αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως είναι να προετοιμάζεις ένα TEDx PanteionUniversity; Τέσσερα μέλη της οργανωτικής ομάδας μιλούν στο It’s Possible

Πως είναι να προετοιμάζεις ένα TEDx PanteionUniversity; Τέσσερα μέλη της οργανωτικής ομάδας μιλούν στο It’s Possible

Πολλοί ομιλητές, φώτα, αίθουσες γεμάτες με θεατές. Τα TEDx ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ και πλέον έχουν εξαπλωθεί σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Τα βλέπουμε και σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Αυτό που όμως δεν έχουν την ευκαιρία να δουν όλοι, είναι το backstage κομμάτι. Πως διοργανώνεται ένα τέτοιο event; Πως εντοπίζονται οι ομιλητές; Έχει αρνηθεί ποτέ υποψήφιος ομιλητής το κάλεσμα του TEDx;

Το It’s Possible συνάντησε 4 μέλη από την οργανωτική ομάδα του ερχόμενου TEDx PanteionUniversity, το οποίο θα γίνει στις 6 Μαίου. Φροσύνη Φραγκούλη (Curator), Δανάη Ελευθερόγλου (Υπεύθυνη μάρκετινγκ και χορηγιών), Αντώνης Ρίτσης (Υπεύθυνος ομιλητών) και Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι (Υπεύθυνη χορηγιών και εθελοντών), παραθέτουν τις δικές τους εμπειρίες. Ενώ απαντούν και στο ποιο διάσημο πρόσωπο, Έλληνα ή ξένο, θα καλούσαν οι ίδιοι στο event.

Πως αποφασίσατε να μπείτε στην οργανωτική ομάδα του TEDx;

Φροσύνη Δρακούλη: Εγώ ήμουν από την αρχή στο TEDx του Παντείου. Ουσιαστικά ήμασταν 10 παιδιά που μετά από ένα κάλεσμα βρεθήκανε όλοι μαζί. Και είπαμε να το αρχίσουμε. Το 2014. Το πρώτο event έγινε τον Μάρτιο του 2016. Ήταν να γίνει τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά λόγω του δημοψηφίσματος που προηγήθηκε εκείνη τη χρονιά, πήρε αναβολή για πιο πίσω.

Αντώνης Ρίτσης: Για εμένα ήταν ίσως λίγο πιο εύκολο, γιατί ήδη είχα δει από τα social media την δουλειά που είχαν κάνει τα παιδιά. Είχε γίνει αυτό το πρώτο event τον Μάρτιο του ’16. Είχα δει μια ομιλία, του φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μπούρα, μου είχε φανεί πολύ ενδιαφέρουσα και είχα σκεφτεί ότι θα είναι ωραίο να δω το πώς στήνεται όλο αυτό. Κάπως έτσι ξεκίνησα εγώ.

Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι: Εγώ είχα παρακολουθήσει το πρώτο TEDx του Παντείου. Μου αρέσουν πολύ τα TEDx γενικότερα και πάντα ήθελα να μπω σε κάποια οργανωτική ομάδα. Έχω υπάρξει σε αρκετές εθελοντικές ομάδας, αλλά παρακολουθώντας το συγκεκριμένο event διαπίστωσα το πόσο διαφορετικό είναι από όλα τα υπόλοιπα. Έχει έναν κοινωνικό χαρακτήρα και είναι ανθρωποκεντρικό. Κάπως έτσι μπήκα στην ομάδα και ανέλαβα τις χορηγίες, που είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια. Διότι δεν έχουμε εισιτήριο στο event, άρα δεν έχουμε κάποιο μπάτζετ από εκεί. Όλα πρέπει να βρεθούν από τις χορηγίες. Προσωπικά είμαι επίσης υπεύθυνη για τους εθελοντές.

