αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟ Soros παρομοίασε τα social media με τις πετρελαϊκές και τα ορυχεία. Παραθέτοντας τους κινδύνους που δημιουργούνται

Ο Soros παρομοίασε τα social media με τις πετρελαϊκές και τα ορυχεία. Παραθέτοντας τους κινδύνους που δημιουργούνται

Στο μονοπώλιο των εταιρειών τεχνολογίας και ιδιαίτερα των Facebook και Google που μπορεί να καταλήξει σε δυστοπικές κοινωνίες αναφέρθηκε ο George Soros, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι παρόλο που οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και ιδιαίτερα η Google και το Facebook έχουν παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της καινοτομίας, εντούτοις έχουν εξελιχθεί σε ισχυρά μονοπώλια και πλέον αποτελούν εμπόδια στην καινοτομία και έχουν προκαλέσει άλλου είδους προβλήματα τα οποία αρχίζει να συνειδητοποιεί τώρα.

Στην ομιλία του ο Soros παρομοίασε τα social media με τις πετρελαϊκές και τα ορυχεία λέγοντας ότι αυτά υπονομεύουν το περιβάλλον, αλλά τα social media υπονομεύουν το κοινωνικό περιβάλλον, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία της δημοκρατίας.

Ο Soros χαρακτήρισε τα social media ως απειλή και σκλάβους στο να διατηρήσουν τις ηγετικές τους θέσεις στη βιομηχανία, των οποίων όμως η κυριαρχία σταδιακά θα καταρριφθεί. Ο ίδιος θεωρεί ότι η φύση των διαδικτυακών μονοπωλίων δεν τους επιτρέπει να ενεργήσουν προς το γενικό καλό της κοινωνίας και οποιεσδήποτε προσδοκίες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αφελείς.

Ο G. Soros ζήτησε αυστηρή νομοθεσία και επέκρινε την επιμονή τους να αυτοπεριγράφονται σαν πάροχοι περιεχομένου. Ο ίδιος θεωρεί ότι το κυρίαρχος στάτους τους στον κλάδο τις καθιστά ” δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας” κάτι που δικαιολογεί νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον G.Soros, τίποτα δεν σταματά τις δύο εταιρείες από το να συνάπτουν συμφωνίες με ολιγαρχικά καθεστώτα, στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν σε νέες αγορές, παρέχοντας ταυτόχρονα στις κυβερνήσεις των κρατών αυτών δίκτυα παρακολούθησης. Μάλιστα, ο G.Soros παρέπεμψε σε δυστοπίες, αναφέροντας ότι ούτε οι απαισιόδοξοι Aldous Huxley και George Orwell θα μπορούσαν να φανταστούν τα αποτελέσματα.

Επιπλέον, κατηγόρησε τις εταιρείες ότι εσκεμμένα δημιουργούν εθισμό και χειραγωγούν ανθρώπους προκειμένου να εκμεταλλευτούν την προσοχή τους με σκοπό το κέρδος. Στο σημείο αυτό παρομοίασε τα social media με τον τζογο, όπου τα καζίνο έχουν εφεύρει τρόπο να παίρνουν τα λεφτά από τους χρήστες.

«Κάτι πολύ επιβλαβές και ίσως μη αναστρέψιμο συμβαίνει στην ανθρώπινη προσοχή στην ψηφιακή μας εποχή. Όχι μόνο απόσπαση της προσοχής ή εθισμός. Οι εταιρίες των social media, παρακινούν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την αυτονομία τους. Η δύναμη να διαμορφώνει την προσοχή των ανθρώπων συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια ορισμένων εταιρειών», ανέφερε ο G. Soros προσθέτοντας ότι απαιτείται πραγματική προσπάθεια να διεκδικήσει και να υπερασπιστεί κάποιος την ελευθερία του μυαλού.

Όπως έχουμε αναφέρει τελευταία, ολοένα και περισσότεροι υψηλά ιστάμενα πρόσωπα εκφράζουν την αντίθεσή τους απέναντι στα social media. Η κριτική του G.Soros χρήζει αναφοράς όχι μόνο επειδή είναι ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες παγκοσμίως αλλά και γιατί συνήθως οι απόψεις του βρίσκονται σε συνοχή με αυτές της Silicon Valley.

Πηγή: Techblog.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − three =