αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜεγαλώνει η ανησυχία για τον Μαρινόπουλο- Δεν καταβλήθηκε ο μισθός Δεκεμβρίου στους εργαζομένους

Μεγαλώνει η ανησυχία για τον Μαρινόπουλο- Δεν καταβλήθηκε ο μισθός Δεκεμβρίου στους εργαζομένους

Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθεί η αγορά τις εξελίξεις στην υπόθεση διάσωσης του Μαρινόπουλου. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το εγχείρημα θα προχωρήσει, η αβεβαιότητα σχετικά με την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του δικαστηρίου για την επισφράγιση της συμφωνίας μεγαλώνει την αγωνία για την τύχη του πολύκροτου deal, καθώς πριν από λίγες μέρες εξαντλήθηκαν και τα τελευταία κεφάλαια της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που κρατούσαν ζωντανή την ιστορική αλυσίδα.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, πηγές προσκείμενες στους εργαζόμενους της αλυσίδας δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα και τονίζουν πως η αισιοδοξία που εκφράζουν κυβερνητικοί κύκλοι δεν αρκεί για να καθησυχάσει τους φόβους τους, και ζητούν έμπρακτες αποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των 11.000 εργαζόμενων της αλυσίδας είχαν χθες διαδοχικές επαφές με τη διοίκηση του Μαρινόπουλου, ενώ καταβάλλουν προσπάθειες για να συναντηθούν και με τον υποψήφιο επενδυτή, την οικογένεια Σκλαβενίτη για να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του, αν και η τελευταία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να βάλει περισσότερα χρήματα απ’ όσα της αναλογούν με βάση την ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Οι ίδιοι, μετά και την μη καταβολή των δεδουλευμένων του Δεκεμβρίου εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να αναδείξουν ακόμη περισσότερο την κρισιμότητα των στιγμών. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εκδώσουν ανακοίνωση, στην οποία θα υπογραμμίζουν την ανάγκη για την άμεση έκδοση της απόφασης.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και παρότι η τελική προθεσμία με βάση την κατ’ αρχήν συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι η 14η Φεβρουαρίου, οι επόμενες μέρες θεωρούνται καθοριστικές για την έκβαση της υπόθεσης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν πλέον ανοιχτά για την πιθανότητα να «ναυαγήσει» το όλο εγχείρημα, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στη λειτουργία του λιανεμπορίου και όχι μόνο. «Θα ταρακουνηθεί το σύμπαν», επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, και υπενθυμίζουν πως ο Μαρινόπουλος αντιστοιχούσε μέχρι πρότινος στο 1,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επικύρωση της συμφωνίας από το αρμόδιο δικαστήριο, εκτιμάται πως κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επαναφορά του Μαρινόπουλου σε τροχιά ανάπτυξης. Ακόμη και αν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν και το δικαστικό σκέλος (έκδοση απόφασης και τριτανακοπές) ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων, υπάρχουν πολλοί που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τις δυνατότητες ανάκαμψης της πολύπαθης εταιρείας.

«Ακόμη και με αλλαγή στις ταμπέλες των καταστημάτων, η εξίσωση δεν βγαίνει… πολύ δύσκολα θα γυρίσει αυτό το καράβι», αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελέχη του κλάδου. Στον αντίποδα, πάντως, είναι όσοι θεωρούν πως το ισχυρό brand name αλλά και οι καλές σχέσεις της οικογένειας Σκλαβενίτη με τους προμηθευτές θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο να κερδηθεί το «στοίχημα» που έχει αναλάβει η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας. «Το βάρος που παίρνουμε είναι τεράστιο…, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε», δηλώνε σε συνομιλητές του μέχρι πρόσφατα μέλος της οικογένειας.

Να σημειωθεί ότι με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί, υπολογίζεται πως μέσα στην επόμενη διετία το δίκτυο της «Μαρινόπουλος» υπό την «ομπρέλα» της «Σκλαβενίτης» θα ξεπεράσει σε πωλήσεις το 1 δισ. ευρώ, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων που έκανε στο τέλος του 2015 και ταυτόχρονα θα φθάσει σε brake even (δηλαδή δεν θα έχει ζημιές και ίσως εμφανίσει τα πρώτα κέρδη).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + fourteen =