αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚωνσταντίνος Δασκαλάκης: «Η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθά, αλλά αν μας ξεφύγει μπορεί να στραφεί εναντίον μας»

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: «Η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθά, αλλά αν μας ξεφύγει μπορεί να στραφεί εναντίον μας»

«Σε βάθος 30 χρόνων ίσως κάνουμε αναζήτηση με την σκέψη μας αντί να χρησιμοποιούμε τη φωνή μας ή να πληκτρολογούμε στο Google. Η διεπαφή του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνολογία θα γίνει πιο άμεση», τονίζει ο γνωστός καθηγητής του MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Θέλοντας να δείξει την ανάπτυξη που θα έχει η τεχνολογία. Για αυτά και άλλα πολλά μίλησε στη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στο Popaganda.gr.

Τι είπε για τη τεχνητή νοημοσύνη: «Είναι αλήθεια ότι ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» δεν είναι καλά ορισμένος. Για μένα, είναι οποιοδήποτε σύστημα μπορεί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του και με βάση αυτήν την αλληλεπίδραση να μαθαίνει και να βελτιώνεται. H φωνητική αναγνώριση των ερωτήσεων που κάνουμε στο Google είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Γίνεται ολοένα καλύτερη, ενώ προσαρμόζεται στην προφορά μας».

Ενώ σε ότι αφορά το αν μια τέτοια τεχνολογία είναι επικίνδυνη τόνισε: «Η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθά, επαυξάνοντας τις δυνατότητές μας, παίρνει αποφάσεις για μας, αλλά και μπορεί να ξεφύγει και να στραφεί εναντίον μας. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η εξέλιξη είναι τόσο δραματική που θα μας εκπλήσσει συνέχεια».

«Το internet of things είναι προ των πυλών. Θα δούμε αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα σε βάθος 5 χρόνων» είπε ο καθηγητής, αναφορικά με το τι αναμένεται να δούμε στο άμεσο μέλλον, σε σχέση με την τεχνολογία. Όμως ξεκαθαρίζει: «Τίθενται πολλά ηθικά ζητήματα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα Έστω ότι το όχημα που έχεις σχεδιάσει συνειδητοποιεί ότι σε λίγα δευτερόλεπτα θα βρεθεί σε ατύχημα και πρέπει να διαλέξει: να πατήσει μια ομάδα παιδιών που περνάει τη διάβαση ή να τα αποφύγει και να ρίξει το αυτοκίνητο σε μια κολώνα σκοτώνοντας τους επιβάτες του;».

Όσο για το αν υπάρχει κάτι που αποκλείεται να δούμε; «Ναι, το ταξίδι στον χρόνο. Η νοοτροπία μας πάντως είναι, αν κάτι φαίνεται λογικό ας προσπαθήσουμε να το φτιάξουμε».

Μιλάμε για τον άνθρωπο που έλυσε τον λεγόμενο «γρίφο του Νας» που απασχολούσε τους επιστήμονες για πολλά χρόνια. «Η Ισορροπία του Νας ήταν το κατεξοχήν εργαλείο που χρησιμοποιούσαν από τη δεκαετία του ’50 οι οικονομολόγοι για να προβλέψουν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ ατόμων σε ένα οικονομικό περιβάλλον. Εμείς, αυτό που δείξαμε είναι ότι αν το περιβάλλον είναι πολύπλοκο, οι προβλέψεις είναι ουτοπικές, δεν αντιστοιχούν στο τι πρόκειται να συμβεί. Αποδείξαμε ότι παίκτες με περιορισμένη υπολογιστική ισχύ αποκλείεται να συμπεριφερθούν έτσι όπως τους μοντελοποιεί η Ισορροπία του Νας» εξηγεί ο κ. Δασκαλάκης.

Ενώ σε ερώτηση για το αν θεωρεί τον εαυτό του, τον πιο έξυπνο άνθρωπο στο δωμάτιο, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης απαντά: «Δεν υπάρχει καλός ορισμός της εξυπνάδας. Σίγουρα έχω επιμονή και πάθος. Ούτως ή άλλως χύμα εξυπνάδα χωρίς ενδιαφέροντα, πάθος και επιμονή, τι να την κάνεις; Δε λύνουμε παζλ κάθε μέρα, πρέπει να έχουμε στόχους».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 1 =