αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘέλεις να ενοικιάσεις σπίτι μέσω Airbnb; Δες τις αλλαγές στη διαδικασία (και τη φορολόγηση)

Θέλεις να ενοικιάσεις σπίτι μέσω Airbnb; Δες τις αλλαγές στη διαδικασία (και τη φορολόγηση)

Το «μερίδιό» του από την «πίτα» ύψους 1,4 δισ. ευρώ της ραγδαίας αναπτυσσόμενης αγοράς των ηλεκτρονικών μισθώσεων επιπλωμένων κατοικιών σε ξένους επισκέπτες, επιχειρεί να βάλει το Δημόσιο με τη θεσμοθέτηση μιας σειράς όρων και προϋποθέσεων που εφεξής θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο αυτό. Μέχρι σήμερα, η σχετική δραστηριότητα αποτελούσε μέρος της «γκρίζας» οικονομίας, αποδίδοντας ελάχιστα έσοδα στο Δημόσιο, καθώς ο πειρασμός της φοροδιαφυγής ήταν μεγάλος, λόγω της αδυναμίας ελέγχων. Πλέον, οι ιδιώτες θα πρέπει να εγγραφούν στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο αριθμός εγγραφής θα πρέπει να συνοδεύει υποχρεωτικά την ανάρτηση του προς εκμίσθωση ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. Airbnb, Homeaway κ.τ.λ.), καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση ελέγχων διασταύρωσης των στοιχείων των εκμισθωτών και των ακινήτων τους, που μέχρι σήμερα απουσίαζε, καθώς μπορεί τυπικά να έπρεπε οι ιδιοκτήτες να καταχωρίζουν κάθε μίσθωση που πραγματοποιούν στο Taxis, πλην όμως ελάχιστοι το έπρατταν, λόγω του ότι οι πελάτες τους ήταν ξένοι πολίτες. Ετσι, το Δημόσιο αδυνατούσε να διασταυρώσει τα σχετικά στοιχεία των δηλώσεων των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών, ώστε να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Παράλληλα, με το άρθρο 113 του πολυνομοσχεδίου, ορίζεται ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να μισθώνουν περισσότερα από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ, γεγονός που σίγουρα θα προκαλέσει ζήτημα για κάποιους από τους όψιμους επενδυτές, οι οποίοι έσπευσαν να αποκτήσουν αρκετά ακίνητα τους τελευταίους μήνες, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο την αποκόμιση σημαντικών κερδών από την άνθηση της συγκεκριμένης αγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Airbnb, στο κέντρο της Αθήνας, το 43% των καταχωρίσεων ακινήτων αφορά σε πολλαπλές καταχωρίσεις από μεμονωμένους χρήστες. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που έχουν καταχωρίσει δεκάδες ακίνητα ο καθένας. Πάντως, το μέσο μηνιαίο εισόδημα υπολογίζεται σε 466 ευρώ. Αντίστοιχα, εκτιμάται ότι κατά μέσον όρο τα καταχωρισμένα ακίνητα εκμισθώνονται για συνολικά 108 ημέρες ετησίως.

Τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ ετησίως. Το όριο των 12.000 ευρώ αποδεικνύεται «κλειδί» και για τη διάρκεια των σχετικών μισθώσεων βραχυχρόνιας διάρκειας. Ειδικότερα, ναι μεν ο νέος νόμος τις περιορίζει σε 90 ημέρες ετησίως (και σε μόλις 60 ημέρες για νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους), ωστόσο, οι ιδιώτες μπορούν να μισθώνουν τα ακίνητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αρκεί το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Μέχρι δηλαδή το ποσό αυτό, αποφεύγει κανείς την υποχρέωση να προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος, με αποτέλεσμα η σχετική δραστηριότητα να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, χωρίς μεγάλο όγκο γραφειοκρατίας.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η Καθημερινή, οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων απαλλάσσονται τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από το τέλος διανυκτέρευσης, το οποίο όμως θα κληθούν να καταβάλουν όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ενοικιαζόμενα δωμάτια (με ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ) από 1/1/2018.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × two =