αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν παραιτηθείς από μια δουλειά

Οι 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν παραιτηθείς από μια δουλειά

«Do it. Don’t do it. Leave. Stay». Στην εποχή μας οι εργαζόμενοι συνήθως σκέφτονται με αρκετά τολμηρό τρόπο. Αυτό τουλάχιστον σημειώνει το Forbes, σε άρθρο του που ξεκινά μάλιστα με την παραπάνω αγγλική φράση. Μπορεί πολλές μεγάλες εταιρίες να θέλουν να χτίσουν ένα σταθερό κορμό εργαζομένων, ωστόσο οι υπάλληλοι από την πλευρά τους -ειδικά οι νέοι- δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μείνουν για πολύ καιρό σε μια εταιρία. Ειδικά αν τους παρουσιαστεί μια άλλη δελεαστική ευκαιρία.

Σύμφωνα με επίσημη έρευνα που έγινε στην Αμερική το 2016, ο μέσος χρόνος παραμονής ενός εργαζομένου σε μια εταιρία, είναι περίπου τα 4,5 χρόνια. Για τους νέους εργαζομένους 25 έως 34 ετών, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέφτει στα 2,8 χρόνια.

Στην Ελλάδα βέβαια, μια αντίστοιχη προδιάθεση από την πλευρά των εργαζομένων, μπορεί να καταγράφεται λόγω των εξαιρετικά χαμηλών μισθών που προσφέρουν πλέον οι περισσότεροι εργοδότες. Έτσι ένας εργαζόμενος δεν μένει ικανοποιημένος και ψάχνει συνεχώς να βρει μια καλύτερη ευκαιρία.

Σε κάθε περίπτωση, το να παραιτηθείς από μια εταιρία είναι μια σημαντική απόφαση. Το Forbes παραθέτει τα 3 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς προτού πεις το οριστικό «αντίο» στον εργοδότη σου.

1- Μπορούν να επιδιορθωθούν τα προβλήματα; Πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται… έξω από τα νερά τους, βρισκόμενοι σε μι εταιρία. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με την κουλτούρα της εταιρίας, που δεν ταιριάζει σε έναν εργαζόμενο. ‘Η μπορεί να σχετίζεται με την οπτική κάποιου διευθυντή. Όταν μια κατάσταση γίνεται δύσκολο, μοιάζει πιο εύκολο για έναν εργαζόμενο να πάρει «μεταγραφή» αλλού και να λύσει το πρόβλημα, παρά να συνεχίσει να εργάζεται μέσα στο πρόβλημα. Εξετάστε το κατά πόσο τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, η έξοδος είναι μάλλον η καλύτερη λύση.

2- Εκτιμάτε την σταθερότητα; Όσο κι αν προσπαθούμε να διαχωρίσουμε την προσωπική μας από την επαγγελματική μας ζωή, συχνά αυτά τα δύο συνδέονται. Το να αλλάζει συχνά εργασία μπορεί να σε δυσκολέψει σε άλλες επιλογές που θα κάνεις. Ακόμα και ένα απλό δάνειο να θελήσεις να πάρεις, ο χρηματοδότης θα εξετάσει το πόσο «μόνιμη» δουλειά έχεις. Επίσης, όταν ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας, οι εργοδότες συνήθως προτιμούν ανθρώπους που βάσει βιογραφικού εκφράζουν μια μονιμότητα. Δεν αρέσει τόσο κάποιος που μέσα σε 3 χρόνια έχει αλλάξει 3 εταιρίες.

3- Θα κινηθείς προς τα πάνω ή απλά τριγύρω; Είναι σημαντικό να εξετάσεις το ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Αν έχεις βρει μια ευκαιρία που θα σε πάει πιο πάνω επαγγελματικά, τότε μάλλον θα πρέπει να κάνεις το βήμα. Συχνά, οι εμπειρίες που παίρνουμε από τις θέσεις εργασίας στις οποίες έχουμε βρεθεί, μας βοηθούν για να εξελιχτούμε και να βρούμε την «μεγάλη θέση». Από την άλλη πλευρά, το να παραιτηθείς για να πας απλά… κάπου αλλού, με παρόμοια δεδομένα, μάλλον δεν βοηθά και πολύ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + twenty =