αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Οι 4 προϋποθέσεις για να πετύχει μια startup»: Εξηγεί ο captain της μεγαλύτερης θερμοκοιτίδας στον κόσμο

«Οι 4 προϋποθέσεις για να πετύχει μια startup»: Εξηγεί ο captain της μεγαλύτερης θερμοκοιτίδας στον κόσμο

Το να μπει ένας νέος επιχειρηματίας στον Y Combinator είναι σαν να καταφέρνει να εισαχθεί στο Χάρβαρντ ή στο Στάνφορντ. Κατά πολλούς πρόκειται για την ισχυρότερη επιχειρηματική θερμοκοιτίδα στον κόσμο. Έχει έδρα στην Καλιφόρνια. Μπαίνοντας εκεί, κερδίζεις γνώσεις, διασυνδέσεις και φυσικά χρηματοδοτήσεις.

Όπως σημειώνει το CNBC, το Y Combinator δίνεις στις startups 120.000 δολάρια, σε αντάλλαγμα με το 7% της εταιρίας τους. Από το 2005, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχει χρηματοδοτήσει περίπου 1.500 νέες επιχειρήσεις, επενδύοντας συνολικά 80 δισ. δολάρια. «Μέχρι το τέλος του έτους, θα ξεπεράσουμε συνολικά τα 100 δισ. δολάρια» λέει ο πρόεδρος της μητρικής του Y Combinator, Sam Altman.

Βλέποντας κανείς τους «αποφοίτους» της θερμοκοιτίδας, είναι εύκολο να καταλάβει για τι μέγεθος μιλάμε. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν βγει από εκεί, είναι για παράδειγμα οι Airbnb, Reddit και Dropbox. Εταιρίες που σήμερα έχουν τεράστια αξία.

Τι χρειάζεται όμως μια startup για να φτάσει τελικά στην επιτυχία; Ο Sam Altman δίνει 4 tips.

1- Θα δημιουργήσει η εταιρία κάτι που θα αγαπήσουν πολλοί άνθρωποι; Ο Y Combinator δεν ψάχνει να χρηματοδοτήσει εξειδικευμένες επιχειρήσεις, λέει ο Altman. Θέλει startups που έχουν προοπτικές να εξυπηρετήσουν πολύ κόσμο και να βγάλουν πολλά χρήματα.

2- Θα είναι εύκολο να αντιγραφτεί η εταιρία; Είναι σημαντικό οι ιδρυτές να έχουν κάποια προσωπική εμπειρία και έναν συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς που να μην μπορεί να αντιγραφεί εύκολα. Έτσι θα έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού δεν θα μπορούν εύκολα να μπουν άλλοι «παίχτες» στο ίδιο πεδίο.

3- Θα αναπτυχθεί σωστά η ομάδα; Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, όπως λέει ο Altman. Σαν επενδυτής, δεν πρέπει μόνο να δεις το πως είναι μια ιδρυτική ομάδα σήμερα. Αλλά να προσπαθήσεις να προβλέψεις το πως θα είναι μετά από 5 χρόνια. Ένα είναι σίγουρο: δεν επενδύουν μόνο σε νέους με καλό βιογραφικό. «Είχαμε μεγάλες επιτυχίες, χρηματοδοτώντας “άγνωστους” ανθρώπους. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είναι ένα από τα 2-3 καλύτερα μυστικά μας» αποκαλύπτει ο Altman. Δεν χρειάζεσαι απαραίτητα ένα εντυπωσιακό βιογραφικό για να μπεις στον YC.

4- Έχει η εταιρία μια σαφή αποστολή; Αν μια startup έχει σαφή αποστολή, είναι και πιο εύκολο να προσλάβει τους σωστούς ανθρώπους. Αντίθετα, οι εταιρίες που δεν έχουν ένα ξεκάθαρο στόχο, αναλώνονται στο να δοκιμάζουν πολλούς ανθρώπους και συνήθως δεν γίνονται κάτι μεγάλο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + eighteen =