αρχικηVIRALΟι πιο τοξικές χώρες του κόσμου- Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα (Χάρτης)

Οι πιο τοξικές χώρες του κόσμου- Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα (Χάρτης)

Ας υποθέσουμε πως παίρνεις μέρος σε τηλεπαιχνίδι και η ερώτηση είναι «Ποια είναι η πιο τοξική χώρα της Γης;». Σε δευτερόλεπτα το πρόσωπό σου θα φωτιστεί, ένα τεράστιο χαμόγελο θα το καλύψει και τα μάτια θα θολώσουν, κρύβοντας από τον έξω κόσμο τις σκέψεις και τα σχέδια για το πώς θα ξοδέψεις τα χρήματα που μόλις κέρδισες. Αβίαστα και μετά από το βομβαρδισμό με τις εικόνες από μεγάλες πόλεις κρυμμένες μέσα στο νέφος που εδώ και κάποια χρόνια εμφανίζονται συχνά στην οθόνη του υπολογιστή σου, θα φωνάξεις «Η Κινα». Και τότε μια καμπάνα θα ακουστεί και δεν θα είναι της ευτυχίας. Μόλις έχασες.

Κάθε χώρα στον πλανήτη μολύνει το περιβάλλον. Όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν και επιπτώσεις για τη φύση. Και ενώ όλοι στο μυαλό μας έχουμε συνδέσει λίγο πολύ την καταστροφή της φύσης με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη χρήση της, στην πραγματικότητα η ικανότητα του ανθρώπου να μολύνει δεν κοιτάει και πολύ το βιοτικό του επίπεδο. Μάλλον το καθορίζει.

Οι “Eco Experts” είναι μια ομάδα Βρετανών, που με την ομώνυμη ιστοσελίδα προσπαθούν να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους να εξοικονομήσουν χρήματα καταναλώνοντας ενέργεια πιο οικονομικά. Στον ελεύθερό τους χρόνο, κάνουν έρευνες και ενέργειες που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη μόλυνση του περιβάλλοντος και την καταστροφή του πλανήτη που είχε την «ατυχία» να μας φιλοξενεί. Μια καταστροφή που θα μπορούσε να μετριαστεί και να σώσει εκατομμύρια ζωές σήμερα και στο μέλλον, όπως σημειώνει το Klik.gr.

Πόσο τοξικές είναι οι χώρες της Γης; Για να απαντήσουν στην ερώτηση, έφτιαξαν έναν παγκόσμιο χάρτη όπου χρησιμοποιώντας στοιχεία από παγκόσμιους οργανισμούς, χρωμάτισαν την κάθε χώρα ανάλογα με την τοξικότητά της. Για να γίνει η κατάταξη, οι Eco Experts έλαβαν υπ’ όψιν τους την μόλυνση του αέρα και τους θανάτους από αυτή, την ενέργεια που καταναλώνεται, το ποσοστό αυτής που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κ.α. Και κατέληξαν.

Το βραβείο τοξικότητας πηγαίνει, προς έκπληξη πολλών, στη Σαουδική Αραβία. Μα μολύνει η έρημος; Μολύνει αυτό που είναι κάτω από αυτή και η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εξόρυξή του. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Καζακστάν, Ομάν και Μογγολία ακολουθούν από κοντά. Χώρες με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και μηδαμινή οικολογική συνείδηση όπως φαίνεται. Χώρες που βάζουν τη ζωή των πολιτών τους και την τύχη του πλανήτη σε δεύτερη μοίρα, λειτουργώντας χωρίς κανόνες.

Η έκπληξη έρχεται από τις χώρες της βορείου Ευρώπης, που αν και διαφημίζουν τις οικολογικές τους ανησυχίες, η στατιστική έχει άλλη άποψη, μιας και δεν φαίνεται να καταφέρνουν να διατηρήσουν το «πράσινο» αποτύπωμά τους όπως θα ήθελαν. Και φυσικά ούτε λόγος για τα Βαλκάνια. Από τη Βουλγαρία και τη FYROM που βρίσκονται, περήφανα, μέσα στην πρώτη 20άδα τοξικότητας, μέχρι τη χώρα μας, φαίνεται πως η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης δεν ευδοκιμεί εύκολα στα εδάφη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − 6 =