αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολυεθνικές επιλέγουν τον Πειραιά ως «μοχλό» για να διανείμουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη

Πολυεθνικές επιλέγουν τον Πειραιά ως «μοχλό» για να διανείμουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη

Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς έχει δημιουργήσει η Cosco στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Με όχημα τη θυγατρική της Piraeus Consolidation & Distribution Center (PCDC) και όπλο το φορολογικό πλαίσιο, προσελκύει στην Ελλάδα ευρωπαϊκές και ασιατικές πολυεθνικές. Πρόκειται για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον Πειραιά όχι ως κέντρο μεταφόρτωσης, αλλά ως κόμβο αποθήκευσης και διανομής των προϊόντων τους σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Ως κίνητρο για την έλευση των ξένων ομίλων λειτουργούν οι λιμενικές και αποθηκευτικές υποδομές που έχει δημιουργήσει η Cosco στον ΟΛΠ, αλλά και το νομικό και φορολογικό πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί τα τελευταία λίγα χρόνια για την Ελεύθερη Ζώνη.

Ειδικότερα η Ελλάδα έχει θεσπίσει σύστημα το οποίο προβλέπει την αναβολή της πληρωμής του οφειλόμενου κατά την εισαγωγή ΦΠΑ. Η υποχρέωση λογιστικής καταχώρισης του ΦΠΑ μεταφέρεται στον πελάτη ή αποδέκτη των εμπορευμάτων και ο ΦΠΑ καταβάλλεται από τον τελικό αγοραστή των εμπορευμάτων στη χώρα στην οποία καταναλώνονται τα εμπορεύματα.

Ομως εκτός από την αναβολή καταβολής ΦΠΑ (ή VAT deferment, όπως ονομάζεται διεθνώς η δυνατότητά αυτή) η Ελεύθερη Ζώνη του Πειραιά έχει τη δυνατότητα να παρέχει και υπηρεσίες VAT exemption. Δηλαδή, την εξαίρεση εμπορευμάτων από την καταβολή ΦΠΑ όταν αυτά προορίζονται για χώρες ή ζώνες που δεν έχουν τον συγκεκριμένο φόρο.

Είναι σε αυτές τις δύο δυνατότητες που χτίζεται το νέο στόρι του ΟΛΠ. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, προμηθευτές και έμποροι μπορούν να αποθεματοποιήσουν, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, στις αποθήκες της Ελεύθερης Ζώνης τα εμπορεύματά τους χωρίς να απαιτούνται κεφάλαια κίνησης για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ. Ο εν λόγω φόρος μέχρι τώρα ναι μεν επιστρέφεται όταν τα εμπορεύματα προορίζονται για ζώνες χωρίς υποχρέωση καταβολής του, αλλά, όμως, συνήθως έπειτα από πολλούς μήνες και με μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος διεκπεραίωσης.

Ετσι μετά τη Hewlett Packard και τις άλλες εταιρείες ηλεκτρονικών κυρίως ειδών, όπως η GREE, η ZTE και η DELL που έχουν εγκατασταθεί στο Ικόνιο, κάνοντας χρήση της δυνατότητας VAT deferment, ξεκινούν τώρα τη δραστηριότητά τους στον Πειραιά κι άλλες πολυεθνικές. Μεταξύ αυτών, είναι ένας όμιλος εμπορίας ναυτιλιακού μηχανολογικού εξοπλισμού και ένας μεγάλος κινεζικός όμιλος λιανικού εμπορίου. Ο τελευταίος θα χρησιμοποιήσει την Ελεύθερη Ζώνη του Πειραιά για να στοκάρει εμπορεύματα που προορίζονται προς πώληση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αλλά και την τουρκική αγορά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 3 =