αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαν’ το όπως η Σουηδία: Θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2040

Καν’ το όπως η Σουηδία: Θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2040

Η Σουηδία βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος ώστε να τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, αναφέρουν οι αξιωματούχοι της χώρας.

Πέρυσι, το 57% της ηλεκτρικής ενέργειας της Σουηδίας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η υδροηλεκτρική και η αιολική, ενώ σημαντικό ποσοστό προήλθε από την πυρηνική ενέργεια.

Η χώρα σχεδιάζει τώρα να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η χερσαία αιολική ενέργεια, προκειμένου να απεξαρτηθεί η χώρα πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2040, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Δεν είμαστε πυκνοκατοικημένη χώρα, έχουμε πολύ καλές τοποθεσίες για αιολικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας και γενικά υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στη Σουηδία», δήλωσε η Αν Βάνταζ Νίλσον, Γενική Διευθύντρια της Σουηδικής Επιθεώρησης Αγορών Ενέργειας.

Η Σουηδία έχει αυξήσει σταθερά την παραγωγή της αιολικής ενέργειας, η οποία καθώς γίνεται πιο αποδοτική οικονομικά, αναμένεται να αντικαταστήσει την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό μείγμα.

«Η πυρηνική είναι μια αρκετά ακριβή πηγή ενέργειας λόγω των κανονισμών ασφαλείας και της μακροπρόθεσμης διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, μεταξύ άλλων», δήλωσε η Νίλσον.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, τέσσερις από τους δέκα πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας βρίσκονται σε διαδικασία παροπλισμού, ενώ η σποραδική φύση της παραγωγής αιολικής ενέργειας μπορεί να αντισταθμιστεί με τη χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη συνεργασία με άλλες χώρες.

Οι σκανδιναβικές χώρες ήδη αποτελούν παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Δανία, για παράδειγμα, παρήγαγε το 140% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό μόνο μέσω της αιολικής ενέργειας το 2015, εξάγοντας το πλεόνασμα ενέργειας στη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × four =