αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Μην αφήνετε τις γνώμες των άλλων να σας κρατούν πίσω»: Αναλύει ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος

«Μην αφήνετε τις γνώμες των άλλων να σας κρατούν πίσω»: Αναλύει ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος

Όλοι κάνουν κριτική σε όλους. Όταν αποφασίσετε να δημιουργήσετε μια καινούργια επιχείρηση, κάποιοι θα σας επικρίνουν πριν καν αρχίσετε. Αυτό το κοινωνικό φαινόμενο, πολλές φορές αποτρέπει τους νέους επιχειρηματίες από το να ιδρύσουν μια καινούργια εταιρία.

Το συγκεκριμένο μεγάλο ζήτημα (σε πολλούς από εσάς θα έχει τύχει σίγουρα), αναλύει σε άρθρο του στο αμερικανικό Entrepreneur.com, ο γνωστός επιχειρηματίας, επενδυτής, TEDx speaker και αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, Gerad Adams.

«Ως επιχειρηματίες είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ κριτικής και άποψης», λέει ο γνωστός businessman.

Κάποιοι λένε ότι πρέπει να αγνοήσεις όλες τις κριτικές που θα σου γίνουν. Ενώ άλλοι λένε ότι η κριτική είναι χρήσιμη για να πετύχει μια επιχείρηση. Η αλήθεια είναι, λέει ο Adams, ότι η κριτική είναι χρήσιμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οτιδήποτε ακούμε είναι κριτική. Οι άνθρωποι έχουν μια τάση να λένε την άποψη τους, η οποία παραμένει απλά μια άποψη. Δεν είναι απαραίτητα η 100% σωστή οπτική. Αν τους δώσετε παραπάνω σημασία από όσο πρέπει, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χάσετε το αρχικό όραμα που είχατε εσείς οι ίδιοι.

Πως όμως μπορούμε να ξεχωρίσουμε μια κριτική από μια άποψη; Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας, ωστόσο θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κριτική συνήθως έχει μια αιτιολογία από πίσω. Ο Adams αναφέρει ένα απλό παράδειγμα: Αν κάποιος σας πει «Νομίζω ότι η επιχείρηση σου θα αποτύχει», είναι μια άποψη. Η κριτική θα είναι «Νομίζω ότι η επιχείρηση σου θα αποτύχει γιατί…».

Το σίγουρο είναι ότι η επιχειρηματικότητα γίνεται για τον εαυτό σου, όχι για τους άλλους, όπως τονίζει ο Adams. Άρα λοιπόν αφού κανείς δεν μπορεί αν σου πει το πως να είσαι ο εαυτός σου, γιατί να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη τις διάφορες απόψεις; Στην επιχειρηματικότητα επίσης δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού. Υπάρχει συνεχής πρόοδος. Εσύ ορίζεις τους κανόνες, λαμβάνεις τις αποφάσεις και στο τέλος τις ημέρας θα λάβεις το αποτέλεσμα που σου αξίζει. Αυτοί που σπεύδουν γρήγορα να σου πουν τη γνώμη τους για το τι πρέπει να κάνεις, πρέπει να αγνοηθούν. Η επιχειρηματικότητα πρόκειται να είναι το «ταξίδι» σας. Και όσο περισσότερο μαθαίνετε τον εαυτό σας, τόσο περισσότερο θα βάζετε στο περιθώριο τις γνώμες των άλλων.

Παράλληλα, θα πρέπει να μάθετε να διαχωρίζετε το πάθος από το συναίσθημα. Από την μια, το πάθος είναι σημαντικό για να πετύχετε. Σε κάνει αν εργάζεσαι περισσότερο, άρα να έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Από την άλλη, το συναίσθημα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τις περισσότερες φορές. Δεν γίνετε να λαμβάνεις αποφάσεις με βάση το συναίσθημα και ούτε να αντιδράς σε πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου με το συναίσθημα. Αν για παράδειγμα, κάποιος πει κάτι κακό για την επιχείρηση σου και αυτό έχει συναισθηματική επίδραση σε εσένα, τότε θα χάσεις.

Είπαμε, οι γνώμες που θα ακούσεις θα είναι πολλές. Χρειάζεται να ξεχωρίσεις ποιες και πόσες θα ακούσεις τελικά. Και ποιες θα αγνοήσεις. Πάντα, βλέποντας τα δεδομένα με καθαρό μυαλό και ψυχραιμία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, υπάρχει ένας τρόπος για να ανατρέψεις τα δεδομένα»: Εξηγεί ένας business γκουρού

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × three =