Δανάη Ελευθερόγλου: Εγώ μπήκα τελευταία στην ομάδα. Από το πρώτο έτος σπουδών των σπουδών μου, ασχολούμαι με αρκετά εθελοντικά projects. Με την Φροσύνη γνωριζόμαστε από Δευτέρα λυκείου και είδα για πρώτη φορά σχετικά με το TEDx στο προφίλ της στο Facebook. Έτσι μου δημιουργήθηκε η περιέργεια και ήθελα πάντα να ασχοληθώ με ένα TEDx. Στην συνέχεια πήγαν στο TEDx PanteionUniversity Women πέρυσι και εντυπωσιάστηκα από τις ομιλίες,  την όλη διοργάνωση και κυρίως τον κοινωνικό χαρακτήρα του event. Έτσι μόλις άνοιξαν οι σχετικές αιτήσεις για φέτος, έκανα αίτηση και μπήκα στην ομάδα χορηγιών και στην ομάδα μάρκετινγκ.

Από αριστερά: Φροσύνη Δρακούλη, Δανάη Ελευθερόγλου, Αντώνης Ρίτσης και Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι

Τι αναμένεται να δούμε φέτος στο TEDx PanteionUniversity;

Αντώνης Ρίτσης: Σε αυτό το event η θεματική μας είναι «Break the Pattern». Άρα θα δούμε ανθρώπους που έχουν ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο, ο καθένας στο πεδίο δραστηριότητας του. Θέλοντας έτσι να δείξουμε ότι τα πράγματα δεν είναι μονόδρομος, αλλά πάντα υπάρχουν εναλλακτικές στη διαδρομή μας. Υπάρχουν επιλογές και οι άνθρωποι μπορούν να τολμήσουν, να πάρουν ρίσκα και να κυνηγήσουν αυτό που θέλουν. Θα υπάρχουν 12 ομιλίες, από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε 12 διαφορετικά πεδία. Θα δούμε κυρίως πρόσωπα που έχουν κάνει ανθρωπιστικές δράσεις. Ενώ, θα υπάρχουν επίσης ομιλητές από τον χώρο της τέχνης, της δημοσιογραφίας και των startups.

Ποια είναι η διαδικασία με την οποία επιλέγετε και εντοπίζετε τους ομιλητές;

Αντώνης Ρίτσης: Καταρχήν αυτό που θέλουμε, είναι το κάθε event να αφορά τον οποιοδήποτε. Επομένως επιλέγουμε ανθρώπους από διαφορετικά πεδία, έτσι ώστε όποιος έρθει να παρακολουθήσει, να βρει κάτι ενδιαφέρον για τον ίδιο. Αναζητούμε ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν.

Φροσύνη Δρακούλη: Αρχικά αποφασίζουμε τι θεματικές θέλουμε να έχουμε σε ένα event και από εκεί και πέρα ψάχνουμε το ποια πρόσωπα θα ταίριαζαν καλύτερα στην κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα λέμε:  έχουμε το πεδίο της ψυχολογίας. Βάσει του θέματος «Break the Pattern», κοιτάμε ποιο είναι το θέμα ψυχολογίας που μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε. Μόλις το αποφασίσουμε, ψάχνουμε να βρούμε το κατάλληλο άτομο που μπορεί να κάνει ομιλία για αυτό. Πάει αλυσιδωτά.

Αντώνης Ρίτσης: Στο ερχόμενο event θέλαμε, για παράδειγμα, να έχουμε έναν άνθρωπο του αθλητισμού. Είχαμε ακούσει για την περίπτωση του Γιάννη Χατζήμπεη, ο οποίος είναι ένας παραολυμπιακός αθλητής, υπερ-μαραθωνοδρόμος, και παράλληλα έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ασχολείται με διάφορους κοινωνικούς σκοπούς. Γνωρίζοντας λοιπόν όλα αυτά που έχει καταφέρει, τον επιλέξαμε να έρθει για να μας μιλήσει. Το ενδιαφέρον ήταν και προσωπικό, αφού όλοι εμείς στην ομάδα, θέλαμε να τον γνωρίσουμε. Η όλη διαδικασία με τους ομιλητές δεν είναι δύσκολη, αν έχεις από την αρχή ένα πλάνο με τις θεματικές που θέλεις στο event.

