αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ startupper που εργάστηκε για αποστολές στο Άρη και τελικά έφτιαξε προϊόν για να μειώσει την κατανάλωση νερού στη Γη

Ο startupper που εργάστηκε για αποστολές στο Άρη και τελικά έφτιαξε προϊόν για να μειώσει την κατανάλωση νερού στη Γη

«Όταν ταξιδέψετε σε έναν νέο πλανήτη, θα είναι εύκολο να σχεδιάσετε τα πάντα από το μηδέν» λέει ο βιομηχανικός σχεδιαστής και ιδρυτής της τεχνολογικής startup Orbital Systems, Mehrdad Mahdjoubi. Οι φιλόδοξοι επιχειρηματίες δείχνουν έτοιμοι να μεταβούν στα αστέρια με κάποιον μεταφορικό τρόπο, αλλά πολλοί λίγοι δημιουργούν πιο «προσωπικά» projects που θα διευκολύνουν αυτό το ταξίδι.

Ο Mehrdad Mahdjoubi εργάστηκε το 2012 σε ένα εγχείρημα της NASA, αναπτύσσοντας συστήματα για πιθανή αποστολή στο πλανήτη Άρη. Όπως τονίζει ο ίδιος, όταν πρόεκιται για τόσο μακρινές διαστημικές αποστολές, η διατήρηση των περιορισμένων πόρων είναι καθοριστικής σημασίας. Όπως για παράδειγμα το νερό.

Έτσι, ο νεαρός ιδρυτής δημιούργησε ένα σύστημα που μειώνει την κατανάλωση νερού στο μπάνιο, κατά 90%! Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται η Orbital Systems. Όταν κάνουμε μπάνιο συνήθως είμαστε αρκετά σπάταλοι. Υπάρχει νερό που φεύγει χωρίς καν να αγγίξει το σώμα μας ή το σαπούνι. Το σύστημα που έχει φτιάξει ο Mehrdad Mahdjoubi, ουσιαστικά χρησιμοποιεί ένα σύστημα ανακύκλωσης. Με ειδικούς αισθητήρες, «αναγνωρίζει» το καθαρό νερό και το διοχετεύει πίσω στην ντουζιέρα, όπως σημειώνει το Forbes.

Κάτι τέτοιο, είναι ιδανικό για τους αστροναύτες. Ωστόσο, όπως λέει ο Mehrdad Mahdjoubi ένα τέτοιο προϊόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στη Γη, με θεαματικά αποτελέσματα για τον πλανήτη μας. Η εταιρία μάλιστα έχει πουλήσει ήδη περίπου μερικές μονάδες σε ανθρώπους στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι ακόμα το κόστος είναι υψηλό, αφού ένα σύστημα μπάνιου/ντους κοστίζει περίπου 3.000 λίρες. Κάτι που δεν το καθιστά προσιτό σε πολλούς ανθρώπους. Και εδώ όμως η startup έχει σχέδιο: αρχικά θα απευθυνθεί σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν νερό σε μεγάλες ποσότητες.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το μάρκετινγκ σε γυμναστήρια και ξενοδοχεία» λέει ο Mehrdad Mahdjoubi.

Για να κάνει την παραγωγή, η startup έφτιαξε τις κεντρικές εγκαταστάσεις της, στην Σουηδία, καθώς και γραφείο στις ΗΠΑ. Η κατασκευή outsourcing δεν ήταν επιλογή. Φυσικά, το εγχείρημα είναι δύσκολο και κοστοβόρο. Έτσι η εταιρία εξασφάλισε μια αρχική χρηματοδότηση από τη Σουηδική κυβέρνηση, η οποία στηρίζει το όραμα της. Και όχι μόνο από εκεί. Αφού μέχρι σήμερα η Orbital έχει «σηκώσει« συνολικά 25 εκατ. λίρες. Μέσα στους επενδυτές είναι πρόσωπα όπως ο ιδρυτή του Skype, Nikklas Zennstrom και το πρώην στέλεχος της Tesla, Peter Carlson.

Όσο εξελίσσει το σύστημα της (και μειώνει το κόστος αγοράς), η φιλόδοξη startup θα ελπίζει όλο και περισσότερο ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στην κατανάλωση νερού στη Γη. Θα τα καταφέρει στο τέλος;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 2 =