αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ τακτική των Steve Jobs και Elon Musk, που οδηγεί τους εργαζομένους στο να καταφέρουν το αδύνατο

Η τακτική των Steve Jobs και Elon Musk, που οδηγεί τους εργαζομένους στο να καταφέρουν το αδύνατο

Όπως οι περισσότεροι ηγέτες, ο Elon Musk έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την ομάδα του. Πραγματικά μεγάλες. Μιλάμε για τον άνθρωπο που θέλει να κατοικίσει τον Άρη και επίσης να αλλάξει το ενεργειακό σύστημα στη Γη. Πως μπορεί κάποιος να εμπνεύσει τους εργαζομένους του, έτσι ώστε να πιάσουν αυτούς τους φαινομενικά «άπιαστους» στόχους;

Όπως σημειώνεται στην βιογραφία «Elon Musk», που έχει γράψει ο Ashlee Vance, ο ιδρυτής των Tesla και SpaceX χρησιμοποιεί μια πολύ έξυπνη τακτική. Μετά από δεκάδες συζητήσεις με μηχανικούς της SpaceX, ο Vance ανακάλυψε ότι ο Musk δεν θέτει μόνο προθεσμίες. Βάζει ουσιαστικά τους εργαζομένους, να αναλάβουν την κυριότητα των projects.

«Δεν λέει: Πρέπει να το κάνεις αυτό μέχρι την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι. Λέει: Χρειάζομαι το αδύνατο να γίνει μέχρι την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι. Μπορείς να το κάνεις;», σημειώνει ο μηχανικός της SpaceX, Kevin Brogan, αναφερόμενος στον Musk.

Αν ο εργαζόμενος πει «ναι», τότε στη συνέχεια δεν εργάζεται επειδή του το είπε ο εργοδότης. Εργάζεται για να πετύχει ο ίδιος. Για τους έξυπνους και φιλόδοξους ανθρώπους, αυτή είναι μια καλή πρόκληση. Ακόμα κι αν είναι λίγο αγχωτική.

Παρόμοια τακτική είχε και ένας άλλο σπουδαίος leader, όπως σημειώνει το CNBC. Πρόκειται για τον Steve Jobs. Ο ιστορικός ιδρυτής της Apple, ήταν πολύ καλός στην «παραμόρφωση της πραγματικότητας». Έθετε συχνά απίθανους στόχους, και έπειθε τους εργαζομένους ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

«Για αυτόν, η πραγματικότητα ήταν εύπλαστη. Μπορούσε να πείσει τον καθένα για τα πάντα» λέει ο Bud Tribble, προγραμματιστής της Apple στα ’80s. Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, και οι πρώτοι εργαζόμενοι, διαπίστωσαν πολύ γρήγορα, ότι η τακτική του Jobs είχε σημαντικά αποτελέσματα. Κάπως έτσι, ο Steve Jobs κατάφερε μαζί με την ομάδα του να αλλάξουν την ιστορία των υπολογιστών, έχοντας ένα διαθέσιμο μπάτζετ πολύ μικρότερο, από τους «γίγαντες» της εποχής, όπως η IBM και η Xerox.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 11 =