αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Σουηδία «σβήνει» τον φόρο στην ηλιακή ενέργεια

Η Σουηδία «σβήνει» τον φόρο στην ηλιακή ενέργεια

Η Σουηδία συνήθως θεωρείται ως μια χώρα στην πρώτη γραμμή της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, αλλά η κυβέρνηση εισήγαγε νωρίτερα φέτος έναν φόρο ηλιακής ενέργειας, τον οποίο οι περισσότεροι ειδικοί χαρακτήρισαν ως ένα τεράστιο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Τώρα, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει δραματικά τον αμφιλεγόμενο φόρο.

Ο συγκεκριμένος φόρος είχε στόχο κυρίως εταιρείες με μεγάλες συστοιχίες ηλιακών συλλεκτών, και όχι ιδιαίτερα οικογένειες με ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες των σπιτιών τους. Ο φόρος έχει ισχύ για παραγωγή ηλιακής ενέργειας ισχύος άνω των 255 κιλοβάτ, αλλά μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των περιβαλλοντολόγων, η κυβέρνηση έκανε πίσω.

Όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, για τεχνικούς λόγους ο φόρος αυτός δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς, οπότε το 2017 η σουηδική κυβέρνηση θα μειώσει το φόρο κατά 98%. Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα, ο φόρος θα μειωθεί από 29,2 σεντ ανά κιλοβατώρα σε 0,5 σεντ ανά κιλοβατώρα, και οι εγκαταστάσεις κάτω των 255 κιλοβάτ θα συνεχίσουν να εξαιρούνται.

«Η αλλαγή επιτρέπει την ταχεία επένδυση στην ηλιακή ενέργεια, ενώ η μακροχρόνια φιλοδοξία μας είναι να καταργήσουμε εντελώς το φόρο στην ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η κυβέρνηση είχε αρχικά υποστηρίξει ότι εισήγαγε το φόρο ακολουθώντας οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα ανακοίνωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σύμφωνα με τα στατιστικά από την επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα της Σουηδίας, η συνολική εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς στη χώρα το 2015 ήταν 79,4 μεγαβάτ.

Στα τέλη Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η εκτίμηση ότι το 2040 η χώρα θα είναι σε θέση να παράγει όλη την ενέργεια της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μόλις το περασμένο έτος, η Σουηδία ήταν σε θέση να λαμβάνει το 57% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + 13 =