αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι 6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, πριν διαπραγματευτείς τον μισθό σου

Οι 6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, πριν διαπραγματευτείς τον μισθό σου

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Είσαι για αρκετό καιρό σε μια εταιρία και παίρνεις την απόφαση να πας στο γραφείο του διευθυντή και να ζητήσεις αύξηση στον μισθό σου. Αυτή δεν είναι σίγουρα μια εύκολη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, είναι μάλλον κάτι που πρέπει να το τολμήσεις, αν θεωρείς ότι το αξίζεις. Διότι, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, θεωρείτε σχεδόν… απίθανο μια εταιρία να κάνει από μόνη της την κίνηση και να σου δώσει αύξηση.

Το The Muse, παραθέτει τα δεδομένα που πρέπει να σκεφτείς πριν πας στη εν λόγω «μάχη». Μπορεί η διαπραγματευτικές σου ικανότητες την ώρα της συζήτησης να παίζουν ρόλο, όμως αν δεν πας καλά προετοιμασμένος εκεί, τότε είναι πολύ πιθανό να φύγεις με άδεια χέρια. Τα παρακάτω 6 στοιχεία, σίγουρα χρησιμεύουν και όταν κάποιος πάει σε μια νέα δουλειά και διαπραγματεύεται τον μισθό του.

1- Ποιο είναι το εύρος μισθοδοσίας; Ένα πράγμα που πρέπει να εξετάσεις, είναι τι μισθούς δίνει μια εταιρία. Έτσι θα μπορέσεις να εκτιμήσεις τι χρήματα αναλογούν σε μια συγκεκριμένη θέση και με βάση τα χρόνια εμπειρίας που διαθέτεις. Για να αποφύγεις να ζητήσεις υπερβολικά πολλά ή υπερβολικά λίγα λεφτά.

2- Ποιες είναι οι ανάγκες σου; Δεν είναι κακό να θέλεις περισσότερα χρήματα. Είναι πιο ορθό όμως, να ζητήσεις τα χρήματα που χρειάζεσαι για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Μην πέσεις στην παγίδα να απαιτήσεις ένα χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί… στις πολυτελείς διακοπές που θέλεις να κάνεις.

3- Τι προσφέρεις; Έχεις κάποιες ιδιαίτερες δεξιότητες; Κάποιο πτυχίο; Είσαι ένας σούπερ σταρ εργαζόμενος στον τομέας σου; Αν έχεις κάποιο ή κάποια στοιχεία που σε κατατάσσουν πάνω από τον μέσο εργαζόμενο, τότε μπορείς να διεκδικήσεις περισσότερα χρήματα.

4- Τι κάνουν οι φίλοι σου στο ίδιο πεδίο; Φαίνεται περίεργο, αλλά το να γνωρίζεις πόσα χρήματα παίρνουν οι άλλοι στην ίδια βιομηχανία, μπορεί να σε κάνει να ζητήσεις τα κατάλληλα χρήματα. Και σίγουρα θα μπορέσεις να περιορίσεις τις όποιες διαφορές.

5- Τι άλλο σε ενδιαφέρει; Μη συζητήσεις μόνο για τον μισθό. Διαπραγματεύσου και άλλα πράγματα, όπως οι προοπτικές εξέλιξης ή οι ημέρες διακοπών που δικαιούσαι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × five =