αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 3 κανόνες για να δουλεύεις εξυπνότερα και όχι περισσότερο (και να έχεις μεγάλα αποτελέσματα)

Οι 3 κανόνες για να δουλεύεις εξυπνότερα και όχι περισσότερο (και να έχεις μεγάλα αποτελέσματα)

Πρέπει να δουλεύεις πιο έξυπνα. Όχι περισσότερο. Το θέμα είναι βέβαια πώς θα το επιτύχεις αυτό. Ο Morten Hansen, καθηγητής στο UC Berkeley σου δείχνει τον τρόπο. Στο βιβλίο του με τίτλο Great at Work: How Top Performers Do Less, Work Better, and Achieve More περιγράφει τα συμπεράσματα από την έρευνά του σε περισσότερους από 5000 συμμετέχοντες από διάφορους τομείς και υπόβαθρα, αλλά και τις συμπεριφορές που βελτιώνουν την απόδοση των ατόμων κατά 66%.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να δουλεύεις καλύτερα σε λιγότερο χρόνο, αλλά και να μπορέσεις να επιτύχεις ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής.

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη και πιο αποτελεσματική στρατηγική του:

1) Κάνε λιγότερα πράγματα με μεγαλύτερη συγκέντρωση

Όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορείς να κάνεις 500 πράγματα ταυτόχρονα. Τι λέει όμως ο Hansen; Τα πιο αποδοτικά άτομα ασχολούνται με λιγότερα πράγματα, στα οποία συγκεντρώνονται περισσότερο. Μόλις δώσουν προτεραιότητα στα πιο σημαντικά, συγκεντρώνται αποκλειστικά σε αυτά, έτσι ώστε να μπορούν να πράξουν περισσότερη και πιο ποιοτική δουλειά. Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά.

Σκέψου λοιπόν πολύ προσεκτικά πού πρέπει να εστιάσεις και να δώσεις προτεραιότητα. Η στρατηγική αυτή βοήθησε τους συμμετέχοντες να αυξήσουν την απόδοσή τους. Πώς μπορείς να την εφαρμόσεις; Άρχισε να αφαιρείς από τις δουλειές σου καθετί ασήμαντο και δώσε όλη σου την προσοχή στα σημαντικά. Κάνε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: “πόσα πράγματα πρέπει να αφαιρέσω για να αποδόσω καλύτερα”;

Τα πιο αποδοτικά άτομα ασχολούνται με λιγότερα πράγματα, στα οποία συγκεντρώνονται περισσότερο

Είναι απαραίτητο να βλέπεις κάθε 5 λεπτά τα email σου; Ή πρέπει να πηγαίνεις σε κάθε meeting που έχεις; Συζήτησε με το αφεντικό σου για τις προτεραιότητές σου. Θα διαπιστώσεις ότι ίσως κάνεις λάθος υποθέσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνεις και πόσο σημαντικό ή όχι είναι κάτι.

Ένας άλλος τρόπος να δουλεύεις πιο έξυπνα και όχι περισσότερο είναι να γίνεις καλύτερος στην δουλειά σου. Πώς μπορεί κάποιος να βελτιώνεται συνεχώς με όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια;

2) Βελτίωσε ένα πράγμα την φορά

Χρειάζεσαι 10.000 ώρες συγκέντρωσης και εξάσκησης σε κάτι για να γίνεις ειδικός σε έναν τομέα. Πώς μπορείς να το εφαρμόσεις αυτό στην πράξη; Ο Hansen σου δείχνει τα βήματα που απαιτούνται:

Διάλεξε ένα πράγμα τη φορά και προσπάθησε να το αναπτύξεις

Θυμίζει λίγο το 1ο βήμα “κάνε λιγότερα με μεγαλύτερη συγκέντρωση”. Το να προσπαθείς να είσαι καλύτερος σε όλα δεν οδηγεί πουθενά. Για παράδειγμα θέλεις να κάνεις καλύτερες παρουσιάσεις; Εστίασε σε αυτό.

Αφιέρωσε 15 λεπτά

Αφιέρωσε 15 λεπτά την ημέρα για να παρακολουθείς την απόδοσή σου σε αυτό που έχεις επιλέξει. Αξιολόγησε τι κάνεις και πώς μπορείς να γίνεις καλύτερος. Παρατήρησε για παράδειγμα τι κάνουν όσοι δίνουν τις καλύτερες TED ομιλίες που δεν κάνεις εσύ;

Περιόρισε “κακές” συμπεριφορές

Προσπαθείς να βελτιώσεις ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σου για να γίνεις καλύτερος. Δες τι στέκεται εμπόδιο σε μία παρουσίασή σου και προσπάθησε να το διορθώσεις. Για παράδειγμα μπορεί να χρειάζεται να έχεις περισσότερη οπτική επαφή με το κοινό σου ή να μιλάς πιο αργά για να σε καταλαβαίνει καλύτερα.

Πάρε feedback

Μετά την παρουσίαση, ρώτησε τον κόσμο πώς τα πήγες και τι μπορείς να διορθώσεις.

Προσπαθώντας να διορθωθείς αναμφισβήτητα θα κάνεις μερικά λάθη. Όμως αυτό μακροπρόθεσμα θα σε κάνει καλύτερο. Ο Hansen στην έρευνά του ανακάλυψε ότι εκείνοι που πίεσαν τον εαυτό τους για να γίνουν καλύτεροι, σημείωσαν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από εκείνους που δεν το έκαναν.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Από πού θα πάρεις όμως την ενέργεια που χρειάζεσαι για να τα εφαρμόσεις όλα αυτά στην πράξη;

3) Συνδύασε πάθος και νόημα

Όσοι σημείωσαν τη μεγαλύτερη απόδοση δεν ακολούθησαν απλά το πάθος τους. Αυτό που έκαναν είχε ένα νόημα για τους ίδιους. Αυτός ο συνδυασμός, πάθος και νόημα, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα γιατί κατάφερε να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και την θέλησή τους να προσπαθήσουν περισσότερο.

Προσπαθώντας να διορθωθείς αναμφισβήτητα θα κάνεις μερικά λάθη. Όμως αυτό μακροπρόθεσμα θα σε κάνει καλύτερο.

Τι γίνεται όμως αν έχεις χάσει το ενδιαφέρον για τη δουλειά σου; Ο Hansen υποστηρίζει ότι υπάρχουν 6 τρόποι να το ξαναβρείς:

Πάθος για τη δουλειά: το προφανές – αυτό που κάνεις να σε ενθουσιάζει.

Πάθος για επιτυχία: ίσως δεν σου αρέσει ένα συγκεκριμένο προϊόν, αλλά νιώθεις μεγάλη υπερηφάνεια κάθε φορά που κλείνεις μία νέα συμφωνία.

Πάθος για δημιουργία: μπορεί να μην σου αρέσει το νέο σου project, αλλά σου αρέσει να βρίσκεις τη λύση σε δύσκολα προβλήματα.

Πάθος για τους συναδέλφους: η δουλειά μπορεί να μην είναι τόσο ωραία, αλλά σου αρέσει να στηρίζεις και να αλληλεπιδράς με τους συναδέλφους σου.

Πάθος για μάθηση: κάθε ημέρα μαθαίνεις κάτι καινούργιο.

Πάθος για ικανοποίηση: ενθουσιάζεσαι όταν ασχολείσαι με κάτι με το οποίο είσαι καλός.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 3 =