αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών για να μπουν στο Fund of Funds- Ποιοι φαίνεται να έχουν καταθέσει προτάσεις

Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών για να μπουν στο Fund of Funds- Ποιοι φαίνεται να έχουν καταθέσει προτάσεις

H αξιολόγηση των προτάσεων που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund) από την Ελλάδα για τη συμμετοχή στο ταμείο των ταμείων (fund of funds) αναμένεται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Σχεδόν 260 εκατ. ευρώ θα τοποθετήσουν το ΕΤαΕ (60 εκατ. ευρώ) και το ΕΣΠΑ (200 εκατ. ευρώ), ενώ άλλα 150-200 εκατ. ευρώ θα κληθούν να τοποθετήσουν ιδιώτες επενδυτές. Συνολικά, 400-450 εκατ. ευρώ αναμένεται να τοποθετηθούν την περίοδο 2018-2023 σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου (venture capital) γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Το ποσό αυτό είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τα κονδύλια του πάλαι ποτέ Ταμείου Νέας Οικονομίας (Γ΄ ΚΠΣ), και περίπου δύο φορές περισσότερα απ’ όσα περιέλαβε το πρόγραμμα Jeremie (ΕΣΠΑ 2007-13). Αναπόφευκτα οι προτάσεις που κατατέθηκαν την 1η Μαρτίου στο Λουξεμβούργο από Ελληνες και ξένους ενδιαφερομένους ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Από τις 52 έγιναν δεκτές οι εμπρόθεσμες 46. Από αυτές θα επιλεγούν για να χρηματοδοτηθούν 10 έως 15 επενδυτικά σχήματα που θα αναλάβουν τις επενδύσεις των 400 και πλέον εκατ. ευρώ. Η περίοδος επένδυσης έχει οριστεί έως το 2023 και η περίοδος αποεπένδυσης έως το 2028.

Από τα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον απουσιάζουν οι τράπεζες, καθώς το ΕΤαΕ ζήτησε να μην υπάρξει «captivity» πόρων από τραπεζικά συμφέροντα. Στο παρελθόν, τραπεζικά σχήματα που συμμετείχαν στο Jeremie και στο ΤΑΝΕΟ αξιοποίησαν πόρους προορισμένους για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα προκειμένου να λύσουν προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετώπιζαν πελάτες των τραπεζών.

Πάντως, στελέχη τραπεζών που κινούνται σε πρωτοβουλίες νεοφυούς επιχειρηματικότητας όπως Egg (Εurobank) και Endeavor (ETE) θεωρείται δεδομένο ότι έχουν υποβάλει πρόταση συμμετοχής. Η πρώτη πρωτοβουλία συμμετέχει με δύο αιτήσεις, μία για το πρόγραμμα «καινοτομία» (20 εκατ. ευρώ) και μια δεύτερη για το πρόγραμμα χρηματοδότησης πρώιμων επενδυτικών σχεδίων («early stage», 30 εκατ. ευρώ). Η δεύτερη πρωτοβουλία φέρεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα «καινοτομία» (30 εκατ. ευρώ).

Επίσης, πρώην στελέχη της Alpha Ventures, με τη συμμετοχή του επιχειρηματία Φέσσα και του πρώην επικεφαλής της Forthnet, Τζωρτζάκη, φέρεται να έχουν υποβάλει δύο προτάσεις για τα προγράμματα «καινοτομία» (20 εκατ. ευρώ) και «early stage» (30 εκατ. ευρώ). Σημαντική παρουσία συνιστά και η αίτηση που έχουν υποβάλει τα πρώην στελέχη της Πειραιώς, Ταμβακάκης και Πηλίτσης (πρώην Piraeus Ventures), που στοχεύουν στο πρόγραμμα ανάπτυξη (growth) επιχειρήσεων με πρόταση ύψους 80 εκατ. ευρώ. Στο σχήμα συμμετέχει και ο πρώην επικεφαλής της Attica Ventures, Παπαδόπουλος. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Global Finance, η οποία φέρεται να έχει υποβάλει και η ίδια πρόταση ύψους 80 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα Growth.

Ακόμη, σύμφωνα με την Καθημερινή, προτάσεις φέρεται να έχουν υποβάλει οι: ΟΠΑ-ΕΜΠ- Παν. Πειραιά (20 εκατ. ευρώ στο «καινοτομία»), η Atlantis Συμβουλευτική (10 εκατ. ευρώ, «καινοτομία»), η Thermi (10 εκατ. ευρώ, «καινοτομία»), η Steficon σε συνεργασία με Ελληνες επενδυτές του Λονδίνου (30 εκατ. ευρώ, «early stage»), η γυναικεία συμμετοχή Metavallon (20 εκατ. ευρώ, «καινοτομία»), η First Athens (30 εκατ. ευρώ, «early stage»), η Odyssey (40 εκατ. ευρώ, «early stage»), το Openfund (30 εκατ. ευρώ, «early stage»), το Marathon VC και ένα σχήμα που έχει δημιουργήσει o Mίλτος Καμπουρίδης (Dolphin Capital), με τη συνεργασία των Α. Μούκα και Α. Μαρκόπουλου (70 εκατ. ευρώ, «καινοτομία»). Υπάρχει ακόμη σωρεία προτάσεων, λιγότερο ή περισσότερο γνωστών επιχειρηματιών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 15 =