αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠέντε tips για να προστατεύσεις το smartphone σου από ιντερνετικές επιθέσεις

Πέντε tips για να προστατεύσεις το smartphone σου από ιντερνετικές επιθέσεις

Τα smartphone έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και έχουν κάνει την καθημερινότητα μας πιο εύκολη. Οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να τσεκάρεις τα emails σου, να μπει στο ίντερνετ για να ενημερωθείς ή να κάνεις μια βόλτα στα Social Media. υπάρχουν όμως και οι ιντερνετικοί κίνδυνοι, αφού μια συσκευή που είναι σχεδόν πάντα «συνδεδεμένη» online, είναι ευάλωτη σε επίδοξους χάκερ.

Ψυχραιμία όμως. Τρόποι αντιμετώπισης. Το Secnews.gr, έχει συγκεντρώσει 5 απλούς τρόπους με τους οποίους θα προστατευτείς από διαδικτυακές επιθέσεις.

1) Μην ανοίγετε συνδέσμους ή συνημμένα από άγνωστους αποστολείς

Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους για τη διάδοση malware είναι η αποστολή emails με συνημμένα που περιέχουν κακόβουλο κώδικα. Εκ πρώτης όψεως τα emails φαίνονται “αθώα”, όμως τα ειδικά διαμορφωμένα συνημμένα αρχεία μπορεί να μολύνουν το τηλέφωνό σας.

2) Μην παρασύρεστε από pop-up διαφημίσεις ή ‘clickbait’ posts στα social media

Aυτός είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο οι hackers διαδίδουν malware. Όταν οι χρήστες πατήσουν σε ειδικά διαμορφωμένες διαφημίσεις, ή κάνουν κλικ σε δελεαστικού περιεχομένου posts στα κοινωνικά δίκτυα, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να ανακατευθυνθούν σε κακόβουλες ιστοσελίδες και να μολυνθούν με malware.

3) Μην εγκαθιστάτε εφαρμογές τρίτων προγραμματιστών εκτός των επίσημων App Stores

Οι εφαρμογές που διατίθενται μέσω των επίσημων διαδικτυακών καταστημάτων των Google και Αpple ελέγχονται με χρήση αυτοματοποιημένων εργαλείων για τον εντοπισμό κακόβουλου κώδικα. Παρόλο που δεν ανιχνεύεται το 100% των κακόβουλων εφαρμογών, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι σε μεγάλο βαθμό ακριβείς.

Oι χρήστες iOS δεν χρειάζεται να ανησυχούν καθώς η Apple δεν επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών από εξωτερικές πηγές, πέραν του διαδικτυακού της καταστήματος. Οι χρήστες Android ωστόσο βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς το λειτουργικό τους σύστημα επιτρέπει την εγκατάσταση third party apps. Παρόλα αυτά οι χρήστες μπορούν από τις ρυθμίσεις του Android να περιορίσουν τα δικαιώματα των εφαρμογών που δεν προέρχονται από το επίσημο Google PlayStore μεταβαίνοντας στο Settings -> Security και απενεργοποιώντας το: “Unknown Sources: Allow installation of apps from sources other than the Play Store”.

4) Επιλέξτε να λαμβάνετε one-time passwords που παράγονται μέσω security tokens, αντί να λαμβάνετε κωδικούς μέσω SMS

Τα security tokens είναι ασφαλέστερα από τα κινητά τηλέφωνα, καθώς αποτελούν μεμονωμένες συσκευές, τις οποίες τα malware δεν μπορούν να αγγίξουν. Μπορεί να μην είναι τόσο βολικά στη χρήση, όμως διασφαλίζουν ότι οι hackers δεν θα αποκτήσουν πρόσβαση στους κωδικούς ταυτοποίησης, χωρίς τους οποίους οι παράνομες συναλλαγές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

5) Ελέγξτε το τηλέφωνό σας για κακόβουλο λογισμικό εγκαθιστώντας κάποια δημοφιλή εφαρμογή antivirus

Αν υποψιάζεστε ότι το τηλέφωνό σας έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή προστασίας από ιούς που θα ελέγξει τη συσκευή σας για κοινές παραλλαγές malware. Μπορείτε να κατεβάσετε δημοφιλείς εφαρμογές antivirus από αξιόπιστες εταιρείες, όπως AVG, Avast, Norton ή Kaspersky, από τo Apple ή το Google App Store.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 2 =