αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι επαγγελματίες ξένοι startuppers και οι «χαλαροί» Έλληνες | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Οι επαγγελματίες ξένοι startuppers και οι «χαλαροί» Έλληνες | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

«Ωραία, θα σας στείλω λοιπόν τις ερωτήσεις της συνέντευξης και θα βάλουμε ένα χρονικό περιθώριο μερικών ημερών, έτσι ώστε να μου στείλετε τις απαντήσεις και να δρομολογηθεί η δημοσίευση». Η άλλη πλευρά απαντά: «Φυσικά, αναμένουμε τις ερωτήσεις και θα απαντήσουμε».

Οι παραπάνω φράσεις είναι συνήθως ένα κομμάτι του διαλόγου, που προηγείται μιας συνέντευξης. Όλα δείχνουν καλά. Στην πράξη όμως, πολλές φορές… τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως αρχικά φαίνονται. Μετά από πολλές συνεντεύξεις που έχω κάνει με νέους Έλληνες επιχειρηματίες, έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Ναι, τελικά είμαστε «χαλαροί» σαν λαός.

Δεν είναι θετικό. Πρέπει όμως να λέμε και τις «δύσκολες» αλήθειες. Τις περισσότερες φορές, οι Έλληνες startuppers είναι ιδιαίτερα «χαλαροί». Κάτι που από τη μεριά μου έχω διαπιστώσει μέσω του τρόπου που γίνονται οι συνεντεύξεις κατά καιρούς. Τα emails πολλές φορές αργούν να απαντηθούν, τα deadlines στη συνέχεια πάνε περίπατο- ακόμα και χωρίς ειδοποίηση. ‘Η το τελικό υλικό δεν αντιστοιχεί σε ότι είχε ζητηθεί αρχικά.

Ακόμα και σε περιπτώσεις που μια συνέντευξη θα γίνει σε live συνάντηση (συνηθίζω να κάνω τις περισσότερες έτσι), πάλι δεν μπορείς να υπολογίσεις τις εκπλήξεις. Γίνεται η συνέντευξη, η άλλη πλευρά με «χαλαρότητα» θα πει, για παράδειγμα: «Εντάξει, θα σας στείλουμε εμείς φωτογραφίες, έχουμε πολλές». Τελικά φωτογραφίες δεν στέλνονται μέσα στο χρονικό περιθώριο που έχουμε ορίσει. Πολλές φορές, διαπιστώνεται κατόπιν εορτής ότι τελικά… δεν υπάρχουν φωτογραφίες.

Είναι περιπτώσεις, που έχει τύχει να τις δω τόσο στο It’s Possible, όσο και στις συνεντεύξεις που έκανα για λογαριασμό άλλων ΜΜΕ στο παρελθόν. Μια «χαλαρότητα» που βέβαια την έχουμε γενικότερα σαν χώρα. Δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί και το οικοσύστημα των startups. Άλλωστε και αυτό, μέσα στην ίδια χώρα μεγαλώνει. Με τους ίδιους ανθρώπους και δομές γύρω του.

Κάποιοι ίσως θα βιαστούν αν που ότι η νεαρή ηλικία, ίσως παίζει τον ρόλο της, σε αυτή τη «χαλαρότητα». Δεν ξέρω κατά πόσο ένας άνθρωπος 22- 24- 27 χρονών θα πρέπει να θεωρείται «μικρός».

Το σίγουρο είναι όμως άλλο: Η εικόνα που παρουσιάζουν οι ξένοι startuppers, αντίστοιχων ηλικιών, είναι εντελώς διαφορετική. Η συμπεριφορά τους είναι απόλυτα επαγγελματική. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, απαντούν άμεσα στο μήνυμα σου, δεν παρεκκλίνουν ούτε μισή ημέρα από τα deadlines που θα οριστούν, ενώ το υλικό που θα στείλουν είναι ακριβώς αυτό που έχεις ζητήσει. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι ξένοι νέοι επιχειρηματίες, είναι ακόμα πιο γρήγοροι, και στέλνουν το υλικό αρκετά πριν λήξει η χρονική προθεσμία.

Και προσέξτε: Για να λέμε την αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν συνήθως κάποιο «χειροπιαστό» όφελος από τη συνέντευξη σε ένα ελληνικό Μέσο. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να λάβουν άμεσες πωλήσεις, επισκεψιμότητα, νέους συνδρομητές ή οτιδήποτε άλλο. Σε αντίθεση με μια ελληνική επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και απευθύνεται στο ελληνικό κοινό, άρα είναι πιθανό να έχει άμεσα οφέλη.

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι Έλληνες startuppers «χαλαροί». Υπάρχουν και αυτοί που δείχνουν επαγγελματισμό στο 100%. Αυτοί που θα τηρήσουν τα deadlines. Αυτοί που θα συνεργαστούν μαζί σου ακόμα και σε «μη εργάσιμες ώρες» ή αργίες. Είναι αυτοί που ξεχωρίζουν στο συγκεκριμένο κομμάτι και πρέπει να συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους. Γιατί με υπερβολική «χαλαρότητα», τα success stories είναι δύσκολο να γίνουν πραγματικότητα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − eleven =