αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚινεζικός Όμιλος ενδιαφέρεται να αγοράσει το Athens Ledra- Ποια είναι τα «αγκάθια»

Κινεζικός Όμιλος ενδιαφέρεται να αγοράσει το Athens Ledra- Ποια είναι τα «αγκάθια»

Σχεδόν έξι μήνες συμπληρώνονται από τότε που η εταιρεία ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. της οικογένειας Παρασκευαϊδη, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του Athens Ledra ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του ξενοδοχείου λόγω οικονομικών δυσχερειών (το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό από τις 31/05). Μετά από δύο διαδικασίες πλειστηριασμού- ο πρώτος είχε οριστεί για τις 13 Ιουλίου, ακυρώθηκε όμως λόγω της εισβολής μελών του Eνιαίου Παλλαϊκού Μετώπου στο χώρο που θα διενεργούνταν η διαδικασία, ενώ ο δεύτερος που είχε οριστεί στις 21/9 κηρύχθηκε άγονος αφού δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος- ο τρίτος κατά σειρά για τη φετινή χρονιά είναι προγραμματισμένος για τις 7 Δεκεμβρίου, εκτός βέβαια κι αν υπάρξουν ταχύτερες εξελίξεις.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, έχει εδώ και λίγες εβδομάδες εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Κινέζους επενδυτές για την απόκτηση του κεντρικού ξενοδοχείου επί της λεωφόρου Συγγρού. Ο όμιλος φαίνεται μάλιστα να έχει έρθει σε επαφή τόσο με τη διαχειρίστρια εταιρεία, όσο και με τους εργαζόμενους σε ότι αφορά στην καταβολή των δεδουλευμένων. Εντούτοις η διαδικασία της πώλησης του Athens Ledra “σκοντάφτει” σε τρία βασικά εμπόδια.

Καταρχήν οι οφειλές που διατηρεί το ξενοδοχείο προς τις πιστώτριες τράπεζες υπολογίζεται πως ανέρχονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα χρέη προς το δημόσιο και πιο συγκεκριμένα προς το ΙΚΑ, που μετά τις προσαυξήσεις έχουν αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ. Τέλος σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το συνολικό πόσο που τους οφείλεται φτάνει τις 800 χιλ. ευρώ. Το δεύτερο εμπόδιο είναι πως, πέρα από την κάλυψη των παραπάνω οφειλών, θα απαιτηθεί ένα ακόμη σημαντικό ποσό για τις εργασίες εκτενούς ανακαίνισης της μονάδας (κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ). Τέλος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία εκτός της διαδικασίας του πλειστηριασμού και αυτός γίνει τελικά στις 7 Δεκεμβρίου, η τιμή προσφοράς στα 47,8 εκατ. ευρώ κρίνεται ιδιαίτερα υψηλή και συνεπώς αποτρεπτική για την επενδυτική κίνηση (εκτός κι αν η τιμή μειωθεί κοντά στα 35 εκατ., όσες δηλαδή και οι τραπεζικές υποχρεώσεις).

Το deal για την πώληση του Athens Ledra αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά τη συμφωνία του ομίλου Χανδρή με την αμερικανική αλυσίδα Marriott International (η οποία είχε αποχωρήσει στα τέλη του 2013 από τη διαχείριση του Ledra Marriott- που στη συνέχεια πέρασε υπό τη διαχείριση της ΑΣΤΥ Α.Ε. και μετονομάστηκε σε Athens Ledra – και τώρα επιστρέφει στο ξενοδοχειακό τοπίο της Αθήνας). Το deal αφορά στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου Metropolitan, μια επένδυση ύψους 15 εκατ. δολαρίων (οι διαδικασίες ανακαίνισης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2018), μια κίνηση που όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς πρόκειται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό επί τη λεωφόρο Συγγρού, το κέντρο της Αθήνας και το παραλιακό μέτωπο. Πάντως, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, το Athens Ledra εμφάνιζε ικανοποιητικές πληρότητες, ενώ είχαν υπάρξει συζητήσεις με άλλες διεθνείς αλυσίδες προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείρισή του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 10 =