αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι οφειλές του Δημοσίου φτάνουν τα 4,9 δισ. ευρώ. Και όλα κινούνται… πολύ αργά

Οι οφειλές του Δημοσίου φτάνουν τα 4,9 δισ. ευρώ. Και όλα κινούνται… πολύ αργά

Τη δόση της δεύτερης αξιολόγησης περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο για να αποπληρώσουν τμήμα από το χρέος που έχουν δημιουργήσει στους προμηθευτές του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές καθώς και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους στα 4,959 δισ. ευρώ έναντι 5,076 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου. Μπορεί να καταγράφεται μια οριακή μείωση της τάξεως των 117 εκατ. ευρώ, ωστόσο, χρήματα στην αγορά δεν «έπεσαν», αντίθετα διατηρείται η τακτική των καθυστερήσεων.

Μάλιστα, η χώρα μας εντάσσεται στους κακοπληρωτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό, καθώς πληρώνει μετά την πάροδο 103 ημερών κατά μέσον όρο. Πάντως, υπάρχουν και επιχειρήσεις που περιμένουν 4,5 χρόνια την επιστροφή του φόρου.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία:

1. Οι συνολικές οφειλές των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ανήλθαν στα 3,908 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 3,956 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

2. Οι εκκρεμείς επιστροφές ανέρχονται στα 1,051 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 1,120 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

3. Συνολικά, το ποσό που χρωστά το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 4,959 δισ. ευρώ (3,908 δισ. ευρώ οι οφειλές υπουργείων και φορέων και 1,051 εκκρεμείς επιστροφές).

4. Από τα 3,908 δισ. ευρώ τα:

• 2,262 δισ. ευρώ χρωστούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης.
• 600 εκατ. ευρώ χρωστούν τα νοσοκομεία.
• 457 εκατ. ευρώ ειναι οι οφειλές των νομικών προσώπων.
• 354 εκατ. ευρώ το χρέος των δήμων.
• 235 εκατ. ευρώ τα χρέη των υπουργείων.

Εκτός από τα χρέη ύψους 4,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το ελληνικό Δημόσιο χρωστά ακόμα 1,93 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιστροφές φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ) σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Το ποσό αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει στις εφορίες τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν έχει επεξεργαστεί από τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εγγράφεται ως επίσημη υποχρέωση του Δημοσίου, αλλά να παραμένει άγνωστο πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + sixteen =