αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜΑDO: Η Τουρκική αλυσίδα που «αποβιβάστηκε» στη Θεσσαλονίκη

ΜΑDO: Η Τουρκική αλυσίδα που «αποβιβάστηκε» στη Θεσσαλονίκη

Τουρκική… γλυκιά εισβολή δέχθηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο η Θεσσαλονίκη από την πετυχημένη αλυσίδα ζαχαροπλαστείων της Τουρκίας ΜΑDO.

Όπως είναι λογικό, η ανάπτυξη της MADO στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει πουθενά αλλού εκτός από την όμορφη “συμπρωτεύσουσα” ! Μια πόλη με παράδοση στο ποιοτικό, αυθεντικό γλυκό με ανθρώπους που ξέρουν να ξεχωρίζουν τις γεύσεις και να ταξιδεύουν με αυτές στον χρόνο!

Το πρώτο κατάστημα ξεκίνησε στην πλατεία Ελευθερίας (Ελ. Βενιζέλου 8) και ακολούθησε το δεύτερο στην λεωφόρο Νίκης, ένα ζαχαροπλαστείο «κόσμημα» που σερβίρει από πρωινό έως βραδινό.

Οι Τούρκοι ιθύνοντος της επιχείρησης, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο παγωτό στον κόσμο τόσο ξεχωριστό, που να αντέχει στην ζέστη, να μην λιώνει και να έχει πλούσια γεύση και μαστιχωτή υφή! Το παγωτό Maras παρασκευάζεται με κατσικίσιο γάλα και σκόνη σαλεπιού. Το σαλέπι του δίνει την μαστιχωτή υφή και την αντίσταση στην τήξη ενώ το κατσικίσιο γάλα του δίνει την πλούσια γεύση. Είναι ένα παγωτό που δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, είναι ελαφρύ και συνδυάζεται εύκολα με σιρόπι, φρούτα ή άλλα γλυκά!

Τρεις αιώνες ιστορία

Όπως σημειώνει το Economy365.gr, η ιστορία του παγωτού Maras και της εταιρείας MADO ξεκινάει 300 χρόνια πριν στην περιοχή Καχραμανμαράς της Τουρκίας. Πως θα αντέξει το παγωτό στις υψηλές θερμοκρασίες της περιοχής όταν δεν υπάρχουν ακόμα ψυγεία; Οι πραγματικοί τεχνίτες παγωτού του Καχραμανμάρας έδωσαν την λύση εκμεταλλευόμενοι την πλούσια γη της περιοχής τους, που παράγει την άγρια μωβ Ορχιδέας Orchis Mascula ή αλλιώς σερνικοβότανο! Οι ξηροί βολβοί αυτού του φυτού αλέθονται και μας προσφέρουν πια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σκόνη.. το γνωστό σαλέπι. Η σκόνη αυτή σε συνδυασμό με το κατσικίσιο γάλα της περιοχής, την 100% φυσική γλυκαντική ουσία μελάσα και εκχυλίσματα φρούτων, δημιουργούν μια αυθεντική κρέμα παγωτού που έχει μαστιχωτή υφή και δεν λιώνει εύκολα! Το παγωτό παγώνει χάρη στις ορεινές πηγές της περιοχής. Οι παραδοσιακή τεχνίτες του παγωτού το παράγουν το βράδυ και το πωλούν ως πλανόδιοι πωλητές την μέρα.

Θα χρειαστεί να περάσουν 150 χρόνια για να ανοίξει το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην περιοχή και αυτό είναι το πρώτο ζαχαροπλαστείο Mado που άνοιξε ποτέ! Το όνομα του είναι Yasar Patisserie και θα γίνει ο τόπος συνάντησης των λάτρεων του πραγματικού παγωτού!

Το 1965 ανοίγει το πρώτο εργοστάσιο πάγου που φέρνει μια πραγματική επανάσταση στην παραγωγή παγωτού! Η παραγωγή αυξάνεται σημαντικά, τα παγωτό μπορεί να διατηρηθεί ακόμα περισσότερο και η δεύτερη γενιά της οικογένειας MADO διευρύνει το κατάστημα της!

Το 1983 η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η αγορά σύγχρονων μηχανών επιτρέπουν στην MADO να παράγει 200 κιλά παγωτού την μέρα, με 12 άτομα προσωπικό σε ένα χώρο 300τμ. Η χρήση αυτοκινήτων για την μεταφορά τους επιτρέπει να διευρυνθούν στις γύρω περιοχές και εισάγεται για πρώτη φορά και το παγωτό σε χωνάκι!

Το 1989 πραγματοποιείται η πραγματική επανάσταση της εταιρείας, αφού μεταφέρετε σε ιδιόκτητο χώρο, πλήρως εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και ξεκινάει η λειτουργία ιδιόκτητου εργοστασίου γάλακτος. Η εταιρεία πλέον έχει σύγχρονη παραγωγή, παράγει το δικό της γάλα και έχει δικιές της φυτείες ορχιδέας για την παραγωγή σαλεπιού! Το μόνο που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο είναι η παραδοσιακή συνταγή του παγωτού και η φυσική αυθεντική του γεύση κληρονομιά του παππού! Σήμερα παράγονται 120 τόνοι παγωτού την ημέρα, ακολουθούνται σύγχρονα συστήματα διασφάλισης ποιότητας και λειτουργεί τμήμα έρευνας!

MADO σημαίνει Maras Dondurma, η εταιρεία και το παγωτό έχουν «δέσει» τα ονόματα τους 300 χρόνια πριν και πουθενά αλλού δεν θα βρείτε τόσο αυθεντική γεύση!

MADO Σήμερα

Το 1992 ανοίγει το πρώτο κατάστημα MADO στην Κωνσταντινούπολη και αποτελεί τον πρώτο κρίκο μιας μεγάλης αλυσίδας σύγχρονων καταστημάτων που αναπτύσσετε διαρκώς. Οι άνθρωποι πλέον απολαμβάνουν το παραδοσιακό αυθεντικό παγωτό Maras αλλά και όλα τα υπέροχα γλυκά και ροφήματα της MADO στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, το Ιράκ, το Κατάρ, το Ντουμπάι, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Σαουδική Αραβία.

Η MADO συναντά τους καταναλωτές σε 100δες σημεία λιανικής πώλησης, έχει πάνω από 4.000 εργαζομένους και το 2002 βραβεύτηκε ως Best Practice Award Franchising system της Τουρκίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 6 =