αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟ λόγος για τον οποίο οι μπαταρίες χάνουν την απόδοση τους σε βάθος χρόνου

Ο λόγος για τον οποίο οι μπαταρίες χάνουν την απόδοση τους σε βάθος χρόνου

Οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του ένα smartphone ή ένα laptop γνωρίζει πολύ καλά πως οι μπαταρίες αρχίζουν να χάνουν την αρχική χωρητικότητά τους με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, όταν αγοράσετε ένα smartphone, αυτό μπορεί να βγάλει ως και τρεις ημέρες χρήσης χωρίς φόρτιση, ενώ σταδιακά διαπιστώνετε ότι αυτός ο χρόνος μειώνεται αρκετά. Αν και αυτό το πρόβλημα αποτελεί μια πραγματικότητα και επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, η επιστήμη μέχρι σήμερα βρισκόταν στο σκοτάδι σχετικά με το τι προκαλεί κάτι τέτοιο, όπως σημειώνει το Digitallife.gr.

Οι ερευνητές του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει έναν από τους μηχανισμούς που οδηγούν σε μειωμένη χωρητικότητα φόρτισης. Σε μια συνηθισμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου, τα ιόντα λιθίου κινούνται μεταξύ δυο ηλεκτροδίων, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια ροή ηλεκτρονίων που ενεργοποιεί τη συσκευή. Η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι απλά ο καθαρός όγκος ιόντων λιθίου που μπορούν να κάνουν τη διαδρομή μεταξύ των δύο ηλεκτροδίων κατά τη διάρκεια της φόρτισης και της εκφόρτισης.

Στην έρευνά του το Υπουργείο ανακάλυψε ότι το υλικό που δημιουργεί τα ηλεκτρόδια της μπαταρίας συχνά διασπάται, επιτρέποντας σε ορισμένα μεταλλικά ιόντα να κινούνται ελεύθερα και να βρίσκουν το δρόμο τους προς το αντίθετο ηλεκτρόδιο. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί μια αντίδραση που ουσιαστικά παγιδεύει ιόντα λιθίου. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς όλο και περισσότερα ιόντα λιθίου είναι «παγιδευμένα», η μέγιστη φόρτιση της μπαταρίας μειώνεται σταδιακά, οδηγώντας τελικά σε μικρότερη από την ιδανική διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο Daniel Abraham, αναφέρει: «Τώρα που γνωρίζουμε τους μηχανισμούς πίσω από την παγίδευση των ιόντων λιθίου και την εξασθένιση της διάρκειας μπαταρίας, μπορούμε να βρούμε μεθόδους για την επίλυση του προβλήματος».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − twenty =