αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞένα funds και εταιρίες, «κοιτούν» προς τα εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα

Ξένα funds και εταιρίες, «κοιτούν» προς τα εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα

Θέσεις «μάχης» ενόψει της αναμενόμενης ανάκαμψης του κλάδου των εμπορικών κέντρων λαμβάνουν επενδυτικοί όμιλοι ακινήτων, funds και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, καθώς οι ζυμώσεις που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο θα καθορίσουν τους νικητές της επόμενης μέρας. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι επενδυτές που εκτιμούν ότι οι αξίες θα αυξηθούν στο μέλλον και προσπαθούν να αγοράσουν άμεσα και από την άλλη οι ιδιοκτήτες-διαχειριστές των υφιστάμενων κέντρων, που προσδοκούν σε ακόμα υψηλότερες αποδόσεις των επενδύσεών τους.

Τα εμπορικά κέντρα αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικά ακίνητα, καθώς η ελληνική αγορά προσφέρει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης, αφενός μεν λόγω της χαμηλής διείσδυσης των εν λόγω ακινήτων ως ποσοστό επί του πληθυσμού αλλά και λόγω της ανθεκτικότητας που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και παρά τη μεγάλη πτώση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Ετσι, οι επενδυτικοί όμιλοι προσδοκούν σε πολύ καλύτερες επιδόσεις μόλις ανακάμψουν η οικονομία και η ιδιωτική κατανάλωση, γεγονός που γεννά προσδοκίες και για επιτυχημένη πορεία των νέων εμπορικών κέντρων που σχεδιάζονται σήμερα και βρίσκονται κοντά στην αδειοδότηση.

Ο αμερικανικός όμιλος της Blackrock εξασφάλισε πρόσφατα, μέσω της ελληνικής εταιρείας ειδικού σκοπού Artume, την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την πολεοδόμηση της έκτασης στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου της τάξεως των 55.000 τ.μ., επενδύοντας περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ (μαζί με το κόστος γης). Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανή η έναρξη συζητήσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές σχετικά με τη συμμετοχή τους στο έργο, είτε στο αρχικό στάδιο είτε μεταγενέστερα. Αυτές θα ξεκινήσουν μόλις εξασφαλιστεί και η οικοδομική άδεια, και σίγουρα θα επιταχυνθούν προς το τέλος του έτους, δεδομένου ότι έως τότε οι κεφαλαιακές απαιτήσεις του έργου θα είναι χαμηλές, καθώς ο κύριος όγκος των εργασιών δρομολογείται για το 2019.

Η Lamda Malls, η εταιρεία που δημιούργησε η Lamda Development για να εντάξει τα εμπορικά της κέντρα, και στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 31,7% και η Varde Partners, αμερικανικός επενδυτικός όμιλος, έχει σημαντικές βλέψεις για την αγορά εμπορικών κέντρων, καθώς στρατηγικός στόχος είναι η συγκρότηση ενός χαρτοφυλακίου αξίας 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019. Προς το παρόν, οι πρώτες κρούσεις που έγιναν για την απόκτηση υφιστάμενων εμπορικών κέντρων δεν έχουν αποδώσει καρπούς για διάφορους λόγους, γεγονός που οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη διαφορετική στρατηγική που μπορεί να έχουν ορισμένες εταιρείες διαχείρισης εμπορικών κέντρων, οι οποίες εκτιμούν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερες προσφορές για τα ακίνητά τους σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος αξιολόγησης τον προσεχή Αύγουστο, η εν τω μεταξύ υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και πλέον και η προσδοκία για επίτευξη ευνοϊκότερης ρύθμισης για το χρέος συνθέτουν ένα μακροοικονομικό πλαίσιο, πολύ πιο ευνοϊκό σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν από έξι μήνες», σημειώνει ο κ. Γιάννης Μωραΐτης, γενικός διευθυντής της REDS, η οποία ολοκληρώνει σε λίγους μήνες την επέκταση του Smart Park, που θα προσφέρει πλέον 53.000 τ.μ. εμπορικών καταστημάτων (από 36.500 τ.μ. μέχρι πρότινος). Η εταιρεία δεν διαπραγματεύεται επί του παρόντος την πώληση του πάρκου, παρότι στο παρελθόν είχε κάνει συζητήσεις για την πώλησή του, μεταξύ άλλων και με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο της Hines.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 4 =