που ονομάζεται Guard From Above για να …ξεπουπουλιάζουν τα ανεπιθύμητα drones.

Άλλες προσεγγίσεις εστιάζουν στην κατάρριψη των drones μέσω της εκτόξευσης ενός διχτυού μαζί με αλεξίπτωτο με πεπιεσμένου αέρα από μπαζούκα.

Άλλες εταιρείες, όπως η γερμανική DeDrone, προτιμούν μια λιγότερο …επεμβατική προσέγγιση – χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό αισθητήρων όπως κάμερα ή συσκευές εντοπισμού ασύρματου σήματος, για να παρακολουθούν παθητικά τα drones εντός ορισμένων περιοχών.

Νεότερες startup, όμως, εστιάζουν στην παραβίαση των ασύρματων πρωτόκολλων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της κατεύθυνσης ενός drone, με στόχο το μπλοκάρισμα της μετάδοσης βίντεο.

Οι πελάτες, όπως λένε οι ίδιες οι επιχειρήσεις, ποικίλλουν και περιλαμβάνουν από υπηρεσίες πληροφοριών μέχρι ξενοδοχεία. Η DroneVIsion, για παράδειγμα, βοήθησε την τοπική αστυνομία να καταρρίψει 40 drones που πετούσαν γύρω από τον Taipei 101, ένα από τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου, σε μία μόνο μέρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − eighteen =