αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠάνω από 5 χρόνια… περιμένουν πολλοί επιχειρηματίες για επιστροφή ΦΠΑ

Πάνω από 5 χρόνια… περιμένουν πολλοί επιχειρηματίες για επιστροφή ΦΠΑ

Σημαντική ρευστότητα στερεί από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις η καθυστέρηση που καταγράφεται στην επιστροφή του ΦΠΑ, επιτείνοντας και τα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Ρευστότητα η οποία μάλιστα είναι αναγκαία ακόμη και για να ανταποκριθούν οι υπόχρεοι εμπρόθεσμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ώστε να αποφύγουν την ανάρτηση του ονόματός τους στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Είναι άλλωστε αξιοσημείωτο, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του φόρου στις 46 από τις 111 εφορίες της χώρας κυμαίνεται από ένα έως και πάνω από πέντε χρόνια.

Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ θα έπρεπε να είχε βελτιωθεί περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών ώστε να μη βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει οξύ, αφού ο μέσος χρόνος αναμονής έχει αυξηθεί στις 358 ημέρες.

Γεγονός φυσικά που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στην πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΔΟΥ στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση είναι της Κω, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 1.858 ημέρες, ενώ ακολουθούν η Α’ Θεσσαλονίκης με 1.706 ημέρες, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 1.635 ημέρες, η ΔΟΥ Ψυχικού με 1.121 ημέρες, και την πρώτη πεντάδα κλείνει η ΔΟΥ Γ’ Πειραιά με μέσο χρόνο αναμονής τις 944 ημέρες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις αρχές Ιανουαρίου, ότι συνολικά οι αιτήσεις προς πληρωμή έχουν μειωθεί στις 6.601, συνολικού ύψους 935 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο όμως των ανωτέρω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ οι 4.557 παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο ποσό προς επιστροφή να ανέρχεται σε 790,8 εκατ. ευρώ. Τις περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχει η ΦΑΕ Αθηνών, καθώς σε αναμονή άνω των 90 ημερών βρίσκονται 665 αιτήσεις, ενώ ακολουθούν η ΔΟΥ Βέροιας με 298 και η Πλοίων Πειραιά με 295 αιτήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι τρεις εφορίες στις οποίες καταγράφεται σημαντική βελτίωση του ρυθμού εξυπηρέτησης των δικαιούχων επιχειρήσεων είναι οι ΔΟΥ Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αλεξανδρούπολης. Στον αντίποδα, οι τρεις ΔΟΥ με αρνητική μεταβολή είναι της Δ’ Πειραιά, του Κιλκίς και η ΔΟΥ Αχαρνών. Από το 2013 έχει θεσπιστεί ειδική διαδικασία επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ που επιταχύνει τις καταβολές του φόρου και επανειλημμένα δίδονται σαφείς οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ για την υλοποίηση της διαδικασίας με στόχο την έγκαιρη απόδοση των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους.

Οι δεσμευτικές προθεσμίες δεν τηρούνται από τις εφορίες λόγω κυρίως των ελλείψεων που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και του φόρτου εργασίας που έχουν επωμιστεί οι υπάλληλοι των ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση και να παραμένουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − one =