Έχει αρνηθεί ποτέ κάποιος υποψήφιος ομιλητής να μιλήσει στη σκηνή του TEDx; Και επίσης αν έχουν υπάρξει άνθρωποι που να ήταν αρχικά αρνητικοί και καταφέρατε να τους πείσετε

Φροσύνη Δρακούλη: Έχει τύχει. Σίγουρα έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων που δεν τους το επέτρεπε το φορτωμένο πρόγραμμα τους να παρευρεθούν. Από την άλλη, έχει υπάρξει και υποψήφια ομιλήτρια που την θέλαμε πολύ, αλλά μας είπε ότι δεν την εκφράζει ο θεσμός των TEDx. Έχουμε δει και ανθρώπους που ήταν αρχικά αρνητικοί και τελικά τους πείσαμε, αλλά αυτοί ήταν κυρίως διστακτικοί επειδή δεν ένιωθαν σίγουροι ότι μπορούν να μιλήσουν μπροστά σε τόσο κόσμο.

Το event σας έχει έντονη παρουσία στα social media. Πόσο σημαντικά εργαλεία είναι αυτά στη διάδοση του project και στην επικοινωνία με τον κόσμο;

Δανάη Ελευθερόγλου: Κατά τη γνώμη μου είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα event σαν το TEDx που διοργανώνεται από φοιτητές πανεπιστημίων και απευθύνεται κυρίως σε νέους ανθρώπους. Καλώς ή κακώς οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μας χρησιμοποιούν τα social media, επομένως βοηθά πολύ στην προβολή, στο να γνωρίσουν το event και τους ομιλητές. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να μας στείλουν μήνυμα και να κάνουν την οποιαδήποτε ερώτηση. Εμείς απαντάμε άμεσα, σχεδόν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Φροσύνη Δρακούλη: Τα περισσότερα μηνύματα μέσω των social media τα λαμβάνουμε όταν βγαίνουν τα εισιτήρια και όταν ανοίγουν οι αιτήσεις για τους εθελοντές. Ενώ μετά την ολοκλήρωση του event, πολλοί μας ρωτούν για το πώς μπορούν να συμμετέχουν στο επόμενο. Αυτό το τελευταίο είναι ίσως και το πιο ωραίο κομμάτι. Δείχνει ότι ο κόπος σου έπιασε τόπο και ενέπνευσες και άλλους ανθρώπους να συμμετέχουν.

Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι: Για εμένα τα social media είναι ένας ωραίος τρόπος για να λαμβάνουμε άμεσα feedback. Όταν, για παράδειγμα, ανακοινώνουμε τους ομιλητές, μπαίνουν όλοι οι χρήστες και σχολιάζουν. Είτε θετικά, είτε αρνητικά. Εμείς δεν σβήνουμε κανένα σχόλιο.

Κάθε χρόνο, δημιουργείται μια ομάδα από εθελοντές, οι οποίοι συνδράμουν στην οργάνωση του event. Ποια είναι τα κίνητρα για να συμμετέχει κάποιος σε αυτό, με δεδομένο ότι ο εθελοντισμός συνεπάγεται μη χρηματική αμοιβή;

Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι: Ειδικά στο δικό μας event είναι και δωρεάν η είσοδος, οπότε κάποιος μπορεί να έρθει έτσι κι αλλιώς για να παρακολουθήσει. Άρα αυτό που τους χαρίζουμε ουσιαστικά είναι η εμπειρία του backstage, το ότι μπορούν να γνωρίσουν τους ομιλητές, αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Όπως επίσης είναι σημαντική η δικτύωση που κάνεις. Είναι πάντως πολύ ωραίο που βλέπουμε ανθρώπους να θέλουν να συμμετέχουν ως εθελοντές στην όλη διαδικασία.

