αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 10 καλύτερες και οι 10 χειρότερες χώρες για να ιδρύσεις επιχείρηση

Οι 10 καλύτερες και οι 10 χειρότερες χώρες για να ιδρύσεις επιχείρηση

Η επιχειρηματική δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα είναι μια περίπλοκη περιπέτεια. Οι υπηρεσίες, η διαφάνεια και η άνεση που έχει κανείς όταν επιχειρεί στη χώρα του μπορεί να είναι ανύπαρκτα στοιχεία σε ορισμένες αγορές και το να αποφασίσει κάποιος σε ποιες χώρες μπορεί να επενδύσει συχνά σημαίνει ότι χρειάζεται πολλή σκέψη προκειμένου να αποφύγει το ρίσκο.

Το Forbes αναλύει μια πρόσφατη έκθεση σχετικά με το ποιες χώρες παρέχουν δίκαιο και προβλέψιμο περιβάλλον για επιχειρηματικές συμφωνίες και επιχειρήσεις και σε ποιες είναι αρκετά επικίνδυνο να επιχειρήσει κανείς, λόγω της αδιαφάνειας και της πιθανής διαφθοράς.

Η εν λόγω έκθεση είναι προϊόν ανάλυσης της FM Global, ασφαλιστικής εταιρείας με έδρα το Ρόουντ Άιλαντ, η οποία βαθμολογεί τις χώρες με βάση την οικονομική σταθερότητα, την ποιότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και τους επενδυτές ή τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν κινδύνους.

Ο κατάλογος με τις πιο αξιόπιστες

10. ΗΠΑ –ανατολικός τομέας
9. ΗΠΑ –κεντρικός τομέας
8. Φινλανδία
7. Δανία
6. Νορβηγία
5. Γερμανία
4. Αυστρία
3. Σουηδία
2. Λουξεμβούργο
1. Ελβετία

Η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή του φετινού καταλόγου των πιο αξιόπιστων χωρών για να επιχειρήσει κάποιος, όπως και τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η εν λόγω χώρα έχει μακρά ιστορία ουδετερότητας και πολιτικής σταθερότητας. Οι υποδομές της Ελβετίας είναι υγιείς και η διαφθορά είναι υπό έλεγχο, σύμφωνα με την έρευνα της FM.

Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Λουξεμβούργο, ένα μικροσκοπικό έθνος που βρίσκεται ανάμεσα στη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Αυτή η χώρα εμφανίζεται στην πρώτη δεκάδα κάθε χρόνο. Εξετάζοντας την εικόνα της χώρας τα τελευταία χρόνια, διαφαίνεται ότι το Λουξεμβούργο σημειώνει σταθερή άνοδο στην κατάταξη από την 8η θέση στο πρώτο έτος της έκθεσης της FM το 2013. Ένας λόγος, σημειώνει η FM, για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι η χώρα εξαρτάται πλέον λιγότερο από το πετρέλαιο και έχει θεσπίσει νόμους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες η FM διαχωρίζει σε τρεις διαφορετικούς γεωγραφικούς τομείς, καταλαμβάνουν δύο θέσεις στο top 10: στην ένατη θέση βλέπουμε τον κεντρικό τομέα των ΗΠΑ, στον οποίο περιλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτειών που βρίσκονται στο κέντρο της ηπείρου και το Βερμόντ. Στη δέκατη θέση βρίσκουμε το ανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο ενσωματώνει τη Νέα Αγγλία, την ανατολική ακτή της Φλόριντα και τις νότιες περιοχές.

Στην αντίθετη άκρη της λίστας αξιοπιστίας, η λιγότερο αξιόπιστη χώρα για να επιχειρήσει κάποιος, κυρίως λόγω του ότι είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, είναι η Αϊτή. Η Βενεζουέλα είναι δεύτερη, λόγω της αντίληψης ότι είναι σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένη, η χώρα είναι φτωχή, η ποιότητα των τοπικών εμπόρων είναι αμφισβητήσιμη και οι φυσικοί κίνδυνοι όπως ο αέρας και οι σεισμοί προσθέτουν επικινδυνότητα.

Ο κατάλογος με τις λιγότερο αξιόπιστες

10. Μυανμάρ
9. Μαδαγασκάρη
8. Νιγηρία
7. Λίβανος
6. Πακιστάν
5. Τσαντ
4. Αιθιοπία
3. Νεπάλ
2. Βενεζουέλα
1. Αϊτή

Φέτος, η FM Global εισήγαγε αρκετά νέα κριτήρια στην ανάλυσή της σχετικά με τον κίνδυνο για τις επιχειρήσεις σε μια χώρα: το ποσοστό αστικοποίησης, τον εγγενή κίνδυνο στον κυβερνοχώρο και την ποιότητα των αλυσίδων εφοδιασμού προϊόντων. Το ποσοστό αστικοποίησης, εξήγησε ο Ahnell, αναφέρεται στην ταχεία, απρογραμμάτιστη ανάπτυξη του αστικού πληθυσμού, η οποία απαιτεί την ενίσχυση στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, στην υδροδότηση και στις υποδομές στο σύνολό τους.

Ο κίνδυνος του διαδικτύου μετρά το κατά πόσο είναι ευάλωτα τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στο hacking, με βάση τη διείσδυση του Διαδικτύου στη χώρα αλλά και το πόσο γρήγορα θα αντιδρούσε η κυβέρνηση σε περίπτωση που μια επιχείρηση υποστεί επιθέσεις από hackers και χρειάζεται τη βοήθειά της. Οι κίνδυνοι στην αλυσίδα εφοδιασμού περιλαμβάνουν την ικανότητα παρακολούθησης της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Όσον αφορά στους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, οι χώρες που παρουσιάζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σε αυτή την κατηγορία συχνά έχουν υψηλά επίπεδα διείσδυσης στο Διαδίκτυο και χαμηλά επίπεδα πολιτικών ελευθεριών, λέει ο Αhnell της FM. Τα έθνη που υποφέρουν από τον μεγαλύτερο κίνδυνο στον κυβερνοχώρο τείνουν να βρίσκονται στη Μέση Ανατολή: η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Η Ινδία αντιπροσωπεύει την άλλη πλευρά αυτού του φαινομένου, λέει ο Ahnell. “Έχει μεγάλη διείσδυση στο διαδίκτυο αλλά, εξίσου, έχει έναν πολύ ισχυρό και αναπτυσσόμενο τομέα τεχνολογίας των πληροφοριών και οι πολιτικές ελευθερίες είναι πολύ ισχυρότερες εκεί”.

Η αλυσίδα εφοδιασμού έχει δραματικές επιπτώσεις στην επικινδυνότητα, λέει ο Αhnell, και μια χώρα όπως η Ρωσία θα έκανε καλά εάν κινούνταν προς την κατεύθυνση να εξαλείψει τους κινδύνους σε αυτή την κατηγορία. Συνολικά, η Ρωσία έλαβε την 57η θέση από τις 130. “Η ικανότητα παρακολούθησης και ανίχνευσης των προμηθειών που διακινούνται σε όλη τη Ρωσία δεν είναι πολύ καλή”, σύμφωνα με τον Αhnell. Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, η οποία κατέλαβε την πέμπτη θέση συνολικά, διαθέτει υψηλά επίπεδα στη βαθμολογία της εφοδιαστικής αλυσίδας, τόσο στην ποιότητα όσο και στην ορατότητα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + nine =