αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ ψυχολογία πίσω από την αποτυχία και την επιτυχία (δύο έννοιες που είναι στο ίδιο μονοπάτι)

Η ψυχολογία πίσω από την αποτυχία και την επιτυχία (δύο έννοιες που είναι στο ίδιο μονοπάτι)

Κατά καιρούς, πολλοί διάσημοι επιχειρηματίες έχουν μιλήσει για την έννοια (και τη χρησιμότητα) της αποτυχίας. Στην Ελλάδα είμαστε λίγο πιο πίσω σε αυτό το κομμάτι, αφού συχνά η αποτυχία σε κάνει δακτυλοδεικτούμενο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθιες και στην χώρα μας, έτσι ώστε να «απενοχοποιηθεί» η αποτυχία.

Το βασικό στοιχείο σε όλη τη συζήτηση, είναι ότι η αποτυχία δεν αποτελεί κάτι κακό. Και δεν αποτελεί το τέλος ενός δρόμου. Αλλά (σχεδόν) πάντα είναι ένα κομμάτι του δρόμου προς την μεγάλη επιτυχία.

Αποδεικνύεται ότι η αποτυχία είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ανθρωπότητας, σημειώνει το Thrive Global. «Δεν είναι το ισχυρότερο από τα είδη, αυτό που επιβιώνει. Είναι αυτό που είναι πιο προσαρμόσιμο στην αλλαγή», έχει πει ο επιστήμονας, Charles Darwin. Η αλλαγή και η προσαρμογή είναι ακριβώς αυτό που οι άνθρωποι έχουν κάνει εδώ και αιώνες εξέλιξης. Για παράδειγμα, συνειδητοποιήσαμε νωρίς ότι είμαστε πολύ αδύναμοι να κυνηγήσουμε ως μεμονωμένα άτομα -το σώμα μας είναι πολύ εύθραυστο- έτσι προσαρμόσαμε το κυνήγι μας σε ομάδες, οι οποίες εξελίχθηκαν σε όλο και πιο περίπλοκες κοινότητες, χρησιμοποιώντας τις συλλογικές μας ικανότητες που οδήγησαν όχι μόνο την ικανότητά μας να επιβιώσουμε, αλλά και να ευδοκιμήσουμε.

Με απλά λόγια, καταφέραμε να μετατρέψουμε μια αδυναμία μας, σε μια μεγάλη επιτυχία. Και τελικά, ήταν αυτό που μας εξέλιξε. Μέσω των αποτυχιών οι άνθρωποι μαθαίνουν το πως να προσαρμοστούν και να αναπτυχθούν για να είναι επιτυχείς. Είτε αυτή η επιτυχία είναι να βρούμε το επόμενο γεύμα μας είτε να ξεκινήσουμε ένα περίπλοκο επιχειρηματικό εγχείρημα.

Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε και διαχειριζόμαστε την αποτυχία βοηθά στην καλλιέργεια της επιτυχίας στη ζωή μας και αυτό ξεκινά με την «νοοτροπία ανάπτυξης». Μια «νοοτροπία ανάπτυξης» σημαίνει ότι πιστεύουμε μέσα από τη σκληρή δουλειά και την προσπάθεια μπορούμε να φτάσουμε στην επιτυχία. Παρά τις δυσκολίες.

«Όταν πιστεύουμε ότι οι ικανότητες είναι fixed (fixed νοοτροπία), ερμηνεύουμε την αποτυχία ως απόδειξη της έλλειψης ικανότητας και σταματάμε να προσπαθούμε», γράφει ο Louai Rahal, βασισμένος στο έργο του ψυχολόγου Carol Dweck. «Όταν πιστεύουμε ότι οι ικανότητες μπορούν να ‘τεντωθούν’ με τη μάθηση (νοοτροπία ανάπτυξης), αντιλαμβανόμαστε τις αποτυχίες ως ευκαιρίες μάθησης και σκεφτόμαστε τις αποτυχίες για να ‘τεντώσουμε’ τις ικανότητές μας», συμπληρώνει.

Εδώ βέβαια είναι σημαντικό, να προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα και τις καταστάσεις, όπως είπαμε παραπάνω. Ενώ πρέπει να είσαι επίμονος, προσπαθώντας ξανά και ξανά. Μην ξεχνάς και κάτι ακόμα: Δεν χρειάζεται να το κάνεις μόνος. Οι άνθρωποι, άλλωστε, πάντα δούλευαν σε ομάδες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + eight =