αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚάποτε, η στενή βοηθός του Elon Musk ζήτησε μεγάλη αύξηση μισθού. Γιατί ο Mr Tesla της έδωσε άδεια 2 εβδομάδων και μετά την «ξήλωσε»

Κάποτε, η στενή βοηθός του Elon Musk ζήτησε μεγάλη αύξηση μισθού. Γιατί ο Mr Tesla της έδωσε άδεια 2 εβδομάδων και μετά την «ξήλωσε»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο συγγραφέας, Ashlee Vance, στη βιογραφία «Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future». Αυτή, αφορά τον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο ο Musk σταμάτησε να συνεργάζεται με την στενή βοηθό του. Μια συνεργάτιδα με την οποία δούλευαν μαζί για 12 χρόνια μάλιστα.

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Σύμφωνα με τα όσα γράφονται στην εν λόγω βιογραφία και αναδημοσιεύει το Entrepreneur.com, η βοηθός Mary Beth Brown, ζήτησε από τον Elon Musk μια μεγάλη αύξηση μισθού το 2014. Η απάντηση του Musk ήταν ιδιαίτερη: Έδωσε στην Brown 2 εβδομάδες άδεια, έτσι ώστε σε αυτό το διάστημα ο ίδιος να δει τις αρμοδιότητες της και να εξετάσει αν όντως ο εν λόγω άνθρωπος είχε βασικό ρόλο στην επιτυχία της εταιρίας (άρα να πάρει και την αύξηση).

Μόλις η Brown επέστρεψε από την άδεια, την περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο Musk της ανακοίνωσε ότι δεν την χρειάζεται πια. Και έτσι θα έπρεπε να αφήσει μια για πάντα τη θέση της. Μάλιστα της πρότεινε έναν άλλο ρόλο στην εταιρία, αλλά η συνεργάτιδα του δεν επέστρεψε ποτέ στο γραφείο μετά από αυτό το γεγονός.

Περίεργη ιστορία, σωστά; Από αυτή όμως βγαίνει ένα σπουδαίο μάθημα, για το πως και το πότε πρέπει να διαπραγματευόμαστε τον μισθό μας. Το Business Insider, μίλησε με την workplace expert, Lynn Taylor. Όπως λέει η ίδια, όταν θέλουμε να ζητήσουμε αύξηση και γενικότερα να εδραιώσουμε τη θέση μας σε μια εταιρία, θα πρέπει πρώτα να σκεφτούμε κάποια πράγματα.

Καταρχήν, να κάτσουμε και να δούμε, ποιες είναι οι αρμοδιότητες που έχουμε στην εταιρία. Μετά, να κάνουμε το εξής ερώτημα στον εαυτό μας: «Θα μπορούσε ένας περιστασιακός υπάλληλος να κάνει αυτά που κάνω εγώ και να είναι το αφεντικό μου χαρούμενο;». Αν η απάντηση είναι «ναι» ή «ίσως», τότε μάλλον πρέπει να γίνεις πιο απαραίτητος στην εταιρία.

Εδώ είναι το «μυστικό»: Πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, πρέπει να σιγουρευτείς ότι είσαι σε μεγάλο βαθμό απαραίτητος. Πως θα το πετύχεις αυτό; Πρώτα από όλα πρέπει να προσφέρεις τις ειδικές γνώσεις σου, όπου αυτό είναι δυνατό. Αν για παράδειγμα, δεις ότι το αφεντικό σου εργάζεται πάνω σε ένα νέο project, και εσύ έχεις δεξιότητες που αφορούν αυτό ή ένα κομμάτι του, τότε προσφέρσου να βοηθήσεις. Έτσι ώστε να καταφέρεις να γίνεις απαραίτητος, όπως λέγαμε και πριν.

Με αυτό τον τρόπο, θα κάνεις τον εαυτό σου αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχία του αφεντικού σου- άρα και της εταιρίας. Φυσικά, από την άλλη μεριά η Lyn Taylor ξεκαθαρίζει: «Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Όλα όμως έχουν να κάνουν, με το πόσο δύσκολο είναι να αντικατασταθεί κάποιος». Τώρα θυμήσου την παραπάνω ιστορία με τον Musk και την στενή συνεργάτιδα του. Και βγάλε τα συμπεράσματα σου…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − one =