αρχικηVIRALΝιώθεις ότι διψάς συνέχεια; Εδώ είναι 8 αιτίες που μπορεί να το προκαλούν

Νιώθεις ότι διψάς συνέχεια; Εδώ είναι 8 αιτίες που μπορεί να το προκαλούν

To σώμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό. Πίνοντας νερό ενεργοποιούμε το μεταβολισμό, απομακρύνουμε τις τοξίνες, ενυδατώνουμε εσωτερικά τον οργανισμό και εξωτερικά την επιδερμίδα, βοηθάμε στην καλύτερη συνολική λειτουργία του οργανισμού.

Ωστόσο, δυστυχώς, πλέον δεν πίνουμε πολύ νερό καθώς ή το ξεχνάμε ή το έχουμε αντικαταστήσει με άλλα υγρά, όπως ο καφές, τα αναψυκτικά κ.α.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά. Άλλοι λένε 8 ποτήρια,ενώ άλλοι 2 λίτρα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος σε διαιτολόγο, να του δώσει διατροφικό πλάνο και να μην του επισημάνει ότι θα πρέπει να πίνει 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.

Τι συμβαίνει όμως όταν διψάμε διαρκώς; Εχει τύχει πολλές φορές να ξυπνάμε μέσα στη νύχτα και να πηγαινοερχόμαστε στη κουζίνα για να πιούμε νερό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δίψα αποτελεί έναν από τους φυσιολογικούς μηχανισμούς με τους οποίους το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει επαρκή αποθέματα νερού.

Ωστόσο η υπερβολική δίψα μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά αιτίων, όπως οι παρακάτω:

1. Βάζουμε παραπάνω αλάτι στο φαγητό

Το αλάτι νοστιμίζει τα φαγητό, αλλά τραβά το νερό από τα κύτταρα και έτσι σταδιακά τα κύτταρα αφυδατώνονται και δεν έχουν πλέον επαρκή ποσότητα νερού μέσα τους για να λειτουργήσουνε σωστά. Ετσι ενεργοποιούν τους μηχανισμούς της δίψας «καλώντας» άμεσα τον οργανισμό μας να καταναλώσει νερό. Μειώστε την πρόσληψη αλατιού και βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό.

2. Κάνατε γυμναστική το πρωί ή περπατήσατε πολύ

Ο οργανισμός σας ζητά νερό, όταν ιδρώνετε περισσότερο. Τις μέρες λοιπόν που ιδρώνετε λόγω έντονης σωματικής δραστηριότητας, πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Οταν έχετε κάνει γυμναστική ή έχετε περπατήσει αρκετά, το σώμα σας χάνει υγρά λόγω της εφίδρωσης και έτσι αιθάνεσετε δίψα. Αν δεν πιείτε αρκετό νερό, κινδυνεύετε από αφυδάτωση.

3. Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο

Τώρα που ήρθε το καλοκαίρι, οι περισσότεροι απολαμβάνουμε τον ήλιο περισσότερο. Γι΄ αυτό καλό είναι να έχουμε πάντα ένα μπουκαλάκι νερό μαζί μας για να μην αφυδατωθούμε. Ο ήλιος αφυδατώνει τον οργανισμό, γι’ αυτό συνήθως νιώθουμε κούραση μετά από μια μέρα στην παραλία. Πιείτε λοιπόν πολύ νερό και φάτε αρκετά φρούτα.

4. Μπορεί να έχετε διαβήτη

Οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη εμφανίζουν τρία βασικά συμπτώματα: υπερβολική δίψα, συχνοουρία και θολή όραση.

5. Πάσχετε από ξηροστομία ή αλλιώς στεγνό στόμα

Σε όλους τυχαίνει κάποτε να έχουν για λίγο, στεγνό στόμα ιδιαίτερα σε καταστάσεις νευρικότητας, θυμού ή στρες. Ωστόσο όταν το στόμα είναι συνεχώς στεγνό ή για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, δημιουργούνται δυσάρεστα, ενοχλητικά συμπτώματα και μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οταν οι σιελογόνοι αδένες δεν παράγουν αρκετό σάλιο, ξηραίνεται η στοματική κοιλότητα και έχετε την ανάγκη να πιείτε νερό. Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία, σε ορμονικές μεταβολές ή σε ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά).

6. Αναιμία

H αναιμία είναι μια πολύ συνηθισμένη αιματολογική πάθηση. Η συχνότερη και συνηθέστερη αιτία της αναιμίας είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Μαζί με το αίμα χάνονται όμως και άλλα υγρά, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και το αίσθημα δίψας.

7. Παίρνετε πολλά φάρμακα

Υπάρχουν φάρμακα τα οποία αυξάνουν την απώλεια νερού από το σώμα. Τέτοια φάρμακα είναι για παράδειγμα τα διουρητικά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ψηλής πίεσης.

8. Το προφανές, ξεχνάτε να πιείτε νερό

Η πρώτη αιτία δίψας είναι η μη πρόσληψη νερού. Οι ειδικοί συστήνουν να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα.

Πηγή: Bovary.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 8 =