αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως είναι να είσαι Youtuber στην Ελλάδα; Η Ιωάννα Σαμαρά μιλά στο It’s Possible

Πως είναι να είσαι Youtuber στην Ελλάδα; Η Ιωάννα Σαμαρά μιλά στο It’s Possible

Ξεκίνησε να ανεβάζει βίντεο στο Youtube το 2009. Τότε που στην Ελλάδα πολλοί δεν γνώριζαν τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί η συγκεκριμένη ιντερνετική πλατφόρμα. Λίγο πριν, είχε εκπροσωπήσει την χώρα μας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, με την ομάδα του ανσάμπλ, στο αγώνισμα της ρυθμικής γυμναστικής.

Σήμερα, η Ιωάννα Σαμαρά έχει πάνω από 30.000 subscribers στο Youtub-ικό κανάλι της, ενώ παράλληλα έχει έντονη παρουσία στα social media (Facebook, Instagram & Twitter). Πως ξεκίνησαν όμως όλα αυτά και πόσοι άνθρωποι είχαν δει το πρώτο βίντεο της; Ποια συμβουλή θα έδινε σε έναν άνθρωπο που θα ξεκίναγε σήμερα μια αντίστοιχη προσπάθεια; Η ίδια, περιγράφει επίσης την διαδικασία και τις ώρες που πρέπει να αφιερώσει ένας Youtuber, έτσι ώστε να δει ο θεατής το τελικό αποτέλεσμα. Η Ιωάννα Σαμαρά, μιλά για όλα στη συνέντευξη της στο It’s Possible.

Πως προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείτε με το Youtube;

Ξεκίνησα το καλοκαίρι του 2009. Βρισκόμουν σε μια μεταβατική φάση της ζωής μου. Ήμουν πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και αγωνίστηκα με την ομάδα του ανσάμπλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008, εκπροσωπώντας τη Ελλάδα. Εκεί κατακτήσαμε την 9η θέση.

Σκεφτείτε ότι μέχρι τότε, ζούσα μια ζωή μέσα σε ένα γυμναστήριο. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή σταμάτησα τον πρωταθλητισμό και έπρεπε αρχικά να βρω κάτι για να γεμίζω τον χρόνο μου. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω βιντεάκια στο Youtube. Βρήκα κάποια βίντεο από ξένες Youtubers και μου άρεσαν. Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε κάποια κοπέλα που να κάνει κάτι αντίστοιχο στο «ελληνικό Youtube». Να κάνει, για παράδειγμα, βίντεο με tips για μακιγιάζ. Τότε σκέφτηκα: Γιατί δεν ξεκινάω; Τελικά, ξεκίνησα αφού με παρότρυνε και η αδερφή μου.
Στη αρχή, οι γονείς μου δεν είχαν ιδέα για το τι κάνω. Μετά, όταν τους το είπα, η αλήθεια είναι ότι αρχικά δεν καταλάβαιναν τι ακριβώς είναι το Υoutube και πως λειτουργεί.

Το σίγουρο είναι πάντως, ότι και εγώ δεν μπορούσα να φανταστώ το πώς θα εξελισσόταν αυτό το πράγμα. Το ξεκίνησα καθαρά ως χόμπι. Σε μια περίοδο μάλιστα, που καμία κοπέλα δεν έκανε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.

Τώρα έχετε ξεπεράσει τους 30.000 subscribers. Θέλω να μου πείτε ποια ήταν τα δεδομένα σε επίπεδο αριθμών όταν ξεκινάγατε και πως φτάσαμε μέχρι το σήμερα.

Ξεκίνησα με 10 subscribers και 100 προβολές. Κάτι που τότε με είχε ενθουσιάσει. Δεν περίμενα ότι θα υπάρχουν 100 άτομα που θα μπουν να δουν ένα βίντεο μου. Σιγά- σιγά ξεκίνησε μια αλληλεπίδραση με τους χρήστες και μου ζητάγανε ό,τι ήθελα και αυτοί από την πλευρά τους. Μπορώ να πω μάλιστα, ότι ανέπτυξα και αρκετές φιλίες, με άτομα που με παρακολουθούσαν. Άρχισα να δένομαι μαζί τους και να δένονται και αυτοί/ες μαζί μου.

Περίπου όσες ώρες πρέπει να αφιερώνει ένας Youtuber σε αυτή την δραστηριότητα;

Χρειάζεται αρκετό χρόνο. Και πολλοί δεν το καταλαβαίνουν. Νομίζουν ότι απλά στήνεις μια κάμερα και λες πέντε λόγια. Δεν είναι όμως έτσι.

Μπορεί να σου πάρει όλη την ημέρα έτσι ώστε να φτιάξεις ένα βίντεο. Αν θέλουμε να έχουμε ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, μπορεί να μας πάρει πάνω από 10 ώρες.

Από την άλλη, το καλό με το Youtube είναι ότι μπορείς να δουλέψεις οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο 24ωρο. Ακόμα και Σαββατοκύριακα. Μπορείς να το κάνεις από όποιο μέρος κι αν βρίσκεσαι. Έτσι ώστε να αναπτύξεις το κανάλι σου και τα social media σου. Αυτό μου αρέσει πάρα πολύ.