Δανάη Ελευθερόγλου: Για εμένα είναι πολύ καλό και για το προσωπικό σου κομμάτι, να μπεις σε κάτι τέτοιο. Είτε ως εθελοντής, είτε στην οργανωτική ομάδα. Γιατί μαθαίνεις το πώς να έχεις κίνητρα να συνεχίσεις, παρά τις δυσκολίες και χωρίς να έχεις κάποιο χειροπιαστό όφελος. Αφού δεν παίρνεις χρήματα για αυτό. Άρα πρέπει να μάθεις να συνεχίζεις μόνος σου, γιατί το θες πραγματικά. Επίσης, μαθαίνεις πολλά πράγματα που θα σου είναι χρήσιμα στο επαγγελματικό σου μέλλον. Δεν είναι μόνο το χαρτί που θα πάρεις στο τέλος, αλλά είναι και οι γνώσεις. Μπορεί να θελήσεις να ασχοληθείς π.χ. με τα social media στο μέλλον ή κάτι τέτοιο να καταστεί απαραίτητο στη δουλειά σου. Εσύ θα έχεις ήδη μάθει το πώς να εργάζεσαι πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για να μάθεις και θεωρώ ότι τέτοιες ευκαιρίες δεν τις έχουν πολλά παιδιά στην ηλικία μας.

Αν είχατε την ευκαιρία να επιλέξετε ένα διάσημο πρόσωπο, Έλληνα ή ξένο, για να μιλήσει στο TEDx, ποιο θα ήταν αυτό;

Αντώνης Ρίτσης: Μιας και σαν event έχουμε ευρεία θεματολογία, εγώ θα ήθελα να έχουμε σαν ομιλήτρια την Björk. Είναι μια καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί πολύ τη φύση και την τεχνολογία ως πηγές έκφρασης. Είναι για εμένα ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός, γιατί πολλοί μπορεί να έχουν στο μυαλό τους ότι αυτά τα δύο είναι αντίθετα. Το να «ταιριάζεις» το φυσικό τοπίο, με τις νέες τεχνολογίες όπως το Virtual Reality, μου φαίνεται εντυπωσιακό. Ενώ έχει επίσης ενδιαφέρον ότι αλλάζει συνεχώς το ύφος της μουσικής της και οι στοίχοι τις είναι πολύ αληθινοί.

Δανάη Ελευθερόγλου: Θα πω την Oprah Winfrey. Είναι ένα πρόσωπο που έχει ασχοληθεί πολύ με τα δικαιώματα. Tην θαυμάζουν και την ακολουθούν πολλοί άνθρωποι. Νομίζω είναι μια γυναίκα πρότυπο. Επίσης, δεν έχει επαναπαυτεί στο ότι είναι διάσημη. Την βλέπουμε να κάνει πράγματα και αξιοποιεί την αναγνωρισιμότητα της για καλό σκοπό. Επομένως θεωρώ ότι θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία.

Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι: Εγώ θα έβαζα την Malala Yousafzai από το Πακιστάν. Είναι η νεότερη κάτοχος Νόμπελ. Έχει κάνει πολλές δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Εκπαίδευση.

Φροσύνη Δρακούλη: Την Asia Kate Dillon. Είναι το πρώτο gender non binary άτομο σε mainstream σειρά (Βillions) που υποδύεται και ανάλογο χαρακτήρα. Θα μιλούσε για την εμπειρία ως non binary άτομο στην βιομηχανία του θεάματος και πώς οι συνειδήσεις μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο όταν υπάρχουν ανάλογοι ρόλοι στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Πώς κάνεις ουσιαστικά πιο inclusive ένα χώρο που έχει υπάρξει βαθιά στερεοτυπικός.

 

Το It’s Possible είναι χορηγός επικοινωνίας του TEDx PanteionUniversity και όσοι θέλουν μπορούν να βρουν εισιτήρια ΕΔΩ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + 8 =