αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘα ρίξει η Ευρώπη πρόστιμο ύψους 7,5 δισ. δολαρίων στη Google;

Θα ρίξει η Ευρώπη πρόστιμο ύψους 7,5 δισ. δολαρίων στη Google;

Με ένα νέο άρθρο στο επίσημο blog της, η Google εκφράζει τη δική της άποψη, σχετικά με το αν τελικά παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία μέσω του Android, όπως την κατηγορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κείμενο υπογράφει ο Senior Vice President της εταιρίας, Kent Walker.

Yπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός κολοσσός, κατηγορείται ότι αναγκάζει τους κατασκευαστές συσκευών, να υπάρχουν προεγκατεστημένες εφαρμογές μέσα στα smartphones, αφού η ίδια ελέγχει το λογισμικό του Android και «βάζει τους κανόνες». Έτσι προωθεί ουσιαστικά τις δικές της εφαρμογές, όπως για παράδειγμα η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης, και «μπλοκάρει» την ανάπτυξη αντίστοιχων εφαρμογών από ανταγωνιστές.

Τι λέει η πλευρά της Google; Ότι το Android είναι μια πλατφόρμα ανοικτού κώδικα. Και μάλιστα έχει βοηθήσει αρκετά τους κατασκευαστές φορητών συσκευών, λόγω του χαμηλού κόστους του. Όπως σημειώνει η εταιρία, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν δωρεάν το λογισμικό, έστω και με τους όρους της Google.

Η Google, δεν διστάζει να ρίξει το μπαλάκι… και στη μεριά της Apple. Λέγοντας ότι και αυτή έχει προεγκατεστημένες εφαρμογές στις συσκευές της, ενώ κάτι παρόμοιο πράττουν και τα Windows.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Google φαίνεται ότι δεν έχει διάθεση να κάνει βήμα πίσω. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ρίσκο. Αν τελικά κερδίσει η πλευρά της Ευρώπης, και αποδειχτεί ότι ακολουθούνται μονοπωλιακές τακτικές, τότε μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο- μαμούθ στη Google, που θα φτάνει μέχρι και τα 7,5 δισ. δολάρια ή το 10% των εσόδων της.

Η υπόθεση έχει ομοιότητες με μια αντίστοιχη περίπτωση το 2009. Τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε κατηγορήσει τη Microsoft ότι «επιβάλει» τον Internet Explorer στα Windows και έτσι αποκτά ένα δυσανάλογο μερίδιο στην αγορά, έναντι των άλλων browsers. Τότε η Microsoft είχε καταδικαστεί, και είχε πληρώσει βαρύ πρόστιμο ύψους 3,4 δισ. δολαρίων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 1 =