αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Uber, το Pinterest και οι άλλοι: 7 τεράστιες εταιρίες που δεν υπήρχαν πριν την 8ετια Ομπάμα

Η Uber, το Pinterest και οι άλλοι: 7 τεράστιες εταιρίες που δεν υπήρχαν πριν την 8ετια Ομπάμα

Η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στο τέλος της, και γυρνώντας τον χρόνο πίσω, μπορείς να δεις ότι αυτά τα 8 χρόνια έγιναν μεγάλες αλλαγές στο κομμάτι της τεχνολογίας. Πολλοί πολίτες πανηγύρισαν την εκλογή του Ομπάμα στις 4 Νοεμβρίου του 2008, όμως δεν ανέβασαν βίντεο στο Snapchat. Ούτε χρησιμοποίησαν την εφαρμογή Uber, για να επιστρέψουν στο σπίτι. Διότι πολύ απλά, αυτά τα brand names δεν είχαν «γεννηθεί» τότε.

Λαμβάνοντας υπόψη την καθημερινότητα του σήμερα, είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι πριν από μόλις 8 χρόνια (όχι 15 ή 30 έτη), δεν υπήρχαν τεχνολογικές εταιρίες που σήμερα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και αξίζουν πολλά πολλά πολλά χρήματα. Το CNBC συγκέντρωσε 7 επιχειρήσεις- γίγαντες με έδρα τις ΗΠΑ, που δεν υπήρχαν το 2008.

Uber: Η ιδέα για την εφαρμογή προέκυψε ένα κρύο βράδυ του ’08, όταν οι Travis Kalanick και Garrett Camp είχαν ταξιδέψει στο Παρίσι για ένα τεχνολογικό event. Ωστόσο δεν εργάστηκαν πάνω στο project μέχρι τον Μάρτιο του ’09. Σήμερα η Uber έχει επεκταθεί σε πάνω από 500 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ η αξία της ξεπερνά τα 60 δισ. δολάρια.

Snapchat: Evan Spiegel και Bobby Murphy άρχισαν να εργάζονται πάνω στην Picaboo, το app που μετεξελίχτηκε στο Snapchat, πριν από περίπου 5 χρόνια. Η εταιρία, που σήμερα έχει επίσημα το όνομα Snap, είναι μια από τις πιο δημοφιλής πλατφόρμες στον κόσμο. Με περισσότερους από 150 εκατ. χρήστες την ημέρα και 50 δισ. βίντεο. Η αξία της υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.

Pinterest: Η κομβική χρονιά σε αυτή την ιστορία ήταν το 2010. Τότε δημιουργήθηκε το Pinterest. Τώρα έχει πάνω από 150 εκατ. ενεργούς χρήστες το μήνα. Ενώ έχουν έχουν αναρτηθεί πάνω από 75 δισ. Pins. Πόσο κοστολογείται σήμερα το Pinterest; Περίπου στα 11 δισ. δολάρια.

Slack: Όσοι εργάζονται σε κάποια εταιρία με πολλούς υπαλλήλους σίγουρα το γνωρίζουν. Είναι η πλατφόρμα μέσω της οποία μπορούν να επικοινωνούν εύκολα και γρήγορα τα μέλη μιας επιχείρησης. Έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2014, με σκοπό να σταματήσει τα… αμέτρητα emails και τις απαντήσεις που λαμβάνει κάποιος. Σήμερα, το Slack έχει 4 εκατ. ενεργούς χρήστες την ημέρα, και η αξία του εκτιμάται στα 4 δισ. δολάρια. Πρόσφατα προσέθεσε μια νέα λειτουργία που δίνει τη δυνατότητα για voice και video chats.

WeWork: Η εταιρία φτιάχτηκε το 2010 με στόχο να ενοικιάσει μεγάλους κοινούς χώρους, σε επιχειρηματίες και startuppers. Και τα κατάφερε. Δίνει χώρο για γραφεία σε πάνω από 80.000 επιχειρηματίες, freelancers και καλλιτέχνες. Σε 111 κτίρια, σε 34 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η αξία του WeWork φτάνει τα 10 δισ. δολάρια.

Lyft: Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε «μικρή Uber». Αν και η Lyft έχει καταγράψει τη δική της επιτυχημένη πορεία. Είναι ένα brand που δραστηριοποιείται επίσης στο κομμάτι των μεταφορών, δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του ’12 και έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο. Τα οχήματα της κινούνται σε περίπου 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Έχει 315.000 οδηγούς και 17 εκατ. επιβάτες το μήνα. Η αξία της φτάνει τα 5,5 δισ. δολάρια.

Stripe: Startup που ασχολείται με τις online πληρωμές. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε το 2011 και σήμερα μέσω αυτής γίνονται πολλές ιντερνετικές συναλλαγές. Ανάμεσα στις πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζεται είναι οι: Twitter, Kickstarter, Shopify, Salesforce και Lyft. Απασχολεί περίπου 600 εργαζομένους και έχει λάβει χρηματοδοτήσεις από μεγάλα business ονόματα, όπως ο Elon Musk και ο Peter Thiel. Η αξία της ξεπερνά τα 9 δισ. δολάρια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + thirteen =