Ο θεατής βλέπει το τελικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, ένα έτοιμο βίντεο, με καλή εικόνα. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, ποια ακριβώς είναι η διαδικασία;

Σίγουρα ένα βίντεο μπορεί να χρειαστεί να γυριστεί πολλές φορές. Μέχρι να φτάσουμε στο ιδανικό αποτέλεσμα. Εγώ φτιάχνω ένα «πλάνο», ώστε να ξέρω τι θέλω να πω μπροστά στην κάμερα. Αφού τελειώσει το γύρισμα, ξεκινάω να κάνω το μοντάζ. Προσωπικά, μου αρέσει να κάνω η ίδια το μοντάζ, γιατί θέλω να βγαίνει πιο αυθεντικό το αποτέλεσμα. Υπάρχουν άλλοι Youtubers που το αναθέτουν σε κάποιον συνεργάτη τους.

Τι είδους βίντεο ανεβάζετε εσείς στο Youtube;

Ξεκίνησα με βίντεο που αφορούσαν το μακιγιάζ. Γενικότερα, ομορφιά και διάφορα tips. Σιγά- σιγά όμως, το εξέλιξα επίσης σε fitness και lifestyle βίντεο. Το fitness φυσικά δεν θα μπορούσα να το αποκλείσω, είναι κομμάτι του εαυτού μου. Ασχολήθηκα για πολλά χρόνια με αυτό. Είδα ότι μέσα από τα βίντεο υπάρχει μεγάλη απήχηση για το κομμάτι της ευεξίας.

Στα lifestyle Vlogs, βλέπεις την καθημερινότητα ενός Υoutuber. Μπορεί να είναι ένα απλό βίντεο από τη στιγμή που ξυπνά το πρωί και πίνει τον καφέ του. Ή μπορεί να σε πάρει «μαζί του» σε ένα event, μια φωτογράφηση ή σε μια έξοδο.

Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο σχόλιο που έχετε ακούσει μέχρι τώρα;

Είναι πολλά τα σχόλια που έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Δεν μου αρέσουν καθόλου τα υβριστικά και τα σεξιστικά σχόλια. Γιατί ξέρω ότι με παρακολουθούν και μικρές ηλικίες, και δεν θέλω να διαβάζουν κάτι τέτοιο. Τα χειρότερα σχόλια είναι συνήθως από άτομα που είχαν απλά μια κακή ημέρα και απλά βρέθηκαν στο κανάλι μου, χωρίς να γνωρίζουν ποια είμαι και τι κάνω. Και ξεκινούν να σχολιάζουν αρνητικά. Παλιότερα με επηρέαζε. Αλλά πλέον έχω γίνει πιο σκληρή.

Στα θετικά σχόλια, μου αρέσει πάρα πολύ όταν μου στέλνουν μηνύματα και μου λένε ότι τους έχω βοηθήσει στη γυμναστική ή το μακιγιάζ. Εδικά τώρα τελευταία που ανεβάζω αρκετά βίντεο με γυμναστική, χαίρομαι όταν μου στέλνουν μηνύματα και μου λένε: «Ιωάννα με βοήθησες να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου, να κινούμαι και να γυμνάζομαι περισσότερο».

Στο εξωτερικό βλέπουμε πολλούς Youtubers να έχουν αυτό το αντικείμενο ως βασικό τους επάγγελμα. Στην Ελλάδα θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Μπορεί να γίνει, ακόμα και στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι σιγά- σιγά και οι εταιρίες στην χώρα μας στρέφονται προς τα εκεί. Καταλαβαίνουν ότι το μέλλον είναι στο ίντερνετ. Αλλά αυτό που έχω να δώσω σαν συμβουλή, είναι να μην ξεκινήσεις μόνο για να βγάλεις χρήματα από το youtube. Να ξεκινήσεις γιατί πραγματικά σου αρέσει αυτός ο χώρος. Εγώ ξεκίνησα το 2009 και τα πρώτα έσοδα τα είχα το 2016. Αλλά ακόμα και τώρα δεν υπάρχουν κάποια σταθερά έσοδα.

Το Youtube δεν είναι μια «σταθερή δουλειά». Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα σε προηγμένες χώρες του εξωτερικού. Όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Αυστραλία, όπου οι εταιρίες επενδύουν πολύ περισσότερο στο ίντερνετ.

Ποιο είναι το βίντεο ή τα βίντεο, που θα θέλατε να κάνετε στο Youtube και δεν τα έχετε πραγματοποιήσει ως τώρα;

Έχω ξεκινήσει μια νέα κατηγορία και θέλω να την αναπτύξω αργότερα. Ονομάζεται «Travel Vlogs». Ταξιδεύω δηλαδή σε διάφορα μέρη, εντός Ελλάδας μέχρι στιγμής. Στο μέλλον θα γίνει και στο εξωτερικό. Έτσι ώστε να βιντεοσκοπώ τοποθεσίες, διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες. Παράλληλα, θα δίνω μερικά tips για ταξίδια. Είναι ένα project που μου αρέσει πολύ και πιστεύω ότι θα πάει καλά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three − 3 =