αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟι δύο φοιτητές που έφτιαξαν την δική τους startup, δημιουργούν next generation νάρθηκες, και βλέπουν… προς το Τέξας

Οι δύο φοιτητές που έφτιαξαν την δική τους startup, δημιουργούν next generation νάρθηκες, και βλέπουν… προς το Τέξας

Μια ιστορία επιτυχίας μπορεί να ξεκινήσει από οπουδήποτε. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το story του Χάρη Γερεμτζέ και του Δημήτρη Μουστάκα. Δύο φοιτητές στην Ξάνθη, οι οποίοι πρόσφατα αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Θεσσαλονίκη για να αναπτύξουν την startup τους. Το δημιούργημα τους ονομάζεται AidPlex, και στόχος τους είναι να κατασκευάσουν θερμοπλαστικούς νάρθηκες και κηδεμόνες σκολίωσης. Η AidPlex χρησιμοποιεί τεχνολογίες 3D printing για rapid prototyping.

Οι δύο φοιτητές μιλούν στο It’s Possible, και παραθέτουν τις πρώτες τους εντυπώσεις από τον χώρο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, αποκαλύπτουν το αν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους, ενώ λένε ότι σε 1 χρόνο από σήμερα θα ήθελαν ιδανικά να βρίσκονται στο Λονδίνο, στο Τέξας ή σε κάποιο άλλο αναπτυγμένο οικοσύστημα.

Εργάζεστε για το project σας εδώ και περίπου 1 χρόνο. Καταρχήν θα ήθελα να μου πείτε ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από τον χώρο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να «τρέξει» ένα εγχείρημα σαν το δικό σας στην Ελλάδα;

Αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι μετά από σχεδόν 1 χρόνο ενασχόλησης με το project είναι πως ο χώρος της καινοτόμου επιχειρηματικότητας έχει τρομερές προκλήσεις.

Το γεγονός ότι συνεχώς εμφανίζονται καινούριες start-up δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ωστόσο αυτό που μας έχει εκπλήξει ευχάριστα είναι ότι μεταξύ των ομάδων υπάρχει κλίμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης.

Προσωπικά, αν και είναι δύσκολο να «τρέξεις» ένα εγχείρημα σαν το δικό μας στην Ελλάδα, καθώς χρειάζονται αρκετά χρήματα και δοκιμές για την έρευνα και ανάπτυξη των προϊόντων αλλά και καθημερινές  προσωπικές «θυσίες», είχαμε την τύχη να βρεθούμε από την αρχή της πορείας μας στη θερμοκοιτίδα  του Ok!Thess. Μέσω αυτής αποκτήσαμε πολλά ερεθίσματα που σε συνδυασμό με το αποτελεσματικό coaching μας βοήθησαν να εξελιχθούμε σταδιακά μαζί με την ιδέα μας και να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια που μας παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα.

Με απλά λόγια, τι είναι η AidPlex;

Η AidPlex είναι μια HealthTech startup που κατασκευάζει ορθοπεδικά βοηθήματα με στόχο να παρέχει στους ασθενείς μία καλύτερη εμπειρία αποκατάστασης, σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε σε καινοτόμες λύσεις, όπως οι θερμοπλαστικοί νάρθηκες και οι κηδεμόνες σκολίωσης. Η AidPlex χρησιμοποιεί τεχνολογίες 3D printing για rapid prototyping.

Μοιάζει ένα project αρκετά ειδικευμένο. Εσείς είχατε κάποιες γνώσεις ή εμπειρία πάνω στο ευρύτερο πεδίο και έτσι φτάσατε σε αυτή την ιδέα;

Παρόλο που δεν διαθέτουμε εμπειρία στον τομέα της Ιατρικής ωστόσο προσεγγίζουμε τις ορθοπεδικές ανάγκες και απαιτήσεις από μια διαφορετική σκοπιά. Ως μηχανικοί αισθανόμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να παρέχουμε τις κατάλληλες τεχνικές λύσεις που απαιτούνται για να υποστηρίξουμε τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας. Παρ’ όλα αυτά, πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να εντάξουμε στην ομάδα μας έναν καταξιωμένο και εξειδικευμένο συνεργάτη στην Ορθοπεδική προκειμένου να μας δώσει τις σωστές κατευθύνσεις και να μας βοηθήσει στη διεξαγωγή των κλινικών δοκιμών.

Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο ιδρυτών, στην «επιχειρηματική καθημερινότητα» στην οποία έχετε μπει; Κι αν ναι, πως τις διαχειρίζεστε;

Διαφωνίες είναι λογικό να υπάρχουν στην «επιχειρηματική καθημερινότητα» μιας και τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι πάρα πολλά και η λύση τους δεν είναι μοναδική.  Όμως δεν αφήνουμε να επηρεαστεί η προσωπικη μας σχέση εκτός δουλειάς.

Για παράδειγμα μπορεί να διαφωνήσουμε για κάτι, αλλά μετά την δουλειά το βράδυ να πίνουμε μπύρες σαν μην έγινε τίποτα.

Άλλωστε, μετακομίζοντας στη Θεσσαλονίκη, για να μειώσουμε τα έξοδα, συγκατοικούμε, γεγονός που μας έχει δέσει πολύ ως ομάδα και μας έχει βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών.

Από την Ξάνθη όπου σπουδάζετε, έχετε μετακομίσει πλέον στη Θεσσαλονίκη για να αναπτύξετε την ιδέα σας. Πως είναι το startup οικοσύστημα εκεί αυτή τη στιγμή και τι θετικά και αρνητικά έχετε δει;

Η διαφορά των δύο οικοσυστημάτων είναι χαοτική. Η Θεσσαλονίκη σου παρέχει μια πληθώρα από θερμοκοιτίδες, εκδηλώσεις καθώς και από εταιρείες που μπορούν να σου δώσουν το κατάλληλο feedback για να κάνεις αξιολόγηση της ιδέας σου. Το μόνο θετικό της Ξάνθης είναι η ύπαρξη του πολυτεχνείου, βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό διότι η έλλειψη άλλων σχολών κάνει την έρυεση πλήρους ομάδας αλλά και τη διεπιστημονικότητα αδύνατη.

Που θα θέλατε να έχετε φτάσει, σε 1 χρόνο από σήμερα;

Σε αυτή την ερώτηση θα μας επιτρέψετε να ονειροπολήσουμε λιγάκι, το ιδανικό για εμάς θα ήταν σε ένα χρόνο από τώρα να έχουμε εδραιωθεί στην αγορά και να βρισκόμαστε στο Τέξας, στο Λονδίνο ή σε κάποιο πιο ανεπτυγμένο οικοσύστημα για να απογειώσουμε την προσπάθεια που κάνουμε.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + fourteen =